Colecționarul de mingi: Leo Messi câștigă Balonul de Aur pentru a cincea oară în cei 10 ani de la debutul în prima echipă a Barcelonei

Ciprian Rus 12 ianuarie 2016

Un puști pe-o bicicletă

Era în 1995. Cu exact 20 de ani înainte de cea mai recentă nominalizare a sa la titlul de cel mai bun jucător de fotbal din lume, micuțul Leo nu era decât unul dintre sutele de puștani din Rosario care băteau mingea pe maidan cât era ziua de lungă, cu gândul la schemele și la driblingurile vedetelor de la Newell’s Old Boys, echipa de suflet a cartierului, la meciurile căreia bunica Celia îl ducea de mână, cu sfințenie, în fiecare duminică, după slujba de la biserică.

În chiar acel an, în 1995, Leo reușește prima sa mare performanță cu Newell’s, calificarea în finala unui important tuneu de juniori. Nu poate pune geană pe geană până dimineața, cu gândul la marea finală și la premiul pentru cel mai bun jucător, care era, zice-se, o bicicletă cum și-ar fi dorit toți băieții de pe stradă…

Dar, tocmai a doua zi, i se întâmplă cumplitul ghinion de a rămâne blocat, singur, în casă. Meciul începe fără el, iar Newell’s e condusă cu 1-0 la pauză. Se chinuie să iasă cumva și, până la urmă, nu are încotro: sparge un geam și fuge într-un suflet la stadion.

În disperare de cauză, antrenorul închide ochii la scuza greu de crezut a lui Lionel și își trimite în teren cel mai bun om de atac de cum începe partea a doua a meciului. Leo întoarce scorul de unul singur, la 3-1, marcând unul dintre numeroasele hattrick-uri din carieră!

E atât de entuziasmat că ar vrea să ducă acasă, amintire, mingea jerpelită cu care se jucase meciul. Nu se poate asta, nici nu se auzise pe atunci despre regula mingii primite cadou după marcarea unei triple! “Consolarea” lui Leo Messi e bicicleta primită ca premiu pentru titlul de cel mai bun jucător al turneului. Puștiul se urcă pe ea și pornește alene spre casă, desenând “opturi” lățite prin praful străzilor lăturalnice, care prevesteau ambițiile lui Lionel: o infinitate de titluri, de premii și de meciuri de neuitat.

O victorie previzibilă

Ajuns la Barcelona, Lionel Messi răzbună, cu vârf și îndesat, regretul de a nu fi fost lăsat să ia acasă mingea care l-a consacrat printre juniorii din Rosario. Are, acum, acasă o impresionată colecție de baloane, peste 30, primite cadou de la arbitri după partidele în care a marcat trei sau mai multe goluri. Ultimul balon adus acasă a fost nu mai departe de sâmbăta trecută, cu prilejul ultimului meci de campionat, împotriva Granadei.

Dar adevărata colecție de baloane, la care, după cum avea mărturisească chiar Leo, cu prilejul Galei Balon d’Or de la Zurich, de luni, nici măcar nu îndrăznea să viseze puștiul din Rosario, e colecția de Baloane de Aur. Al cincilea trofeu – record absolut – este deja în vitrina starului argentinian al lui FC Barcelona, după ce i-a depășit categoric la voturi (47% vs 28% vs 8%) pe portughezul Cristiano Ronaldo și pe coechipierul său “blau-grana”, brazilianul Neymar Jr.

Victoria lui Messi, care continuă seria de patru trofee consecutive, obținute între 2009 și 2012, vine după 2 ani grei, în care, pe fondul unor accidentări și al ratării finalei Mondialului, în tricoul Argentinei, titlul de cel mai bun jucător al planetei i-a revenit superstarului Cristiano Ronaldo, de la rivala din prima ligă spaniolă, Real Madrid.

Anul aceasta, însă, succesul lui Messi era absolut previzibil. Împotriva lui Cristiano, golgheterul Europei sezonul trecut, Leo venea cu atuurile celor cinci trofee de club obținute cu Barcelona, printre care și Liga Campionilor, dar și cu egalarea mai vechiului record al fostului său coleg, Pedro, după ce a înscris în fiecare din cele șase competiții în care a jucat în 2015! De data aceasta, nici măcar accidentările nu i-au mai stat în cale, căci argentinianul a revenit cu mai mare poftă de fotbal de fiecare dată.

Schimbarea lui Leo

Dar triumful din acest an al lui Leo Messi nu mai e un triumf al cifrelor, cum a fost, poate, în alte sezoane. E triumful logic al unei stări de spirit pe care mulți o credeau definitiv pierdută la Barcelona, după retragerile unor legende precum Puyol sau Xavi.

Dimpotrivă, alături de Neymar și Suarez, Messi a reușit să readucă pe chipurile fanilor Barcei zâmbetele largi de pe vremea lui Ronaldinho. Fără a face rabat de la performanță, cei trei au predat în ultimul sezon o uimitoare lecție de prietenie și de empatie, atât pe teren, cât și în afara acestuia. Messi, Neymar și Suarez sunt considerați cea mai bună tripletă din istoria fotbalului și candidează deja, încă din ianuarie, la podiumul ediției viitoare a Balonului de Aur.

În noul context, Messi a renunțat să mai fie jucătorul care le reproșa lui Villa, Cuenca sau Tello faptul că forțau șuturi la poartă în loc să-i paseze. Deși era și este în competiție directă cu Ronaldo pentru diverse recorduri, le-a cedat nu o dată, în ultimii ani, penaltiuri sau lovituri libere colegilor săi de atac.

Maturizarea lui Messi se vede și din împrejurarea că, deși se încoronase încă din 2009 drept cel mai bun jucător al lumii, nu a încetat să muncească și să evolueze profesional. Nu era, pe vremuri, un executant redutabil de lovituri libere, dar a devenit între timp. În plus, câștigă acum al cincilea său Balon de Aur jucând pe un post diferit de cel de extremă dreaptă și de cel de 9 fals. Cu Luis Enrique, Messi joacă mai retras, la mijlocul terenului, și a devenit mult mai influent în faza de construcție decât era în anii trecuți.

A trecut în ultimii ani peste câteva accidentări grave, a depășit predispoziția spre îngrășare de la un moment dat, a trecut peste sâcâietoarele probleme cu Fiscul spaniol, ca și peste dezamăgirea ratării titlului suprem la Mondialul din Brazilia. Leo e acum un alt om. Dar gândul încăpățânat de a colecționa cât mai multe mingi nu-i dă pace nici acum, ca în seara de dinaintea finalei în care a sărit pe geam ca să marcheze primul dintre hattrick-urile sale memorabile.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.