Cupa Mondială Recap. Ce a fost și ce-o să vină: Poate apărarea celor mici să decidă grupele?
Codruț Baciu 21 iunie 2018Ziua de ieri ne-a adus trei rezultate de 1-0, așa că trebuie să pornim recapitularea cu o întrebare: oare apărarea echipelor mici s-a îmbunătățit într-un ritm mai accelerat decât atacul celor mari? Având în vedere liniile de atac în cauza (Spania, Uruguay și Portugalia), s-ar putea ca răspunsul să fie ”da”. Dar ziceți și voi.
Portugalia – Maroc: 1-0
Ronaldo dând cu gol cu capul, dar fără să se înalțe treizeci de metri deasupra solului, cum face uneori, ci dimpotrovă: cocoșându-se puțin în careul advers și punând capul în gheata unui adversar, ca să o bage-n ațe. Și atacanții sunt un pic nebuni, vedeți bine. Nu doar nebuni, dar și actori vehemenți care cer VAR-ul inclusiv când simulează grosolan. Eh, ne-am obișnuit cu Cristi.
Situația Marocului este una destul de tristă – deși au jucat bine în ambele meciuri de până acum, nu au reușit să ia nici un punct. În schimb, Ronaldo, de departe cel mai bun jucător al Mondialului până azi, este asemănat cu vinul de Porto și cu alte băuturi fine.
Dacă vreți varianta și mai pe scurt, și mai subiectivă, ea este chiar aici:
Portugal had nothing but Cristiano.
Morocco had everything but Cristiano.#WorldCup
— Andrew Gaffney (@GaffneyVLC) June 20, 2018
Uruguay – Arabia Saudită: 1-0
Golul lui Suarez a calmat toți cei 22 de jucători de pe teren, iar în unele momente, părea că scorul de 1-0 este cel mai puțin periculos din lume. Doar spectatorii neutri din Rostov au taxat chestia asta. Și dincolo, în lumea celor care nu cuvântă numai chestii deștepte, Phil Neville tocmai spunea că Arabia Saudită este, probabil (și-a luat o marjă de siguranță cu acest ”probabil”), cea mai bună echipă din competiție la posesie. Mmmmnu. Nici statistica, nici bunul-simț nu sugerează așa ceva.
Dar problemele lumii sunt și altele zilele acestea. De pildă, millennialșii sunt cu ochii la Mondial, dar știu să și protesteze în timpul acesta. Ori în stradă ori în… mă rog, în fața nedreptăților mărunte la care sunt supuși.
A millennial just asked me who Saudi Arabia are playing?
I said "Uruguay mate"
He said "don't assume my gender and I'm not your mate"…
— The Tears of a Clown (@Modmuffin) June 20, 2018
Uruguay merge mai departe.
Spania – Iran: 1-0
Spaniolii și-au bifat Marele Noroc de la campionatul ăsta, așa că de-acum încolo vor trebui să-și pună baza în propriile isprăvi. Golul norocos al lui Diego Costa și extazul resetat pe motiv de offside, din minutul 62, al iranienilor au fost highlight-urile serii. Însă senzația a fost că iranienii știu fotbal suficient cât să spere la mai mult de 3 puncte norocoase în prima etapă. Iar dacă norocul se păstrează, calculele de final îi pot da câștigători și chiar campioni ai grupei. Depinde de meciul direct cu Portugalia.
Acasă, la Teheran, începe să fie ceva mai frumos.
Female fans were allowed into Tehran’s Azadi stadium for the first time since 1979 today to watch Iran vs. Spain 🙌🇮🇷 pic.twitter.com/tryisdgwQm
— B/R Football (@brfootball) June 20, 2018
Ce va fi azi
Danemarca – Australia
Nu ne complicăm inutil, o spunem răspicat: aici vom avea egal. De fapt, nu o spunem noi, că noi nu ne pricepem, ci o spune Capra Vizionară, numită și Oracolul din Samara. Și nu orice egal, ci un 2-2 spectaculos. Prietenii de la Reuters au avut grijă să facă informația publică și să o filmeze pe căpriță chiar în mediul său, la grădina zoologică din oraș.
Domnișoara Aliona, care se ocupă de bunăstarea caprei, spune că animalul le nimerește în peste 50% din cazuri. E suficient pentru a-și face o reputație solidă printre ruși și nu numai.
'Psychic' goat predicts a draw in the #WorldCup Denmark-Australia match pic.twitter.com/EX5CzwMlIu
— Reuters Top News (@Reuters) June 21, 2018
Dar dacă, prin absurd, ar fi să nu mergem pe mâna caprei, am spune că austarlienii vor duce mai departe elanul dobândit în meciul cu Franța și vor învinge azi.
Franța – Peru
De fapt, grupa C este una dominată de facțiunea sa europeană; însă după meciurile de azi, n-ar fi exclusă o inversare, măcar parțială, a pozițiilor în clasament. Cele două echipe nu s-au mai întâlnit din 1982, când Peru pregătea Mondialul din Spania. Au bătut Franța atunci, însă în grupe au terminat pe ultimul loc, după Polonia, Italia și Camerun.
Oamenii așteaptă victoria, ba chiar sunt dispuși să o provoace în fel și chip. Aflați ce-i aia lomo salado și apoi vedem ce e de făcut.
If Peru 🇵🇪 beats France 🇫🇷 I’ll buy everyone who retweets this a plate of lomo saltado 🥘 🇵🇪
— Anthony (@el_anthony_16) June 19, 2018
Argentina – Croația
E timpul, oameni buni! E timpul să-l vedem și pe Leo strălucind, că doar de-aia tolerăm comentariul TVR mai bine de o lună. Nihil Sine Leo, dar probabil chiar asta e problema și pentru argentinieni. Iar Kovacic chiar spunea, înainte să înceapă nebunia, că ”Argentina depinde mult de Messi, chiar dacă au o echipă foarte bună. El trebuie să aibă grijă de echipă, în majoritatea timpului”.
Mutările din primul 11, dacă se adeveresc, au rolul de a scoate mai mult de un egal deseară.
Big news from the media in Argentina! Mercado, Lo Celso and Cristian Pavón are expected to start against Croatia. With Salvio, Biglia and Di Maria expected to drop to the bench.
— TalkFCB (@FCBNewsRoom) June 17, 2018
#DEN vs #AUS#FRA vs #PER #ARG vs #CRO
Matchday 8, let's do this pic.twitter.com/8CfoAkjN0W
— FIFA World Cup 🏆 (@FIFAWorldCup) June 21, 2018