Mihai Covaliu este noul președinte al COSR! El trebuie să ridice sportul olimpic de la podea și să-i dea o nouă direcție. Încotro?
Lead.ro 15 noiembrie 2016Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) și-a ales, după o zi întreagă de numărat voturi, un nou președinte: Mihai Covaliu va conduce Comitetul (și sportul olimpic românesc) pentru următorii patru ani și va fi primul răspunzător pentru rezultatele României la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
„Sunt conștient că această funcție reprezintă o răspundere imensă, având în vedere reprezentarea sportului românesc la cele mai importante competiții”, a declarat noul președinte al COSR.
„Omul și-a făcut-o cu mâna lui”, vor spune unii, gândindu-se la ce-l așteaptă pe Covaliu după ce bucuria victoriei de azi se va așeza peste sarcina care-l pândește de mâine.
Fostul campion olimpic și mondial la sabie a întrecut-o (128 de voturi față de 68) în cursa pentru șefia COSR pe fosta mare campioană Gabriela Szabo.
Drept mulțumire, Covaliu primește acum în brațe complicatul caz al olimpismului românesc modern. Și chiar dacă mulți oameni se bucură pentru numirea lui (pentru că fostul sabrer a făcut o treabă serioasă la Federația Română de Scrimă), puțini îl vor invidia.
Pe Covaliu îl așteaptă o sarcină foarte complicată: reașezarea sportului olimpic românesc pe drumul bun, și asta cât mai repede. Alături de el, Alexandru Dedu (președintele Federației de Handbal) și Camelia Potec (președinte al Federației de Natație și Pentatlon Modern), își vor sufleca și ei mânecile, din poziția de vicepreședinți ai COSR.
Covaliu, Dedu și Potec vor începe treaba cu un bun capital de imagine, căci sporturile pe care le-au condus au reușit rezultate bune și foarte bune în ultima vreme: echipa feminină de spadă a adus singurul aur al României la Jocurile de la Rio, handbalul, sub Dedu, traversează o perioadă fastă, iar natația a reușit , din câte se pare, să facă un bun schimb de generații.
Ce își propune Mihai Covaliu
Prin candidatura sa la șefia COSR, Covaliu a promis revenirea la normalitate și pornirea unor proiecte care să readucă sportul românesc între primele 20 națiuni la JO 2020 de la Tokyo. Pentru ambiția asta, fostul sabrer anunța, încă de la depunerea candidaturii, că se sprijină pe președinții de federații “care își doresc cu ardoare să revenim în elita sportului mondial.” În cei doi vicepreședinți, Dedu și Potec, pare să fi găsit oamenii căutați.
Covaliu își va împărți priorităţile între infrastructura sportivă și managementul resurselor financiare, precum atragerea de venituri proprii la bugetul COSR, dar programul său urmărește și dezvoltarea ştiinţifică a sportului românesc. Inclusiv îmbunătăţirea utilităţilor de evaluare ale sportivilor (atât la nivel fizic, cât şi psihic) și dezvoltarea de programe pentru pregătirea sportivilor şi a antrenorilor. De asemenea, el doreşte să dezvolte strategii de perfecţionare a specialiştilor care iau parte la pregătirea sportivilor: antrenori, kinetoterapeuţi, psihologi sau maseuri.
Covaliu a rămas în lumea sportului după medalia de aur olimpică obținută la Sydney. S-a retras în 2008 și a preluat secția de scrimă de la Dinamo, și în scurt timp a devenit antrenorul lotului olimpic masculin de sabie. În 2013, a fost ales președintele Federației de Scrimă, dar a rămas și antrenorul lotului masculin.
“Eu cred că lucrurile se pot ameliora doar așezându-ne la masă și având un dialog deschis, pe problemele reale pe care le are fiecare federație în parte, pentru că s-ar putea să nu găsim aceleași probleme la mai multe federații. Fiecare disciplină sportivă are tipicul ei. În momentul în care identificăm aceste probleme cu federațiile care alcătuiesc COSR vedem care sunt cauzele, vedem cum se pot rezolva și pornim la treabă.”
Din ce resurse
Bugetul COSR provine, conform Legii educației fizice și sportului 69/2000, din finanțare de la bugetul de stat, din timbrul olimpic (10% din valoarea tuturor biletelor de acces la manifestările sportive, despre care Alin Petrache, fostul șef al COSR – demisionat după Rio – spunea că nu a fost încasat niciodată), din donații și sponsorizări, din venituri provenite din încasările Loteriei Naționale și din organizarea pariurilor și pronosticurilor sportive, din contribuții din partea Comitetului Internațional și o pătrime din suma obținută de Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) din cei 1% din taxele şi accizele aplicate la nivel naţional pentru ţigarete, ţigări şi băuturi alcoolice.
Potrivit planului strategic al MTS pe anul 2016, COSR a primit, cel puțin pe hârtie, 57.650.000 lei în vederea pregătirii și participării la Rio. Din acest buget, COSR a susţinut financiar, pe bază de contracte de finanţare, și activitatea centrelor naţionale de pregătire a juniorilor, organizate și coordonate de Federațiile naționale.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni