Start ratat: România face prea multe greșeli, pierde cu Germania, în deschiderea Campionatului European
Andrei Năstase 3 decembrie 2020N-a fost prea frumos, n-a fost nici eficient: România acuză lipsa meciurilor din ultimul an, pierde cu Germania, 19-22, și trebuie să-și caute ritmul pentru meciul de sâmbătă cu Polonia – devenit decisiv pentru calificarea mai departe.
Acest joc din debutul Campionatului European a început greu și a fost terminat la fel de greu și, chiar dacă Iulia Dumanska a fost cea mai bună jucătoare de pe teren, multe lucruri au lipsit – mai ales pe faza de atac, unde Cristina Neagu (4 goluri din 14 aruncări) a fost bine blocată de apărarea avansată a Germaniei.
De fapt, dacă e să căutăm, la cald, lucrurile bune arătate de România, ele au fost tot în apărare: odată cu intrarea Cristinei Laslo, care s-a apărat mai sus la interii adverși, defensiva României a arătat mult mai bine. Pe cale de consecință, atacul Germaniei a început să dea rateuri, astfel că meciul s-a transformat, pentru o bună perioadă, într-un concurs de erori. Și de reușite pentru Iulia Dumanska, care a terminat meciul cu un procentaj de 40%. Un procentaj cu care, de regulă, câștigi meciuri de handbal.
*
Tot în Grupa D, Polonia și Norvegia se întâlnesc mai târziu, de la ora 21.30.
Pentru România urmează meciul cu Polonia, sâmbătă seară (ora 17.00), apoi, pe 7 decembrie (21.30), complicatul joc cu Norvegia.
Nu uita că primele trei clasate se califică mai departe în grupele principale (Main Round), unde se vor alătura celor trei echipe calificate din Grupa C: Olanda, Ungaria, Serbia și Croația. În Main Round, fiecare echipă va intra cu punctele pe care le-a câștigat celorlalte două echipe calificate – rezultatul obținut cu ultima clasată nu va conta.
RESULT: @DHB_Teams 🇩🇪 take the first win of #ehfeuro2020, beating #Romania 🇷🇴 22:19#handballispassion pic.twitter.com/Raux3SCVLG
— EHF EURO (@EHFEURO) December 3, 2020
Meciul
La aproape un an distanță de la precedentul meci jucat, acea înfrângere severă (20-37 ) cu Japonia, la Mondialul din decembrie trecut, echipa națională a României s-a întors pe teren pentru a-și răspunde la câteva întrebări esențiale:
1. Ce anume au reușit să schimbe Bogdan Burcea și Robert Licu în cele patru acțiuni de pregătire ale unui an lipsit nu doar de meciuri oficiale, dar și de jocuri de pregătire?
2. Cât de mult contează revenirea Cristinei Laslo și a Elizei Buceschi într-un atac care le-a dus atât de mult lipsa în Japonia, la Mondialul de anul trecut? Va arăta atacul României de ajuns de bine pentru a compensa pentru eventuala slăbiciune pe care absența Crinei Pintea a adus-o în apărarea centrală? Mai ales că Germania poate finaliza – și încă cum! – de la distanță.
3. Apropo de asta, ce soluții are echipa României pentru absențele Crinei Pintea, Laurei Moisă și, măcar pentru meciul cu Germania, Denisei Dedu?
În micuța sală din Kolding, acolo unde România a câștigat acum cinci ani cu Brazilia, un meci care a schimbat destinul acelei echipe, răspunsurile au venit timid.
România a început cu Eliza Buceschi în centru, la coordonare, și cu Ana Maria Savu pe interul dreapta, două apariții importante față de echipa de anul trecut. Dar primele două atacuri au fost ratate, iar Emily Bölk, probabil cea mai puternică jucătoare a Germaniei în ultimii ani, a deschis scorul de la distanță – specialitate casei. Extrema Berger a făcut 2-0 după primele 5 minute, înainte ca Neagu să rateze, de la șapte metri, șansa primului gol al României la acest European.
Puternica Naidzinavicius, de la vreo 10 metri, a făcut 3-0, arătându-ne încă o dată că Germania are soluții de la distanță, dar n-am avut timp să ne gândim prea mult la lipsa Crinei Pintea din apărarea centrală, că adversarele s-au dus imediat la 4-0 după șase minute de joc.
WATCH: @DHB_Teams 🇩🇪 in early control in Kolding – beautiful intercept by Dinah Eckerle caught by Antje Lauenroth to put them 4:0 up here 🔥#ehfeuro2020 #handballispassion pic.twitter.com/ZILFhAWjY0
— EHF EURO (@EHFEURO) December 3, 2020
Lorena Ostase, cea care a primit dificila sarcină să o înlocuiască pe Crina pe pivot, a reușit primul gol al României, dar Germania a răspuns cu alte goluri de la linia de 9 metri.
Asta l-a convins pe Bogdan Burcea să ceară primul time-out și să le amintească jucătoarelor sale să facă pasul în față pentru a bloca aruncările interilor adverși. „Și mai mai multă determinare, mult mai multă determinare, haide!”, le-a spus Burcea.
Din păcate, tot Germania a marcat, prin aceeași Naidzinavicius: cinci goluri de la distanță în primele 10 minute!
Până aici, ne-am putut aminti că Germania are 12 handbaliste care joacă în Liga Campionilor. La acest meci, România le-a avut doar pe Neagu și Dumanska.
Germania are și multe handbaliste care joacă în Ungaria: Alicia Stolle, Julia Behnke și Emily Bölk joacă acum pentru FTC în Liga Campionilor; portărița Dinah Eckerle joacă la Siofol (dar a semnat deja cu Metz), a doua portăriță, Ann-Kathrin Giegerich, s-a transferat la Debrecen.
Alte nume importante au arătat că sunt în formă bună în Liga Campionilor: Shenia Minevskaja a ajuns la SCM Râmnicu Vâlcea (de la Brest), și n-a jucat rău, Xenia Smits s-a întors la Bietigheim (de la Metz). „Avem nevoie de jucătoare care să se confrunte în mod constant cu adversare de top din cluburi de top și în competiții de top, indiferent dacă joacă pentru cluburi germane sau în străinătate”, este deviza lui antrenorului Henk Groener.
Lucrurile s-au schimbat în bine pentru România după intrarea Cristinei Laslo. Cu gol pe următorul atac – după o pătrundere excelentă – și cu pas în față în apărare, pentru un 5+1 care să mai taie ritmul atacurilor germane, Cristina a adus limpezime în ofensivă și mai multă agresivitate în defensivă.
WATCH: What an assist by Cristina Laslo, smoothly picked up by Lorena Ostase for #Romania 🇷🇴!😮#ehfeuro2020 #handballispassion pic.twitter.com/wuAiKrmIy7
— EHF EURO (@EHFEURO) December 3, 2020
Și asta s-a văzut imediat: alt doilea gol marcat de pe pivot, de Ostase, angajată perfect de aceeași Laslo, o nouă minge recuperată în apărare, apoi alte două goluri consecutive – primul pentru Eliza Buceschi, al doilea pentru Neagu, iar scorul s-a strâns la 8-5 pentru Germania (minutul 15).
În lipsa antrenorului principal, olandezul Henk Groener, secundul Alexander Koke a cerut și el time-out, dar tot România a marcat, printr-o aruncare de pe picioare a Elizei Buceschi.
Fără gol în ultimele șase minute, Germania n-a găsit rezolvarea pentru apărarea mai avansată a României, Neagu a avut șansa să-și aducă echipa la un singur gol distanță, dar adversarele au recuperat și s-au dus la 9-6. Chiar și așa, dinamica meciului a fost schimbată.
Chiar dacă atacurile României au rămas destul de lungi, echipa lui Burcea a arătat mult mai bine de la 2-8 încoace.
Asta și pentru că Iulia Dumanska a început să citească aruncările adverse. Intervențiile ei au păstrat România la două goluri distanță, 9-7 și 10-8, înainte ca ambele echipe să se întreacă, timp de trei-patru minute, în erori tehnice.
Dincă, cu primul ei gol, a întrerupt perioada de secetă, și-a adus echipa la doi pași în spatele Germaniei, 11-9, doar că Eliza Buceschi a primit prima eliminare de două minute a meciului – după 25 de minute.
Un singur gol a primit România în inferioritate, însă apărarea germană a reușit să o blocheze din nou (a câta oară?) pe Neagu, ba împiedicată să primească mingea, ba forțată să arunce din dezechilibru. Sau din poziții dificile.
Până la pauză, a fost timp pentru ca Germania să primească și ea prima ei eliminare, și, chiar dacă Eliza Buceschi a ratat al doilea șapte metri al României, Laslo a reușit primul gol pe contră pentru echipa ei.
Din păcate, Germania s-a dus cu +3 la vestiare, 13-10, după un gol marcat în ultima secundă a reprizei, cu toată opoziția Iuliei Dumanska – una dintre cele mai bune jucătoare ale României în prima parte.
HALF-TIME: @DHB_Teams 🇩🇪 had a superb start and lead #Romania 🇷🇴 13:10 at the break. Keep watching on EHFTV!#ehfeuro2020 #handballispassion pic.twitter.com/91dDPpHqjX
— EHF EURO (@EHFEURO) December 3, 2020
Până aici, concluziile s-au tras singure: Germania a blocat-o foarte bine pe Cristina Neagu (care a marcat un singur gol în prima repriză); apărarea noastră centrală a arătat slab pe șase metri, mult mai bine cu Cristina Laslo avansată; atacurile României au fost mai lungi, și ăsta nu este – de regulă – semn bun, căci lipsesc golurile simple: doar unul a reușit România pe contraatac, tot unul în atac pe faza a doua, în timp ce Germania a reușit cinci. Și alte cinci de la linia de 9 metri.
Din fericire, repriza a doua a început mult mai bine.
Cristina Laslo, Ana Maria Savu și apoi Cristina Neagu au deschis repriza secundă cu trei goluri, Germania a găsit tot mai greu culoarul de aruncare sau pătrundere, și după cinci minute excelente, echipa lui Burcea a avut șansă să egaleze la 14.
Că tocmai Lorena Ostase, angajată din nou de Laslo, a reușit să o facă, asta a venit să confirme că ambele jucătoare au avut un aport foarte important pentru succesul acestei lungi curse de urmărire: după 36 de minute, România a fost din nou egala Germaniei: 14-14.
Înaintea meciului, la Look Sport, Crina Pintea spunea că „ Lorena (Ostase) e o jucătoare foarte bună, am încredere că o să facă o figură frumoasă. Eu cred în toate fetele, tot ce-mi doresc e să aibă încredere în ele și să se bucure de handbal.”
Și Crina a avut dreptate: Lorena a arătat foarte bine până aici (mai ales pe atac), iar colegele ei au început să arate că se bucură de handbal.
Au dat gol adversarele, au egalat româncele, printr-un șapte metri scos de aceași Laslo și transformat de Neagu, și apoi, pentru prima dată în acest joc, România a avut șansa să treacă înainte. Din păcate, Ostase, angajată de astă dată de Neagu, a ratat-o.
Însă după primele 10 minute ale reprizei secunde (5-2 pentru România în intervalul ăsta), Germania a cerut din nou time-out.
Mișcarea a reușit să taie puțin ritmul României, adversarele s-au dus din nou la +2, după două reușite individuale, și lucrurile s-au complicat și mai tare pentru România când Germania a avut o dublă superioritate.
A fost nevoie de trei intervenții excepționale ale Iuliei Dumanska, două dintre ele de la șapte metri (le-a apărat pe toate patru de acolo), pentru ca România să rămână aproape de Germania, însă nici Iulia n-a mai putut face mare lucru cu 15 minute înaintea finalului, când Berger, din extremă, și-a dus echipa la 19-16.
Și a urmat a treia eliminare de două minute în ultimele cinci minute!
Că Germania n-a fost în stare să profite și mai mult, asta i s-a datorat în primul rând Iuliei Dumanska, ajunsă la un procentaj de peste 40% (!) în primele 49 de minute.
Care ar fi fost diferența dacă Iulia n-ar fi scos atâtea mingi?
N-am avut timp să calculăm, căci, cu aceste 11 minute rămase de jucat, Bogdan Burcea, cu mult calm, le-a cerut jucătoarelor sale o reacție. Și mai mult curaj pentru pătrunderi pe lângă interii adverși.
Din păcate, atacurile următoare au rămas lente și ezitante – trei mingi consecutive au fost rătăcite în ofensivă -, iar Germania, cu toată opoziția Iuliei Dumanska, s-a dus la 20-16, cu opt minute înaintea finalului.
A fost momentul în care România a încercat ultima revenire.
Ana Maria Iuganu a reușit primul ei gol, Alexandra Subțirică Iovănescu a scos un șapte metri, Neagu l-a transformat pentru 20-18, iar Dumanska a scos din nou – România e din nou în joc!, ne-am spus.
Că jocul n-a arătat bine, că nici ale noastre, nici ale lor n-au fost în ziua lor bună? La asta nu stai să te gândești în ultimele minute ale meciului.
Mai ales că Germania a reușit, nu fără șansă, să fugă la 21-18, înainte ca Neagu să facă 21-19, cu trei minute rămase pentru egalare.
O egalare care n-a mai venit. Nu pentru că n-ar fi fost timp, ci pentru greșelile au continuat să se lege pe ambele atacuri.
Germania a reușit ultimul gol, pentru scorul final: 22-19.
Primele idei
Iulia Dumanska ar fi meritat o victorie după un joc ca ăsta: 40% procentajul mingilor apărate, patru aruncări de la șapte metri parate, alte cinci-șase aruncări scoase chiar de la linia semicercului;
Bogdan Burcea și Robert Licu trebuie să găsească soluțiile pentru cazul în care adversarele se apără avansat la Cristina Neagu. Cristina a încercat, dar n-a reușit prea multe în fața unei apărări care a sâcâit-o mereu: 4 goluri din 14 aruncări, dovadă că cea mai bună marcatoare a campionatelor europene n-a fost lăsată să arunce din poziții favorabile;
Cristina Laslo a arătat bine spre foarte bine. A contribuit și în apărare, unde s-a apărat sus, spre linia de 9 metri, a contribuit și în atac, unde a adus mai multă claritate: 3 goluri și alte trei-patru angajări decisive la pivot;
Apropo de pivot, acolo s-a remarcat Lorena Ostase. Mai ales pe faza de atac, unde a scos două aruncări de la șapte metri și a marcat 3 goluri;
Apărarea României n-a arătat prea rău, în afara primelor 15 minute. Când linia centrală a făcut pasul înainte, pentru a le încurca pe puternicele aruncătoare ale Germaniei, adversarele n-au mai găsit prea multe soluții. Și știți cum se spune: dacă portarul are o zi excelentă, așa cum a avut Iulia, asta se datorează, de cele mai multe ori, și apărării din fața ei;
Dar realitatea e că meciul n-a fost prea bun: cu multe greșeli individuale (de ambele părți), s-a văzut probabil lipsa jocurilor. Și, dacă ținem cont că acesta a fost primul meci al României în această nouă formulă, cu o nouă echipă de antrenori, cu multe schimbări față de precedentul turneu, cu câteva absențe importante – mai ales a Crinei Pintea -, atunci putem înțelege că e nevoie și de meciuri ca ăsta.
Important e ca următorul joc, cel cu Polonia – devenit decisiv pentru calificare – să arate mult mai bine.
Ce urmează
Tot în Grupa D, Polonia și Norvegia se întâlnesc mai târziu, de la ora 21.30.
Pentru România urmează meciul cu Polonia, sâmbătă seară (ora 17.00), apoi, pe 7 decembrie (21.30), complicatul joc cu Norvegia.
Primele trei clasate se califică mai departe în grupele principale (Main Round), unde se vor alătura celor trei echipe calificate din Grupa C: Olanda, Ungaria, Serbia și Croația. În Main Round, fiecare echipă va intra cu punctele pe care le-a câștigat celorlalte două echipe calificate – rezultatul obținut cu ultima clasată nu va conta.
Grupele EURO
Grupele A și B se joacă la Herning, acolo unde se va juca și faza finală a Europeanului, grupele C și D se joacă la Kolding. Din ambele orașe, România are amintiri fericite. Și de la EURO 2010, dar mai ales de la Mondialul din 2015, încheiat cu medaliile de bronz. Și cu sentimentul că se putea și mai mult.
Here are the #ehfeuro2020 Final Tournament groups 🤩🤙 #handballispassion pic.twitter.com/aIA41zAtIx
— EHF EURO (@EHFEURO) June 18, 2020
Cele 16 jucătoare din echipa României pentru meciul cu Germania:
Portărițe: Iulia Dumanska (Podravka) și Ana-Maria Măzăreanu (Gloria Bistrița).
Extreme stânga: Ana Maria Iuganu (Gloria Buzău), Nicoleta Dincă (Gloria Bistrița) și Alexandra Dindiligan (HC Zalău)
Interi stânga: Cristina Neagu (CSM București) și Anca Polocoșer (Minaur Baia Mare)
Coordonatoare: Cristina Laslo (Minaur), Eliza Buceschi (Rapid), Ana-Maria Țicu (SCM Craiova) și Andreea Popa (Minaur)
Pivoți: Lorena Ostase (CSM Slatina) și Alexandra Subțirică Iovănescu (Gloria Buzău).
Interi dreapta: Ana-Maria Savu (SCM Craiova) și Laura Popa (Rapid București)
Extremă dreapta: Sonia Seraficeanu (Minaur)
Denisa Dedu ar putea să revină vineri, dacă al doilea test pentru Coronavirus va avea și el rezultat negativ. Laura Moisă trebuie să mai aștepte alte câteva zile până la următorul test.
Și Crina Pintea ar putea să se alăture României în Danemarca, dacă Naționala ajunge în Main Round. La emisiunea Look Sport Live, moderată de Geanina Iacob, Crina Pintea a spus:
„Cred foarte mult în fete, sper să creadă și ele, îmi doresc să se bucure de handbal și să trăiască clipa. Nu a fost simplu pentru ele, dar sunt la Campionatul European. Lorena (Ostase) e o jucătoare foarte bună, am încredere că o să facă o figură furmoasă. Eu cred în toate fetele, tot ce-mi doresc e să aibă încredere în ele și să se bucure de handbal. Pe 11 decembrie ar trebui să ies din izolare. Îmi doresc foarte mult să mă alătur echipei. Până atunci, o să fiu cu inima alături de fete, din faţa televizorului”.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni