„Samuraiul” Ana-Maria Popescu începe în forță anul preolimpic: aur la Budapesta și locul 3 în „race to Tokyo”
Ciprian Rus 11 martie 2019Vicecampioană mondială anul trecut, în China, la revenirea după o lungă accidentare, și aflată pe podiumul celor mai buni sportivi români în 2018, veterana Ana-Maria Popescu (Brânză) începe cum nu se poate mai bine anul preolimpic 2019 și cursa de calificare pentru Jocurile de la Tokyo din 2020.
Ana a câștigat Grand Prix-ul de la Budapesta după ce a trecut, pe rând, până în semifinale, de Maria Obratsova (Rusia), cu 15-11, de Katharine Holmes (SUA), cu 15-12, de Auriane Mallo (Franța), cu 15-9 și de Kelley Hurley (SUA), cu 14-13.
În semifinale, împotriva coreencei Injeong Choi, a dat dovadă de multă stăpânire de sine, întorcând un scor care îi era defavorabil cu 3 puncte la un moment dat. Ca de atâtea ori în carieră, Ana a avut un final de meci excelent și s-a impus cu 13-11.
Finală, împotriva unei alte coreence, Young Mi Kang, n-a avut istoric: Ana a încheiat disputa ajungând la 15 puncte înaintea celor 9 minute de joc.
Prin rezultatul excelent de la Budapesta, Ana-Maria Popescu începe calificarea olimpică de pe locul 3 al clasamentului mondial la spadă. Ana are 148 de puncte și este la doar 15 puncte distanță de liderul Vivian Kong (Hong Kong) și de Young Mi Kang (Coreea), ambele cu 163 de puncte.
Dacă nu ai citit povestea Anei-Maria în seria Neînvinșii, o găsești aici. Nu uita că am vorbit recent și cu Maria Brânză, mama Anei-Maria, despre cum vede drumul fiicei sale în sport.
Următorul concurs pentru spadasine va fi la Chengdu, în China, între 22 și 24 martie. De acum, toate concursurile importante punctează în clasamentul care le va duce pe spadasine la Jocurile Olimpice din 2020, iar o poziție superioară în „Race to Tokyo”, în primele opt, e foarte importantă pentru un traseu favorabil în marea competiție.
Locul 4 pentru băieți
Tot în acest weekend, la etapa de Cupă Mondială de la Padova, la sabie masculin, echipa României a terminat pe locul 4. Încurajați de fostul lor antrenor, acum președinte COSR, Mihai Covaliu, și de fostul lor coleg, Rareș Dumitrescu, arbitru la întrecerea de la Padova, Tibi Dolniceanu, Alin Badea, Iulian Teodosiu, Mădălin Bucur au forțat drumul spre podium învingând Germania (45-32), apoi Japonia, în sferturi (45-29).
În semifinale, cei patru au pierdut împotriva Coreei, 28-45, și au dat, astfel, peste țara gazdă, Italia, în asaltul care a decis locul 3. Băieții noștri au condus cu 10-8, 15-13 și 30-29, dar au cedat în ultimele relee, scorul final fiind 41-45. După acest concurs, și pentru băieți începe calificarea olimpică.
Check out the Top 5 moves from the Budapest Grand Prix 🤺 | @FIE_fencing #FencingGrandPrix pic.twitter.com/abM57d5Zyv
— Eurosport UK (@Eurosport_UK) March 12, 2019
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni