Ana Maria Popescu o ia de la zero și câștigă pariul cu ea însăși: e din nou în top, câștigă argintul la Mondiale

Ciprian Rus 22 iulie 2018
Fast
Împarte cu alții acest articol

„A fost o perioadă în care am vrut să demonstrez că sunt bună, apoi am avut nevoie să confirm. Acum mai am doar un pariu cu mine: mai pot ajunge o dată pe podium?”, povestea recent, într-unul dintre episoadele seriei „Neînvinșii”, marea noastră campioană de scrimă Ana Maria Popescu (Brânză).

Revenită după o pauză de un an, din cauza unei accidentări la gleznă, Ana Maria a luat-o, practic, de la 0, departe de top 16 mondial, unde a fost o prezență obișnuită ani și ani de zile.

„Atât vreau să-mi demonstrez: pot s-o iau încă o dată de la 0? Și să mai ajung măcar o dată în viața asta pe podium, să mai simt treaba asta? Nu știu de ce am nevoie de asta, doar simt că trebuie s-o fac, altfel n-aș fi liniștită. M-am gândit la retragere în anul de pauză, au apărut alte oportunități, dar simt că aș fi nerecunoscătoare față de tot ce-am primit de la scrimă dacă m-aș retrage, când încă simt că pot. Și în mintea mea e încă întrebarea: <<Dacă scrie undeva că eu o să fiu campioană mondială anul viitor, medalie care-mi lipsește la individual? Dacă mai pot câștiga o dată?>>”, ne spunea Ana Maria.

Un meci cât o carieră

Acum, la Mondialele de scrimă de la Wuxi, din China, la câteva luni după ce s-a reapucat de scrimă, Ana Maria a câștigat deja pariul cu sine însăși. Nu doar că și-a asigurat o medalie de bronz, prin accederea în semifinale, dar a obținut calificarea în finală după, probabil, unul dintre cele mai spectaculoase meciuri din lunga sa carieră internațională.

După ce le-a învins fără emoții pe Kanna Oishi (15-9), pe Rosella Flamingo cu 15-8, pe Dzhoan Bezhura cu 15-9, iar în sferturi pe ucraineanca Olena Kryvytska, scor 15-11, Ana Maria Popescu a înfruntat-o în semifinale pe americanca Courtney Hurley. Un meci electrizant, în care diferența dintre cele două jucătoare nu a fost niciodată mai mare de 2 puncte.

Americanca începe mai bine, conduce cu 2-0 și 3-1, dar Ana egalează la 3 înaintea primei treimi de meci. Meciul merge în echilibru perfect până la limita celor 6 minute, când Ana face un punct fantastic, își îndoaie spada, dar trece în avantaj.

Ultima treime de meci e de infarct. Ana are 10-9, dar, în ultimate 30 de secunde ale meciului, scorul e din nou egal, 11-11. Hurley face atunci două puncte consecutive și, cu 26 de secunde rămase, soarta meciului pare pecetluită: 13-11.

Ana nu renunță, se aruncă în atac cu ultimele resurse și egalează după două tușe de mare artă. Meciul merge spre prelungiri când Ana mai forțează o dată, în ultima secundă, și face 14-13!

Medalia de argint, cel mai bun rezultat individual la Mondiale

În finala competiției, Ana Maria Popescu a întâlnit-o pe italianca Mara Navarria, liderul mondial al momentului.

Ana conduce ostilitățile îm prima treime a meciului și merge cap la cap cu italianca până la 7-7, apoi strânge la 9-10. Cu 30 de secunde înainte de final, ratează la milimetru o tușă și e imediat penalizată. La 9-11, Ana atacă furibund, dar minunea din semifinale nu se repetă. Mara Navarria ripostează de fiecare dată, iar meciul se termină 9-13.

Argintul de la Wuxi este cea mai valoroasă medalie din carieră la individual, la Mondiale, pentru Ana Maria Brânză, după cele două medalii mondiale de bronz cucerite la CM Lisabona 2002 și Catania 2011. Un rezultat uriaș, care premiază munca și ambiția cu care Ana a luptat pentru a reveni în topul sportului mondial. Avea destule variante ofertante pentru a continua departe de planșa de scrimă, dar a ținut morțiș să simtă din nou senzația unui podium. A reușit!

Top Stories