Trei dovezi că fotbalul românesc aleargă în direcția bună

Ciprian Rus 22 decembrie 2017

Cu două treimi din returul sezonului regulat deja consumate și cu doar patru etape rămase de disputat până la „play-off” , Liga 1 ia pauză până pe 3 februarie. Campionatul românesc de fotbal lasă destule chestiuni de reglat până în martie. Dinamo – CSU Craiova, Viitorul – Astra, FCSB – CFR Cluj, Dinamo – FCSB sau Astra – Dinamo sunt derbiurile care vor decide nu doar ordinea de intrare în „play-off”, ci și echipa din Top 7 care va rata șansa de a lupta pentru titlu.

La cum stau lucrurile în clasament și la cât de complicat e programul pe final de sezon regulat, totul se poate decide în ultimul minut al ultimei etape. Chiar și așa, cele 22 de etape jucate ne lasă suficiente indicii pentru a intui câteva dintre trendurile Ligii 1 și pentru a înțelege la ce ne putem aștepta în prima parte a lui 2018.

Regula U21: record de tineri în campionat

Prima concluzie ne-o oferă chiar ultima etapă a lui 2017, prin marcarea unui record de fotbaliști sub 21 de ani folosiți în Liga 1: nu mai puțin de 36 de jucători tineri, dintre care 20 titulari, iar 11 integraliști. De altfel, trei dintre internaționalii de tineret se află în topul golgheterilor din acest sezon. Alex Tudorie are 7 goluri, în vreme ce Dennis Man și Silviu Balaure au câte 6.

Regula folosirii obligatorii a unui jucător U21 a dat o notă de prospețime Ligii 1, a dinamizat piața internă a transferurilor și a dat o gură de oxigen selecționatelor U21 și U19, care au rezultate mult peste nivelul arătat anul acesta de prima reprezentativă. Adrian Boingiu, selecționerul U19, și Daniel Isăilă, selecționerul U21, ne-au explicat cât de importată e folosirea jucătorilor tineri pentru viitorul fotbalului românesc și ne-au convins că, sub ochii noștri, în ediția 2017-2018 a Ligii 1 se naște una dintre cele mai interesante echipe naționale de seniori de după generația lui Hagi și Popescu.

Tinerii, la mare căutare în Liga 1

Tot ultima etapă a lui 2017 a adus după sine și ultimul transfer important din Liga 1. Olimpiu Moruțan, de la FC Botoșani, a fost cumpărat de FCSB, unde va juca din vara viitoare. Clubul patronat de Gigi Becali a devenit un magnet pentru tinerii jucători din România, după ce „copiii” cei mai talentați cu care Gică Hagi a câștigat titlul sezonul trecut, Cristinel Coman și Dragoș Nedelcu, au ajuns la „roș-albaștri” și au reușit să joace constant în prima echipă. Dincolo de apetența, de-acum binecunoscută, a lui Gigi Becali pentru a lua tot ce e mai bun de la adversarele directe, vestea cu adevărat bună a noului sezon e că FCSB are un contracandidat serios. Situația e cu atât mai specială cu cât este vorba despre CFR Cluj, un club care, în „era Paszkany”, prefera să nu liciteze pe plan intern și să ia jucători din străinătate.

După ce și-au asigurat serviciile lui Manea, titular indiscutabil la U21, clujenii i-au luat pe Valentin Costache de la Dinamo și pe Sebastian Mailat, un tânăr jucător de mare perspectivă, de la CSU Poli Timișoara.

Licitarea din mai multe părți aduce bani mai mulți cluburilor mici, iar asta nu face decât să ridice nivelul campionatului intern. Iar consecința se vede imediat, chiar dacă ea e dublată și de alți factori: toate cluburile din Liga 1 au îndeplinit cerințele „fair play”-ului financiar, fără să înregistreze datorii restante față de alte cluburi și angajați până la 30 noiembrie 2017.

După ce în sezonul 2015-2016 au încălcat cerințele de monitorizare financiară trei cluburi, iar în sezonul 2016-2017 două cluburi, acum nu mai avem nici un club. E și acesta un semn bun!

Luptă în trei pentru titlu

Un alt semn bun îl reprezintă aglomerarea în zona luptei pentru titlu. Dacă sezoanele precedente ne-au obișnuit cu confruntări în doi pentru locul 1, de data asta, după victoria din ultima etapă împotriva liderului, CSU Craiova a intrat și ea în calcule.

Entuziasmul care a venit la pachet cu inaugurarea stadionului din Craiova i-a împins de la spate pe „alb-albaștri”, care sunt la doar 6 puncte de locul 1. După înjumătățire, ar mai fi doar 3, semn că ne așteaptă un „play-off” mai tare ca oricând. Când, pe lângă echipele din Top 3, mai ai campioane recente ca Viitorul sau Astra, plus, posibil, Dinamo, ai deja garantat spectacolul.

Plusuri și minusuri

Dincolo de performanțele remarcabile ale Astrei lui Edy Iordănescu și ale Botoșaniului lui Costel Enache, care sunt pe locuri de „play-off” fără a avea în spate bugete nemaipomenite, mare plus pentru Liga 1 este revenirea în top a CFR-ului.

După câteva sezoane în care a rezistat eroic lipsei de bani și insolvenței, tripla campioană a revenit în forță, cu Dan Petrescu pe bancă și cu mulți bani în bancă. O echipă pragmatică și matură, construită de „SuperDan” în jurul trioului de mijlocași super-profesioniști Culio – Hoban – Deac. Rezultatul muncii lor se vede nu doar în clasament, unde CFR e pe locul 1, ci și la Națională, unde, deși trecuți de 30 de ani, Hoban și Deac au revenit în prim-plan.

Un plus îl reprezintă și revenirea de formă a Viitorului. După ce a vândut aproape tot ce putea fi vândut, Gică Hagi a făcut o nouă trupă de tineri, capabilă să pune probleme celor mari.

Marele minus al sezonului de toamnă îl reprezintă căderea lui Denis Alibec. Văzut de mulți drept omul providențial pentru Națională – iar Christoph Daum a avut mult de tras pentru nefolosirea lui – Alibec are 22 de etape fără nici un gol marcat în Liga 1, în vreme ce concurentul său pe post, Harlem Gnohere, e golgheterul campionatului cu 12 reușite!

Desigur, în cazul lui Denis Alibec nu e vorba doar despre Denis Alibec. Dimpotrivă, situația talentatului atacant e tipică pentru un anume fel de a fi al fotbalului românesc, în care relațiile jucător – antrenor – patron sunt departe de standardele profesionalismului occidental. De la „cocoloșirea” jucătorilor de către antrenori sau patroni până la interferențele finanțatorilor în alcătuirea echipelor, Liga 1 mai are de dat multe examene de maturitate pentru a se apropia de elita fotbalului european.

Chiar așa stând lucrurile, România ajunge din nou, pentru al doilea an consecutiv, în „primăvara” timpurie a Europa League. Nu e Champions League, dar e, totuși, „primăvară”. Iar cu un pic de atenție în a doua jumătate a calendarului grupei, FCSB putea avea un adversar mai accesibil decât Lazio Roma…

Tot la minusuri trebuie trecută și prestația arbitrilor de Liga 1. Se vorbește tot mai mult despre introducerea sistemului de arbitraj asistat de video (VAR) în campionatul românesc, iar încrâncenarea din sezonul de primăvară ar putea grăbi acest proces.

Ce urmează

FCSB a mutat prima pe piața transferurilor, cu Olimpiu Moruțan, dar nu se va opri aici. Chinuit de dureri mai vechi, Alibec s-ar putea opera, în vreme ce Gnohere va pierde derbiurile finalului de sezon, cu CFR și Dinamo, din cauza unei suspendări drastice. Rămasă fără vârf de careu, FCSB e în discuții și cu Nemec de la Dinamo, și cu Omrani, de la Cluj.

Dar nici clujenii nu stau cu mâinile în sân, iar la apetența pentru investiții de la Cluj e de așteptat ca Dan Petrescu să mai forțeze câteva întăriri de efect în atac pentru a fi sigur că ia titlul.

La Craiova ar putea reveni Andrei Ivan, de la Krasnodar, dar e de văzut dacă oltenii îl vor putea ține și în „play-off” pe omul lor numărul 1, Alexandru Băluță. Astra l-ar putea pierde pe Alex Ioniță, tentat de o aventură la CFR Cluj, în timp ce Vasile Miriuță are, în fine, timp să își facă la Dinamo o echipă pe gustul lui. Dinamo are un calendar teribil în februarie, iar fără Dinamo „play-off”-ul parcă n-ar fi cu adevărat „play-off”…

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.