Ce thriller! Una din cele mai spectaculoase victorii din baschetul românesc: U-BT Cluj o bate la ea acasă pe campioana EuroCup, Gran Canaria

Lead.ro 1 februarie 2024
Fast
Împarte cu alții acest articol

Campioana României, U-BT Cluj-Napoca, a reușit una dintre cele mai mari și relevante victorii din istoria clubului și a baschetului românesc, învingând-o în deplasare pe Gran Canaria, 113-111 după prelungiri, în etapa a 17-a din grupele sezonului regulat al EuroCup.

Victoria e uriașă și impresionantă dintr-o suită de motive, de la diferența de buget și de nivel dintre campionatele Spaniei și cel al României, la calitatea în sine a adversarului (care câștigase la pas în tur la Cluj, 90-72, și care o învinsese, cu doar câteva zile în urmă, pe Real Madrid, campioana Euroligii) – dar și la impactul pe care îl are rezultatul în clasament. Ambele cu un bilanț de 12-4 și cu doar două etape rămase, cele două echipe erau în luptă directă pentru locul al doilea în grupa B, loc care asigură calificarea directă în sferturile de finală ale competiției. Câștigând contra spaniolilor, U are acum calificarea în propriile mâini și o poate obține dacă va câștiga în ultima etapă, la Lietkabelis, săptămâna viitoare (sau cu un alt eșec al spaniolilor). U-BT e deja sigură de locul al treilea în grupă și de calificarea – în premieră pentru baschetul românesc – în faza eliminatorie a EuroCup, a doua competiție ca importanță din baschetul european.

Însă succesul e mare și pentru felul în care a decurs meciul, unul absolut superb ca spectacol și ca dramatism. U-BT a venit după o deplasare de 4000 de kilometri și a intrat în meci fără doi oameni cheie, Karel Guzman și DJ Seeley, adică cel mai bun fundaș și cel mai bun marcator al echipei. Într-o sală unde se câștigă foarte greu, Clujul a recuperat cu o ușurință dezarmantă un prim sfert în care spaniolii au jucat aproape perfect, Gran Canaria distanțându-se la 19 puncte.

De acolo și până la final, U a condus adesea, distanțându-se la un maxim de 8 puncte în sfertul al patrulea. Gran Canaria a revenit, dar U a avut victoria în mână în ultimele secunde ale timpului regulamentar, când Bryce Jones a avut o aruncare deschisă, ratată însă. 

În repriza de prelungiri ce a urmat, clujenii nu s-au pierdut cu firea și au continuat să găsească resurse și răspunsuri, deși cu o rotație foarte scurtă. Mihai Silvășan a avut de fiecare dată replică de pe bancă, ținându-și perfect echipa concentrată pe fiecare acțiune în parte. Asta a pregătit scena pentru coșul decisiv al lui Emi Cățe (video, mai jos), centrul român care merita să încheie cu o reușită de o asemenea importanță o seară în care n-a ratat din acțiune. Emi a adunat 23 de puncte, cu 9/9 din acțiune, plus 10 recuperări. Jarrell Eddie a adăugat 24 de puncte, iar Patrick Richard, alte 23. Bryce Jones a înscris 21. 

”N-am venit aici să renunțăm, am venit să dăm tot ce avem. Sunt foarte mândru de colegii mei, am luptat până la ultima picătură de energie. Am avut aceeași mentalitate aici, pe care am avut-o tot sezonul, și am încheiat cum trebuie. Dar e doar un pas, rămâne un sezon lung, încă n-am câștigat nimic, trebuie să rămânem concentrați”, a fost declarația lui Emi Cățe, la minute după meci. 

„Sunt foarte mândru de felul în care jucătorii mei au luptat în meciul ăsta. Am jucat fără doi jucători importanți, dar am găsit resursele împotriva uneia din cele mai bune echipe din EuroCup. Am jucat cu mult curaj, cu multă inimă, am câștigat datorită caracterului nostru”, a spus și Mihai Silvășan, antrenorul clujenilor.

U și-a făcut un obicei din a recupera diferențe și din situații aparent insurmontabile, triumfând în acest sezon în alte patru situații în care a fost condusă la o diferență mare.

Într-o grupă de 10 echipe în care clujenii au făcut colecție de victorii absolut impresionante, ultima etapă și ultima bătălie din sezonul regulat se dă la Lietkabelis, săptămâna viitoare, miercuri de la 7 seara (PrimaSport). Gran Canaria va juca de asemenea în deplasare, la Buducnost Podgorica. Locul 2 duce direct în sferturile de finală ale competiției, unde U, dacă se califică, va juca având avantajul terenului propriu. Locul 3 (celălalt scenariu) duce în optimi, de asemenea acasă. Primul loc este acontat de echipa franceză JL Bourg (bilanț de 14-3).

Clujul are acum calificarea directă în sferturi în propriile mâini. Dar, dincolo de calcule, victoria asta – și tot sezonul lui U – devine nu doar un moment fantastic pentru baschetul românesc, ci și pentru tot sportul românesc. 

Foto: U-BT Cluj-Napoca

 

»» Citește mai departe pe Lead.ro despre cum a fost construit succesul clujenilor | Și despre cum s-au trăit pașii mari făcuți în sezoanele precedente (prima parte | a doua parte)

 

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BKT EuroCup (@eurocup)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by U-BT Cluj-Napoca (@ubancatransilvania)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by U-BT Cluj-Napoca (@ubancatransilvania)

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ATLT (@atlt.ro)

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories