LEAD
Euro 2018

Ocazia revanșei: România primește o grupă bună la Campionatul European din Franța

© FOTO: Sorin Pana / Sport Pictures
12 iunie 2018
Lead.ro
0 comentarii

La Sala Radio din Paris, orchestra Radiodifuziunii Franceze a acompaniat – absolut superb – tragerea la sorți a grupelor Campionatului European din iarnă (29 noiembrie – 16 decembrie). Îmbunați de muzica aleasă, sorții au fost generoși cu naționala preferată a românilor.

Într-o grupă D cu Norvegia, Germania și Cehia, România se întâlnește cu câteva cunoștințe. Mai vechi – cum e Norvegia, și mai noi – cum sunt Germania și Cehia, echipa care a eliminat România de la ultimul Mondial. Înfrângerea neașteptată cu Cehia a oprit brusc bunul parcurs al României la turneul organizat de Germania, a cărei națională feminină nu bagă spaima în principalele puteri europene. În ultimul meci direct, România a câștigat duelul pentru locul cinci la Europeanul de acum doi ani. De atunci, Germania e în pierdere de viteză.

Așadar, e o tragere ușor de acceptat. Și asta chiar dacă Norvegia (campioana europeană en-titre) rămâne cea mai puternică echipă a handbalului feminin: la ultimele opt ediții ale campionatelor europene, Norvegia n-a lipsit niciodată din finală și a câștigat de șase ori medalia de aur. De fapt, din 1994 și până acum, Norvegia a ratat o singură dată podiumul European – în 2000, la un turneul final din România pe care l-a atacat cu o echipă proaspătă, fără experiență.

Dar oricât de puternică va fi Norvegia, Germania și Cehia vor fi de bătut. Mai mult, cele trei echipe calificate din grupa României vor forma grupa principală alături de adversarele venite dintr-o grupă C accesibilă (atât cât se poate la un European) și ea: Ungaria, Spania, Olanda și Croația.

Ungaria și Spania sunt două echipe aflate (și ele) în schimbare, pe care România le-a învins la ultimele turnee finale. Olanda, în schimb, s-a transformat într-o forță în ultimii ani, după ce a cules roadele unui program de dezvoltare grozav. În mod normal, Norvegia, România și Olanda pornesc cu primele șanse pentru cele două locuri care vor duce în semifinale.

De partea cealaltă, Polonia și Slovenia nu vor trage mari speranțe să prindă semifinalele. Pentru cele două locuri se vor bate probabil Franța (campioane mondială din 2017), Rusia (campioana olimpică de la Rio), Danemarca și Suedia, care pornesc cu un mic avans în fața solidelor echipe ale Muntenegrului și Serbiei.

Așa cum știi, cele patru grupe de patru se transformă, în a doua fază, în două grupe de șase. Dacă se va califica, România va duce în grupa principală doar punctele obținute cu celelalte două echipe calificate din grupa ei. Mai departe, în semifinale, ajung primele două clasate din fiecare grupă de șase.

Naționala României va juca în Brest, frumosul și importantul oraș-port din Bretania, regiune împrejmuită de Canalul Mânecii, Marea Celtică și Golful Biscaya (la Oceanul Atlantic).

Comentează articolul
Cupa Mondială

Echipa de vis a Belgiei ne arată de ce e printre favorite la Cupa Mondială

Foto: Nina Zotina / Sputnik/ Hepta / Sport Pictures
18 iunie 2018
Danny Coposescu

De cel puțin patru ani, toată lumea știe pe cine să aleagă când vine vorba de categoria „dark horse‟ la un turneu internațional. Asta sună a oximoron, dar generația de aur a Belgiei e oricum mult prea talentată ca să fie o campioană mondială neașteptată. Și totuși, așa cum îți poate spune și Didier Deschamps, […]

Citeşte articolul
Cupa Mondială

Suedia revine la Cupa Mondială cu un succes împotriva Coreei de Sud. Și mulțumește pentru asta sistemului VAR

Foto: Alexander Vilf / Sputnik/ Hepta / Sport Pictures
18 iunie 2018
Danny Coposescu

După 12 ani de urmărit turnee finale din fața televizorului, e de înțeles că suedezii vor să trăiască din plin experiența asta. Nerăbdarea entuziasmată l-a copleșit pe asistentul Lars  Jacobsson: „Am făcut o călătorie lungă cu mașina până în munți, unde am găsit o casă numai bună pentru a observa antrenamentul echipei sud-coreene.‟ Însă curiozitatea […]

Citeşte articolul
CUPA MONDIALA

Cupa Mondială Recap: Ce a fost și ce-o să vină. Au început echipele mari să se plictisească să câștige?

Evgenya Novozhenina / Sputnik/ Hepta / Sport Pictures
18 iunie 2018
Codruț Baciu

Nici n-am văzut-o venind! Despre ziua de ieri e vorba. Meciurile din grupele E și F ne-au amintit încă o dată că fotbalul s-a schimbat foarte mult în ultimii ani. Practic, singura constantă rămasă este absența României de la Campionatele Mondiale. Germania – Mexic: 0-1 ”Gemany totally deserved the defeat”, a spus Jose Mourinho după […]

Citeşte articolul
Cupa Mondială

Ziua surprizelor la Cupa Mondială: scânteia Braziliei se stinge repede contra Elveției. Hărnicia mai adună un punct

Evgenya Novozhenina / Sputnik/ Hepta / Sport Pictures
17 iunie 2018
Danny Coposescu

Porecla „îmblânzitorul de șerpi‟ îți spune tot ce trebuie să știi despre imaginea mistică pe care o are selecționerul Tite la el acasă. Aproape un deceniu de presiune populară a dat roade acum doi ani, iar de atunci Brazilia e pe o pantă ascendentă, la capătul căreia mulți văd finala de luna viitoare. „Câteodată, e […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design