Un duș rece: Olanda le anihilează pe Neagu, Pintea și Buceschi, oferă României prima înfrângere de la acest European

Andrei Năstase 9 decembrie 2018
Fast
Împarte cu alții acest articol

Ajunse la Nancy cu trei victorii din primele trei meciuri, România și Olanda și-au dat întâlnire pentru câteva clarificări: cine va rămâne pe primul loc în Grupa II? Cine va rămâne cu cămașa imaculată? În fine, cine poate să-și păstreze aura de favorită a acestui Campionat European?

Olanda, Olanda și iar Olanda, așa sună răspunsurile după prima înfrângere a României: 29-24.

Mai bune peste tot, dar mai ales în apărare, olandezele au știut cum să blocheze atacul României, le-au anihilat perfect pe Cristina Neagu (4 goluri din 14 aruncări), Eliza Buceschi și Crina Pintea, și ne obligă acum să căutăm puncte importante în următoarele două meciuri, cu Spania și (mai ales) cu Ungaria. Ușa semifinalelor e încă deschisă, dar România trebuie să-și regăsească ritmul, forța și curajul din primele jocuri.

*

Încurajate de o galerie fantastică, care a intonat imnul național cu o vervă depășită doar de zăpăcitul (dar creativul) DJ al  sălii din Nancy, jucătoarele României au început mai lent decât în primele meciuri. Poate că a fost miza, poate că a fost pauza prea lungă – trei zile, un mic concediu -, dar România n-a reușit să-și găsească pașii în prima parte a meciului.

Desele faulturi ale Olandei au tăiat ritmul din atac și, chiar dacă nici ele nu s-au descurcat mult mai bine în ofensivă, viceceampioanele ediției precedente a Europeanului s-au distanțat la 3-0. 

Au fost cinci minute fără gol pentru România, ale cărei conturi au fost deschide într-un târziu de Melinda Geiger, după o pătrundere de toată frumusețea. Crina Pintea a făcut 3-2 în minutul șapte, eaxct când Groot – una dintre cele mai periculoase jucătoare ale Olandei – a ieșit în lacrimi din sală.

Absența ei, dar și lipsa de eficiență a Cristinei Neagu, foarte bine citită de portărița Olandei, au lovit puternic în ideile de atac ale celor două echipe care dominau, după primele trei meciuri, clasamentele productivității. Abia după 12 minute a egalat România, prin Ana Maria Dragut, dar lucrurile deveniseră clare: nu vom avea un meci cu multe goluri.

Au urmat lungi perioade de secetă, când ambele echipe s-au chinuit să marcheze, însă Olanda a stat mai mereu înainte – excepția venind la 7-6 pentru România, după golul Crinei Pintea, blocată și ea destul de bine toată seara. În rest, jucătoarele Hellei Thomsen, care merită complimentată pentru felul în care și-a așezat apărarea, au stat la un gol distanță. 

Acesta a fost și avansul cu care olandezele au intrat la vestiare. Un 11-10 în care apărarea României a funcționat, dar atacul nu. Pentru prima dată la acest turneu, echipa lui Ambros Martin a pierdut prima repriză.

Și dacă primele 30 de minute au fost sărace în goluri, mai ales pentru că traseele dintre Buceschi, Neagu și Pintea au fost blocate perfect, primele 10 minute ale reprizei a doua au fost mai grele și-n apărare, nu doar în atac.

Olanda, cu combinațiile ei exersate ani de zile, scheme în care mingea circulă cu mare rapiditate, iar jucătoarele își schimbă mereu posturile, a pornit mult mai bine și s-a repezit la 15-11, 16-12 și chiar 18-13. Golurile astea rapide, fie din pătrunderi în mare viteză pe culoarele dintre inter și extremă, fie de pe pivot, unde extremele și-au făcut adesea apariția, au împrăștiat cu totul toată energia din echipa României.

Mai bune și-n apărare, unde au continuat să citească cu ușurință schemele prea lente ale României, dar mai ales în atac, unde au marcat din ce în ce mai simplu, olandezele l-au obligat pe Martin să ceară foarte devreme și al doilea timeout al reprizei (ultimul): „Stăm prea mult cu mingea în mână, le lăsăm să ne faulteze, ne întrerup fiecare atac; trebuie să prindem mingea în mișcare”, le spus Ambros jucătoarelor lui, însă mesajul n-a fost primit.

Toate ideile din meciurile precedente, toată convingerea cu care a atacat până acum România s-a lovit de energia și inspirația Olandei (portărița Wester a terminat cu procentaj de peste 40%), care a profitat de căderea României – alte cinci minute fără gol -, pentru a se duce la 21-13, un scor care risca să strice și golaverajul obținut în grupa inițială.

Cu 15 minute rămase de jucat, miza s-a mutat chiar aici – la golaveraj. Câștigătoarea era deja decisă: Olanda. Doar golurile Elizei Buceschi (8, cele mai multe pe final, 4 din șapte metri) au mai dat speranțe de revenire fanilor români din tribune, însă a fost prea puțin și prea târziu. După acest meritat 29-24, adversarele s-au desprins pe primul loc al Grupei II.

Pentru România urmează acum meciul cu Spania, pe 11 decembrie, ora 19.00, și jocul decisiv cu Ungaria, o zi mai târziu.

Am făcut câteva calcule înaintea ultimelor meciuri. Iar clasamentul arată așa:

Cu 6 puncte, Olanda conduce o grupă principală în care România are 4 puncte și un meci mai puțin decât Germania și Ungaria, tot cu 4 puncte și ele, după ce unguroaicele au învins dramatic (26-25, în ultimele secunde) în meciul lor direct. Norvegia, care are două puncte, e obligată acum să câștige următorul meci cu Olanda. Altfel, campioana en-titre va fi eliminată din lupta pentru medalii.

Foto: EHF EURO Anze Malovrh / kolektiff

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories