Canotajul ține vii speranțele olimpice ale României: 4 medalii de aur, două de argint și două de bronz la Europenele din Szeged

Ciprian Rus 28 aprilie 2024
Fast
Împarte cu alții acest articol

Mai sunt trei luni până la startul Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe 8 mai, flacăra olimpică va sosi la Marsilia, de unde își va continua drumul spre capitala Franței, gazda întrecerilor olimpice din acest an. Dacă pregătirile organizatorilor au intrat, firesc, în linie dreaptă, la fel se întâmplă cu ciclurile de antrenament ale sportivilor. Unii dintre ei încă trag din greu pentru a se califica, alții își testează strategia și adversarii înaintea marilor confruntări de la Paris. Un astfel de moment l-au reprezentat pentru consistentul lot de canotaj al României calificat la Jocuri recentul Campionat European desfășurat la Szeged, în Ungaria.

„Acest European nu va fi concludent pentru Jocurile Olimpice, dar sportivii vor scăpa de stres şi emoţii. Pentru că asta e mai greu când participi la o primă competiție din an după atâtea luni de pregătire”, spunea, chiar înaintea competiției, fosta mare canotoare Elisabeta Lipă, preşedinta cu rang de secretar de stat a Agenției Naționale pentru Sport.

La rândul său, campioana olimpică Simona Radiș povestea pentru Lead că Europeanul de la Szeged va fi un bun moment „de a ne testa forțele cu adversarele. Așa vedem dacă suntem suficient de pregătite în acest moment pentru marea competiție, Jocurile Olimpice. Tensiunea Jocurilor încă nu se simte foarte tare, reușim să luăm lucrurile treptat, mai avem timp să îmbunătățim, dar, cu siguranță, odată cu trecerea timpului va fi puțin mai dificil”. „Muncim la fel de mult ca în ciclul trecut, dar dorința de a reconfirma performanța din 2021 (n.r. aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo) și de a obține aurul și la Paris e foarte mare. Acesta e obiectivul nostru suprem”, ne spunea colega sa de barcă, Ancuța Bodnar.

Până la urmă, pentru Simona și Ancuța, care veneau după o incredibilă serie de 26 de victorii consecutive, întrecerea din Ungaria a venit exact la timp pentru a avea perspectiva corectă asupra pregătirii lor. Învinse în serii, dar învingătoare în recalificări, Simona și Ancuța au tras în finală având mici probleme medicale și au terminat pe a treia poziție, în spatele Norvegiei și Lituaniei. Pentru Simona și Ancuța – întrecute zilele astea pentru prima dată în ultimii cinci ani de zile! – rezultatul de la Szeged nu e decât o nouă provocare pentru și mai multă muncă: „Suntem la fel ca atunci când am început pe acest drum. Ne place să ne bucurăm doar pe moment de rezultat, apreciem valoarea sa și munca care s-a încununat în fiecare medalie strălucitoare, dar noi avem o vorbă, mereu când revenim acasă după o mare competiție și începem din nou antrenamentele: „Punem medaliile în cui și o luăm de la zero, egale cu toate lumea”, ne mărturisea, chiar zilele trecute, Simona.

Pentru Simona Radiș, răsplata avea să vină după numai o oră, când a devenit campioană europeană cu barca de 8+1 a României, o barcă foarte promițătoare în perspectiva Jocurilor Olimpice.

La fel de promițător sună și echipajul de dublu vâsle feminin categorie ușoară, format din Gianina van Groningen (fostă Beleagă) și Ionela Cozmiuc, care a luat aur în Ungaria, un rezultat cu atât mai important cu cât marchează revenirea Gianinei în lupta pentru Paris 2024, după ce multă vreme s-a confruntat cu probleme de sănătate.

Tot aur au mai obținut la Szeged echipajul de dublu vâsle masculin, compus din Andrei Cornea și Marian Enache, care a condus încă de la start cursa finală. De la un capăt la altul au controlat cursa și Ioana Vrânceaniu și Roxana Anghel, în proba de dublu rame feminin.

După ce la ediția de anul trecut România obținea 5 medalii de aur și una de argint, anul acesta țara noastră a terminat pe locul 2 în clasamentul pe națiuni, cu 4 medalii de aur, două de argint și două de bronz. Până la Jocurile Olimpice, în calendarul de pregătire al lotului olimpic de canotaj mai figurează Cupa Mondială de la Lucerna, la final de lună mai, ocazie cu care sportivii noștri se vor măsura cu cei mai buni sportivi din lume în probele lor, în avanpremiera concursurilor de la Paris 2024.

Medaliile României la CE de la Szeged

Aur

Dublu rame feminin: Ioana Vrânceanu și Roxana Anghel

Dublu vâsle categorie ușoară feminin: Gianina van Groningen și Ionela Cozmiuc

Dublu vâsle masculin: Andrei Cornea și Florin Enache

8 plus 1 feminin: Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Adriana Adam, Maria Lehaci, Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Ioana Vrânceanu, Simona Radiș, Victoria Petreanu

Argint

Dublu rame (m): Florin Arteni și Florin Lehaci

Patru rame (f): Mădălina Bereș, Maria Lehaci, Magdalena Rusu, Amalia Bereș

Bronz

Dublu vâsle (f): Ancuța Bodnar și Simona Radiș

8 plus 1 (m): Mihăiță Țigănescu, Ciprian Tudosă, Florin Arteni, Mugurel Semciuc, Constantin Adam, Sergiu Bejan, Ștefan, Berariu. Florin Lehaci, Adrian Munteanu

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories