Până data viitoare: U-BT Cluj-Napoca își vede oprit în sferturile de finală EuroCup un sezon european splendid

Lead.ro 13 martie 2024

U-BT Cluj-Napoca a fost învinsă miercuri seara în sferturile de finală ale EuroCup de London Lions, scor 79-91. Clujenii își văd astfel oprit traseul în sezonul 2023-2024 de EuroCup, a doua competiție europeană din baschetul la nivel de cluburi. London Lions avansează în semifinalele competiției, unde va întâlni, într-un format de două meciuri din trei, pe învingătoarea dintre Paris și Joventut Badalona.

U-BT Cluj-Napoca a fost prima echipă din România ajunsă în faza eliminatorie a EuroCup, după ce s-a clasat pe locul al doilea în Grupa B, cu un bilanț de 13-5 și multiple victorii spectaculoase.

Într-o seară senzațională în BT Arena, cu 10.000 de fani care au făcut atmosferă absolut splendidă, campioana României a avut multă dorință de a-i răsplăti pe fani, dar n-a mai găsit balanța între această dorință și calmul necesar pentru a executa. Tensiunea și încărcătura emoțională s-au simțit încă din start, clujenii lăsând puncte ușoare – și importante – să le scape în acțiuni altminteri construite bine. Dincolo, britanicii – o echipă cu multă calitate individuală, cu câțiva jucători cu experiență considerabilă în NBA – au luat ostilitatea sălii și au transformat-o în multă determinare, multă ambiție, jucând foarte energic și reușind să îi țină la distanță pe clujeni, dominând meciul.

Avansul luat de London Lions din start a crescut treptat și s-a consolidat. Lions au condus cu 29-18 după primul sfert, iar pentru fiecare tentativă a lui U de a sta aproape, a venit un răspuns puternic. Clujul a strâns la 28-31 după o triplă a lui Mokoka, cel mai bun moment al lor pe tabela de scor în prima repriză, dar un run de 11 puncte fără răspuns din poartea oaspeților, pornit cu un coș de trei nemaipomenit de norocos, a făcut scorul la 28-42. Până la urmă, Lions au dus un avantaj de 14 puncte la pauză (37-51).

Clujul s-a regrupat în partea a doua și a început – conform reputației – să se apropie, să încerce să-și dea șanse, dar nu a reușit să construiască cu adevărat un momentum și să se apropie foarte periculos. De două ori Clujul a venit la opt puncte, tăind un avans care ajunsese la 17, și mai apoi, la 20 de puncte, dar a fost maximul pe care jucătorii lui Mihai Silvășan l-au putut atinge în această zi. London Lions a avut răspuns la fiecare din aceste încercări de revenire.

Bryce Jones a condus-o pe U, cu 23 de puncte și 5 assist-uri, urmat de DJ Seeley și Marek Mejeris, cu câte 15. Sam Dekker, de la oaspeți, a avut 21 de puncte, unul din cei cinci londonezi care au trecut de 10 puncte. 

Cu cea mai mare medie de suporteri pe teren propriu în acest sezon de EuroCup, Clujul se va întoarce, cel mai probabil, de la anul în această competiție și va căuta să facă un alt pas înainte. În ultimii ani, U-BT Cluj-Napoca a făcut, pe rând, sferturi de finală în Champions League (prima echipă din România ajunsă în această fază), a debutat în EuroCup și, acum, în al doilea an în această competiție, a ajuns până în sferturile de finală.

Până atunci, aventura lor continuă pe plan intern, acolo unde au câștigat deja Cupa României și vor căuta al patrulea titlu la rând.

Mihai Silvășan: „Nu există vreun motiv să avem capul plecat. Am făcut ca numele echipei să fie cunoscut de multă lume din străinătate”

Antrenorul clujenilor a sumarizat, la conferința de presă, anul minunat avut de U-BT Cluj în Europa: „În primul rând, voi începe prin a mulțumi echipei mele pentru un parcurs foarte bun în EuroCup. Drumul nostru în actualul sezon al EuroCup se sfârșește aici, însă nu există vreun motiv să avem capul plecat. Le mulțumesc jucătorilor, au fost incredibili din multe puncte de vedere. În numeroase momente nu le-a fost ușor, dar au reușit să depășească orice piedică. În al doilea rând, vreau să le mulțumesc fanilor care ne-au susținut în permanență. A fost senzațional să jucăm într-o asemenea atmosferă, cu 10.000 de oameni în spate. În toate meciurile din EuroCup suporterii noștri au impresionat și ne-au împins de la spate. Le mulțumim și lor! Despre meci nu sunt tare multe de spus, îi felicităm pe cei de la London Lions. Au fost, evident, mai buni. Au existat momente în care puteam să revenim, dar nu am putut. Le urez baftă mai departe.

Sezonul a fost unul reușit, jucătorii au dat dovadă de caracter și dăruire. În această seară ne-am propus cu jucătorii să ne bucurăm de fiecare clipă petrecută pe teren, în compania a 10.000 de oameni. Am încercat să jucăm cel mai bun baschet, dar din păcate nu ne-a ieșit. Efortul a fost acolo și am încercat să jucăm cât de bine am putut. Cred că performanțele aduc fanii la sală, ați văzut ce ușor a fost să umplem sala. Acum șase sau șapte ani nu ne gândeam că așa ceva se poate întâmpla. E de datoria noastră să continuăm munca și să fim un etalon pentru baschetul românesc. Trebuie să ne facem treaba profesionist și să încercăm să avem performanțe și mai bune în Europa.

(…)

E devreme să vorbim despre sezonul următor, însă cu siguranță noi ne dorim să fim tot mai buni. Cu siguranță un sezon ca acesta ne ajută din toate punctele de vedere. Am făcut ca numele echipei să fie cunoscut de multă lume din străinătate. Împreună cu acești suporteri minunați suntem în al doilea an în care avem cea mai mare medie de spectatori din EuroCup. Rămânem cu un sentiment foarte plăcut, s-a creat practic o familie în această echipă. Lucrurile pe care le-am realizat și meciurile extrem de spectaculoase au creat o chimie și un sentiment de luptă unul pentru celălalt. Nu trebuie să ne gândim în nicio secundă că sezonul s-a încheiat, mergem mai departe cu aceste lucruri. Vom încerca să jucăm cel mai bun baschet posibil!”, a spus Mihai Silvășan, citat de site-ul oficial al clujenilor.

 »» Citește un scurt reportaj despre atmosfera de la meci și despre importanța lui pentru clujeni.

 

Foto: U-BT Cluj-Napoca

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ATLT (@atlt.ro)

 

» Citește și interviurile cu Andrija StipanovicEmi Cățe și Mihai Silvășan

»» Citește mai departe pe Lead.ro despre cum a fost construit succesul clujenilor | Și despre cum s-au trăit pașii mari și importanți făcuți în sezoanele precedente (prima parte | a doua parte)

Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.