Ambros Martin: „E o provocare să antrenez naționala României, dar de asta sunt aici. Îmi doresc să ajung la Jocurile Olimpice”
Andreea Giuclea 5 octombrie 2016„Uneori, expresia feței cuiva exprimă mai multe decât o pot face cuvintele.” Așa a descris Ambros Martin, noul selecționer al României, prima întâlnire cu jucătoarele naționalei, la antrenamentul de miercuri dimineața. N-au avut mult timp împreună, dar le-a văzut zâmbitoare și i s-a părut un început bun.
„E foarte important pentru mine ca toate jucătoarele, staff-ul din jur și voi toți să vă bucurați de această echipă și de calificare. E prea devreme să spun mai multe de atât, e abia prima zi. Vom face tot ce putem, dar cred că cele mai importante sunt emoțiile pe care le simțim alături de echipă. Și am văzut emoții pe fețele jucătoarelor.”
Despre emoție și ascultarea instinctului a vorbit Ambros Martin și la prima sa întâlnire cu jurnaliștii români, la conferința de prezentare de după antrenament. Într-un tricou negru cu România scris pe spate, i-a salutat cu un zâmbet timid, apoi le-a explicat motivele pentru care a ales să antrenze România, deși are la Gyor tot ce-și poate dori un antrenor.
„După cum știți, sunt antrenor la Gyor, un club care-mi oferă tot ce-mi doresc și unde sunt foarte fericit. Dar de câțiva câțiva ani simt o dorință puternică de a antrena o echipă națională. E ceva înăuntrul meu, chiar nu știu de ce, dar cred că trebuie să-ți asculți sentimentele, iar mie îmi spun să încerc să realizez ceva important ca antrenor al unei echipe naționale. Îmi doresc mult să avem o performanță bună la Jocurile Olimpice, unde eu n-am putut să ajung ca jucător, și acum am șansa să o fac ca antrenor. România mi-a dat aceasă șansă, să-mi îndeplinesc această dorință.”
Cum a subliniat și Alexandru Dedu, președintele Federației de Handbal, obiectivul final al acestui parteneriat este calificarea la Jocurile Olimpice din 2020 și o performanță bună acolo. „Vor exista și obiective intermediare, pe care o să le tratăm cu mare atenție, dar focusul principal e să creăm o echipă competitivă pentru Tokyo și, de ce nu, să ne batem pentru medalii acolo.”
Despre echipa României, Martin a spus că este una foarte bună, alcătuită dintr-o combinație de tinere talente și jucătoare de top, experimentate, de care crede că toți românii sunt mândri.
Unul dintre subiectele asupra căruia s-a insistat cel mai mult a fost modul în care Martin va reuși să antreneze în paralel cele două echipe, având în vedere că așteptările sunt mari din ambele părți.
„Am făcut deja asta anul trecut, am antrenat câteva luni echipa națională a Ungariei [n.r. împreună cu antrenorul lui Ferencvaros, Martin a fost selecționer interimar] și acela a fost momentul în care mi-am spus: ‘da, îmi place, pot s-o fac.’ Și nu e o problemă, pentru că e vorba tot despre handbal, iar când se reunesc echipele naționale pentru competiții sau cantonamente, eu rămân singur la club. Deci pot folosi acest timp, am permisiunea și sprijinul clubului, nu va fi o problemă.”
Spaniolul a adăugat că înțelege deja destul de bine handbalul românesc: a jucat împotriva echipelor românești de mai multe ori în ultimii ani, atât cu Gyor cât și cu Itaxo, și și-a amintit că anul trecut a jucat chiar finala Ligii Campionilor contra CSM-ului, pierdută de Gyor. „Voi avea acces la toate informațiile și meciurile pe internet. Apoi, vom fi adversarii CSM-ului, am văzut deja câteva meciuri, cunosc jucătoarele și majoritatea cluburilor, dar bineînțeles că voi avea nevoie de mai multă informație.”
Întrebat despre grupa dificilă în care e România la Campionatele Europene din decembrie (Suedia), Martin a destins atmosfera când i-a rugat pe jurnaliști, printr-un gest din mâini, să-i dea puțin timp de acomodare. „Da, e o grupă grea, dar o vom lua pas cu pas. Întâi trebuie să mă introduc jucătoarelor, cu modul meu de gândire, cu filosofia mea și stilul de joc. Apoi vom avea timp să vorbim de adversari.”
Prezentă și ea la conferință, Steluța Luca, vicepreședintele Federației, a punctat câteva din lucrurile care i-au plăcut la Martin, pe care l-a întâlnit ca adversar, atât ca jucătoare cât și ca antrenoare, în ultimii ani. „E un antrenor care pune accentul pe defensivă, apoi pe atac, iar eu cred că jocul de handbal se câștigă cu apărarea. După ce-am cunoscut stilul scandinav, acum avem un stil spaniol și sper să le fie de bun augur fetelor și să le ducă spre performanța pe care și-o doresc.”
O întrebare care l-a întristat pe noul selecționer al României a fost cea privind suporterii din Ungaria, care nu au fost foarte fericiți la aflarea veștii despre noua sa poziție. „Iubesc fanii Gyor-ului și Ungariei, ce mi-au oferit în acești ani nu am primit în altă parte înainte. Pentru mine, nu e plăcut. Nu fac asta pentru că vreau să fac rău cuiva, ci pentru că îmi urmez instinctul și o dorință internă. Dacă rănesc sentimentele cuiva, îmi pare rău, dar nu e intenția mea.”
Martin a ținut să sublinieze că toți antrenorii echipelor prezente la ultimul Final 4, atât cel feminin, cât și cel masculin, aveau și alte joburi paralele și antrenau echipele de club la nivel înalt. „Sunt un om pasionat, fac asta pentru că îmi place, dau 200% la Gyor. Echipa națională a Ungariei a avut șansa să mă păstreze, dar au ales un alt antrenor [n.r. Kim Rasmussen], pe care îl susțin și îl respect. Iar acum am primit și eu aceată șansă, pe care n-am putut s-o refuz.”
De la conferință, Martin a plecat direct la aeroport, unde s-a reunit cu jucătoarele pe care le va antrena pentru prima oară în cadrul turneului din Olanda.
De ce s-a despărțit Tomas Ryde de națională
Tomas Ryde și-a luat la revedere de la naționala României printr-un mesaj postat pe site-ul său, în care explică și de ce a oprit colaborarea cu România, acum trei săptămâni: „Activitatea de la Serica și munca de care este nevoie pentru a reconstrui această nouă echipă nu sunt compatibile. Serica e compania mea și a doua mea familie, am primit subit oportunitatea de a construi lucruri importante împreună și trebuie să-mi asum această responsabilitate, ca CEO. În același timp, și România are multe lucruri importante de făcut, și în opinia mea, are nevoie de o nouă echipă. Condusă de Cristina Neagu și de Eliza Buceschi, noua generație ar trebui să creeze un nou standard. Poate nu la Campionatul European din Suedia, dar schimbarea va începe de acolo. Sunt fericit pentru soluția pe care Federația a găsit-o alături de Ambros. Urez echipei toate cele bune și apreciez prietenia și iubirea pe care le-am primit în România.”
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni