Individualele feminine de spadă s-au încheiat pentru România: Ana Maria Popescu s-a oprit pe tabloul de 16, Simona Pop după primul duel, la fel și Simona Gherman
Ancuța Iosif 6 august 2016UPDATE 18:52
Ana Maria Popescu pierde în fața sud-coreencei Choi Injeong, cu 15-8. Deși în a doua repriză, Ana reușea să egaleze scorul, 4-4 și a presat-o pe adversara sa pe toată durata meciului, Choi a reușit să câștige tușe în fața ei în jumătatea proprie, prin contraatacuri joase. Choi o învinge pe Ana pentru a treia oară, după două victorii în 2012 și 2013.
Prima repriză o găsea pe Ana atentă, în gardă, cu o poziție mai joasă și pași mărunți, reușind să deschidă scorul. Choi nu încerca să îndepărteze arma Anei, ci s-o atace rapid. A reușit, a preluat controlul pe planșa roșie și a încheiat agresiv prima repriză cu 4-3.
Ana începea cea de-a doua repriză cu pressing, îi înlătura lama coreencei și după o ripostă, egala, 4-4, însă Choi a reacționat imediat și a reluat controlul, 4-5. Spadasina României a continuat cu pressingul și a împina-o pe Choi în ultimul metru al jumătății sale, unde coreencei îi reușea, de trei ori la rând, tactica de a o atinge pe Ana, cu lovituri joase. Se termina cu 5-11 a doua repriză, însă știm cum Ana Maria a mai avut reveniri spectaculoase în trecut, atât la individuale, cât și la echipă. Revenea dintr-o pauză în care încercase să se calmeze și se întrebase cum s-o mai atingă.
Ana își retrăgea piciorul la începutul ultimei reprize și reușea să atingă brațul coreencei, pentru 6-11. A urmat o paradă și o ripostă pentru 7-11, însă de aici, Choi a fost de neoprit. Oricât a încercat Ana să-i prindă lama, să contraatace, Choi și-a asigurat locul pe tabloul de 8, după ce a învins-o pe spadasina româncă cu 15-8. Chiar dacă Ana Maria e clasată pe locul 6 în topul Federației Internaționale de Scrimă și Choi pe 30, meciul dintre cele două este doar o altă dovadă că pe planșă se poate întâmpla orice.
Tot Coreea de Sud oprise parcursul României și în urmă cu patru ani, la proba pe echipe. Echipa feminină de spadă – Ana Maria Popescu, Simona Pop, Simona Gherman, Loredana Dinu (rezervă) – își încearcă ultima șansă pe 11 august, la proba pe echipe. Dar înainte de asta, așteptăm evoluția sabrerului Tiberiu Dolniceanu (18:45) și a floretistei Mălina Călugăreanu (ora 14:15) la individualele de pe 10 august.
UPDATE 16:45
După un meci strâns contra franțuzoaicei Rembi Lauren, Simona Gherman este oprită în tabloul de 32 cu scorul de 10-13. Cu doar 26 secunde rămase din meci, Simona conducea cu 10-9. Cu 10 secunde rămase, Simona atacă și preia controlul cu 11-10 și cu doar 8 secunde înainte de finish, Simona a riscat, n-a reușit să pareze atacul franțuzoaicei care apoi s-a distanțat cu două tușe.
UPDATE 16.35
Nu putem spune despre evoluția Anei Maria Popescu de la individuale decât că i-au intrat toate asalturile, toate atacurile direcționate spre adversara ei, franțuzoaica Auriane Mallo. „Cum de rezistă atât de mult (la 32 ani), la un nivel atât de înalt”, se întreba comentatorul TVR despre vicecampioana olimpică de la Beijing, care n-a anunțat niciun moment că s-ar gândi la o retragere din sport. Ba mai mult, astăzi a dovedit o dată în plus cât și-a dorit să fie acolo și să meargă mai departe. A stat cu vârful spadei pe adversară, a avut viteză de reacție în momentele potrivite, a fost prezentă, a țipat și a eliminat-o pe Mallo cu 15-8, trecât astfel în tabloul de 16.
Pentru un loc în tabloul de 8, Ana Maria o va întâlni pe Choi Injeong, din Coreea de Sud.
*
Spadasina Simona Pop nu a reușit să treacă de tabloul de 64 la individualele feminine de la Rio. Aflată la prima participare la Jocuri, Simona a fost oprită de canadianca Leonora MacKinnon, scor 10-15.
Sătmăreanca de 28 ani și-a început prima participare la Jocurile Olimpice de la Rio printr-o tușă care n-a fost luată în considerare pentru că fusese dată în afara planșei. Simona (foto sus, a treia de la stânga la dreapta) a continuat să rămână în jumătatea canadiencei, atacând, fandând, cum ne-a obișnuit de la alte campionate, însă Leonora, din colțul în care s-a refugiat, a reușit s-o prindă mai mult descoperită. După un 3-1 pentru Canada, la începutul primei rerpize, Simona a egalat primelor trei minute, 3-3, cu pași mari, cu inițiativă, construind. Dar a fost și ultima oară când spadasina mezină din echipa României a condus confruntarea.
După cum spunea și fosta scrimeră Roxana Scarlat, care comentează live evoluțiile lotului la Rio, „mai bine să construiești tu un act pe care vrei să-l execuți, decât să-l lași pe el să vină spre tine, și să fie mai greu să-l surprinzi.” Simona își dorea foarte tare victoria și s-a grăbit, crede Scarlat, pentru că ea nu e de obicei așa, are atacuri bune și surprinde adversarul.
În topul mondial, Simona e pe locul 47, Leonora pe 70. Însă câteodată, îți dorești atât de mult o victorie încât te blochezi și nu știi cum ai putea reveni. „Simona nu avea nimic de pierdut. Trebuia să încerce să pareze mai mult loviturile canadiencei, ca să evite tușele duble”, a mai adăugat Scarlat, care remarca eternul război pentru loviturile în zonele superioare, când se întâlnesc un dreptaci și un stângaci (Simona). A doua repriză a fost condusă de Leonora cu tușe consecutive, date din fleșe în punctele descoperite ale Simonei, până la 5-10.
A treia manșă îi aducea un punct Simonei, 6-10, tocmai pentru că reușise să rămână deasupra canadiencei cu spada, când ea încerca să țintească mai jos. Una peste alta, deși a rămas în jumătatea ei de teren și Simona a condus atacurile mare parte din timp, Leonora și-a calculat mai bine mișcările și a contrat fix pe timpii buni. În ultimul minut, Simona a încercat să mărească distanța, s-a retras, a marcat printr-o fandare pentru 8-13 și, deși 40 de secunde ar fi fost îndeajuns pentru Simona să recupereze, Leonora MacKinnon a învins cu 15-10, țipând la fiecare tușă cât au ținut-o plămânii.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni