În linie dreaptă spre Rio. Cine sunt sportivii calificați până acum la Jocurile Olimpice din vară (I)
Andreea Giuclea 6 ianuarie 2016Suntem sub zăpadă, dar cu gândul la vară. Pentru că nu mai e mult – mai precis, șapte luni – până la competiția pe care o așteptăm de patru ani cu toții, spectatori, jurnaliști, dar mai ales sportivi. Ne îndreptăm atenția asupra atleților care și-au asigurat deja calificarea și ne vor reprezenta între 5 și 21 august la Rio de Janeiro.
103 sportivi români plecau spre Londra acum patru ani, iar 14 dintre ei se întorceau cu medalii la finalul verii olimpice: două de aur, cinci de argint şi alte două de bronz. Anul acesta, pronosticurile anunțate oficial sunt ceva mai sumbre, și în ce privește numărul atleților calificați, dar și în ce privește medaliile pe care le pot obține aceștia.
Șeful Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Alin Petrache, crede că delegația României va cuprinde între 50 și 70 de sportivi. 60 este și estimarea Elisabetei Lipă, noul ministru al Tineretului şi Sporturilor. Un record negativ, în condițiile în care România a aliniat, cu câteva excepții, peste 100 de participanți la startul competițiilor olimpice.
Mai exact, în ultimii 64 de ani am coborât sub borna de 100 de calificați doar de câteva ori: în 1988, la Seoul (68), în 1968, în Mexico City (82), în 1960, la Roma (98) și în 1956, la Melbourne (44). Dar, cumva, și atunci când am plecat cu mai puțini sportivi ne-am întors, aproape mereu, cu cel puțin 10 medalii. Din Brazilia, oficialii sportului nu se așteaptă la mai mult de șase-opt.
Nu zăbovim acum asupra motivelor pentru care așteptările sunt gri, ca zăpada de afară. Am ales, deocamdată, să ne îndreptăm privirea către cei 30 de sportivi care știu deja că îi așteaptă o vară caniculară sub soarele brazilian. Pentru că așteptările și calculele de acasă nu se potrivesc întotdeauna cu realitatea și motivația unei competiții care scoate întotdeauna ce e mai bun dintr-un sportiv, pentru că nu știm niciodată de unde pot veni surprizele, și pentru că și o calificare venită după patru ani de muncă merită sărbătorită.
Începem cu atletismul, unde avem până acum nouă calificați, cei mai mulți din sporturile olimpice. În zilele următoare vom continua cu celelalte sporturi.
• Primul român care a obținut calificarea pentru a XXXI-a ediție a Jocurilor a fost maratonistul Marius Ionescu. Atletul a îndeplinit baremul acum un an și jumătate, alergând 2.13.19 (un record personal) la Maratonul Düsseldorf, pe care l-a și câștigat. Tot atunci s-a calificat și la Campionatul Mondial de atletism de la Beijing, din august 2015, unde n-a reușit însă să termine maratonul. Rio 2016 va fi a doua Olimpiadă la care participă – în 2012, la Londra, a terminat pe locul 26. Când nu aleargă, predă atletism la școala din Craiova la care a învățat.
• Marius Cocioran şi-a realizat baremul de participare la ediţia 2016 a Jocurilor Olimpice în luna mai 2015, stabilind și un nou record naţional în proba de marș (precedentul îi aparținea tot lui). Atunci, reșițeanul a terminat pe locul 11 în 3h55:59 cursa probei de 50 km la Cupa Europei de la Murcia, din Spania. Va fi a doua ediție la care participă, după cea din Londra, unde a terminat pe 39 din 86 de sportivi care au trecut linia de sosire.
• În aceeași competiție din Spania și la aceeași probă, marș, dar la 20 km, a obținut calificarea și Claudia Ștef. Atleta în vârstă de 37 de ani, multiplă campioană națională și balcanică, se întoarce la Jocurile Olimpice după un loc 38 obținut la Londra, rezultat care a dezamăgit-o și care a adus-o la un pas de renunțarea la cariera sportivă.
• Vicecampionul olimpic de la Atena la triplusalt Marian Oprea e una din principalele speranțe ale atletismului românesc pentru o medalie și la Rio. Piteșteanul a obținut calificarea la a treia sa Olimpiadă la naționalele din iunie 2015, când a depășit baremul stabilit de forul internațional pentru proba sa, triplusalt. La final de august a terminat pe locul șase în aceeași probă la Campionatele Mondiale de la Beijing.
• Tot la naționalele din iunie s-a calificat la prima Olimpiadă din carieră și săritorul în înălțime Mihai Donișan, depășind ștacheta de 2,29 metri, barem pentru Rio. De profesie pompier, atletul în vârstă de 26 de ani s-a clasat pe locul 11 la Campionatele Europene în aer liber de la Zürich din 2014, sărind 2,21 metri.
• Cu 28 de zile înainte de a împlini 21 de ani, Bianca Răzor a câștigat aurul la Europenele sub 23 de ani de la Tallin, din august 2015. Timpul realizat în proba sa preferată, 400 metri, 51,31, i-a adus un record personal, un nou record al competiției și îndeplinirea baremului pentru Jocurile Olimpice de la Rio (52,00). Atleta legitimată la CSS Viitorul Cluj-Napoca mai are o medalie de aur la Europenele de juniori de acum patru ani, două de argint și un bronz cu ștefeta de 4×400 metri la Jocurile Olimpice ale Tineretului din 2010.
• La prima competiție importantă de seniori la care a participat, Campionatul Mondial de atletism din august 2015, Alina Rotaru (22 ani) s-a clasat pe locul 15 în proba de săritură în lungime. Înainte de asta, la Europenele de Tineret de la Tallin, din iulie, obținuse o medalie de bronz. Iar înainte de asta, în mai, reușise calificarea la Jocurile Olimpice, sărind 6,73 m la un concurs din Innsbruck, pe care l-a și câștigat.
• Calificarea în premieră la Jocurile Olimpice a reprezentat pentru Andrei Gag „un mic barem psihic”. „Nu ai în fiecare zi la îndemână o astfel de posibilitate”, spune sportivul de 24 de ani, deținător al recordului național de aruncare a greutății (20,96 metri). Arădeanul a îndeplinit baremul pentru Rio în iunie, la un concurs din Portugalia, aruncând 20,69 metri. La Campionatele Mondiale de la Beijing, fostul vicecampion mondial de juniori în 2010 n-a prins însă finala.
• Pentru Florina Pierdevară, Campionatul Mondial Militar din Coreea, din octombrie, a fost cea mai importantă competiție a anului trecut – i-a adus o medalie de bronz în proba de 1.500 metri, preferata ei, dar și atingerea baremului pentru Jocurile Olimpice în proba de 800 metri. Atleta în vârstă de 25 de ani, campioană națională și balcanică, speră ca la prima ei Olimpiadă să ajungă într-o finală și să stabilească un nou record personal.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni