Ronaldo revine pe Old Trafford, iar Grupa Morții e cea a Barcelonei. Ce-i mai important de știut după tragerea la sorți în Champions League
Danny Coposescu 30 august 2018Când vine vorba de ceremoniile UEFA sau FIFA, punctualitatea devine un viciu toxic. Deschizi televizorul sau laptopul la ora fixă, de teamă să nu pierzi ceva și ești răsplătit cu aproape jumătate de oră de pălăvrăgeală inconfortabilă între birocrați anonimi și foste glorii onorate cu titluri inutile. De data asta, pe lângă conversațiile stânjenite dintre Kaka și Diego Forlan, a trebuit să suportăm pompozitatea „Premiului Prezidențial” acordat din motive neclare lui David Beckham. „A trecut multă vreme de când am fost ultima oară la un eveniment ca ăsta”, a spus englezul, fără să specifice dacă nu cumva și-ar fi dorit ca lucrurile să și rămână așa.
Noroc că, undeva în fundal, s-au tras la sorți într-un final și grupele sezonului 2018/19 de Champions League. Iar câteva dintre ele arată suficient de apetisant încât să ne trezească din stupoare.
The draw has been made for the Champions League group stages.
Full details: https://t.co/QBp1aNLZgR pic.twitter.com/FOUTB1IYU0
— BBC Sport (@BBCSport) August 30, 2018
Grupa A
Atletico Madrid, Borussia Dortmund, Monaco, Club Brugge
Dacă cineva și-ar fi propus să strângă o colecție echilibrată de echipe tari, dar în afara cercului de elită al fotbalului european, cam așa ar arăta. Despre Atleti și Dortmund nu trebuie să spunem decât că, pe lângă prestigiul lor evident, au avut o vară foarte productivă care a răspândit optimism prin ambele rânduri de suporteri. După dezamăgirea de anul trecut, când cele două cluburi au coborât în Europa League, așteptările au și crescut corespunzător. Nu același lucru se poate spune despre Monaco, defrișată complet de talentul care-o aducea atât de departe acum două ediții, însă vicecampioana Franței e obișnuită cu proiecte de regenerare. Nici Brugge nu poate fi subestimată, de vreme ce a luat titlul belgian pentru doar a doua oară din 2005 încoace.
👋 Happy to see you again @BVB ! The story continues… pic.twitter.com/xixPuMZ5Ef
— AS Monaco 🇲🇨 (@AS_Monaco) August 30, 2018
Grupa B
Barcelona, Tottenham, PSV Eindhoven, Inter Milan
Nu, nu ne-am apucat să jucăm FIFA. N-am știut ce înseamnă cu adevărat o „grupă a morții” până astăzi. Barça fiind Barça, va spune că a mai văzut destule provocări ca asta. Iar Spurs au zburdat deja printr-o tragere la sorți aparent infernală, deci nu se vor plânge prea mult de ghinion. Spre deosebire de Inter. După șapte sezoane de absență, să primești asemenea adversari e ca și cum cineva te-ar pune pe bicicletă în mijlocul unei autostrăzi, când nu te-ai mai dat de o veșnicie. Faptul că PSV era cotată ca cea mai slabă dintre echipele din a treia urnă nu păcălește pe nimeni – aici vom avea cele mai tari meciuri din faza grupelor.
Champions League draw:
Group B:
🇪🇸 Barcelona
🏴 Tottenham
🇳🇱 PSV
🇮🇹 Inter#UCLdraw pic.twitter.com/hHmyu1AW5n— Football Tweet (@Football__Tweet) August 30, 2018
Grupa C
PSG, Napoli, Liverpool, Steaua Roșie Belgrad
Finala de la Kiev nu i-a adus lui Liverpool prea multe privilegii. Formația lui Klopp a rămas în aceeași urnă valorică, deci șansele de a da peste oponenți tari erau mari. Norocul din toamna trecută, când englezii primeau o grupă accesibilă, nu s-a repetat și examenul va fi mult mai greu de data asta. Cu atât mai mult cu cât Thomas Tuchel caută revanșa pentru acea semifinală de Europa League pierdută dramatic pe Anfield, cu Dortmund. După mai mult de un deceniu, ne revedem și cu Steaua Roșie, care aduce cu ea o atmosferă fără egal pe Marakana.
10 – Jürgen #Klopp (@LFC) stood unbeaten in his last 10 competitive games against Thomas #Tuchel (8 wins, 2 draws). Reencounter. #UCL draw #PSG #LFC
— OptaFranz (@OptaFranz) August 30, 2018
Grupa D
Lokomotiv Moscova, Porto, Schalke, Galatasaray
Fără ordinea bazată pe punctajele UEFA, ar fi aproape imposibil de ghicit cine e măcar nominal „favorita‟ aici. Chiar și așa, Lokomotiv cu siguranță nu poate fi considerată cea mai puternică din alcătuirea asta extrem de bine proporționată – un fel de anti-grupă a morții. Galata și Porto sunt cunoștințe vechi, dar Schalke n-a mai apărut la nivelul ăsta din 2015. Având în vedere câte surprize plăcute a provocat deja Domenico Tedesco alături de „Königsblauen‟, n-ar fi ieșit din discuție ca nemții să profite de sorții favorabili.
Can't wait lads! 👌#UCLdraw #s04 pic.twitter.com/xPCYP3Ejsu
— FC Schalke 04 (@s04_en) August 30, 2018
Grupa E
Bayern München, Benfica, Ajax, AEK Atena
Deși avem trei foste câștigătoare ale Cupei Europene reunite, doar una dintre ele a își face calcule serioase în Champions League. Totuși, multe vor depinde de felul în care Niko Kovac se descurcă cu sarcinile sporite pe care le are la Bayern. Va fi prima dată când croatul antrenează într-o competiție europeană, deci Benfica și Ajax vor spera că e o pâine de mâncat din lipsa asta relativă de experiență. AEK Atena a dat dovadă de o organizare defensivă exemplară în calificări și ar putea încurca oricând pe oricine.
KHR: 'This is an attractive group that we are looking forward to – the goal is the KO stages, but we must not underestimate any of the opponents, all of whom have proven in their leagues last season how strong they are. We have to be focused if we want to reach the next round. " pic.twitter.com/toxYURHVik
— Bayern & Germany (@iMiaSanMia) August 30, 2018
Grupa F
Man City, Șahtior Donețk, Lyon, Hoffenheim
Pentru a doilea sezon la rând, City o întâlnește pe Șahtior. Alături de Wigan, Liverpool și Man Utd, ucrainenii intrau atunci în clubul select al echipelor care-au învins-o pe campioana Angliei – e drept, într-un meci fără miză pentru oamenii lui Guardiola. Mai interesantă va fi confruntarea dintre catalan și Julian Nagelsmann, care a preluat-o pe Hoffenheim după plecarea lui Pep în Anglia. Lyon a pierdut mulți jucători de bază în fereastra asta de transferuri și va avea dificultăți mari dacă nu reușește să aducă întăriri în următoarele 24 de ore.
And that rounds out group F!
We are joined with:@FCShakhtar_eng 🇺🇦@OL 🇫🇷@tsghoffenheim 🇩🇪#UCLDraw pic.twitter.com/8uj2HQYqy8
— Manchester City (@ManCity) August 30, 2018
Grupa G
Real Madrid, AS Roma, CSKA Moscova, Viktoria Plzen
Un exemplu clasic de o grupă pe două eșaloane. Cele două locuri care duc în optimi sunt ca și rezervate, doar dacă nu vedem cumva un șoc de proporții. E greu de văzut de unde ar veni. Cu sau fără Ronaldo și cu un antrenor nou, nimeni nu poate spune că Real Madrid e slăbită – la urma urmei, tocmai a curățat toate premiile oferite de UEFA în timpul ceremoniei. Iar Roma a pus la bun folos banii primiți pe Alisson și nu se va mulțumi cu poziția secundă. Deci e clar că CSKA și Viktoria Plzen își vor disputa calificarea în Europa League.
⚽ UEFA 2017/18:
🏆 Champions League
🏆 Player of the Year
🏆 Goal of the Season
🏆 Goalkeeper of the Season
🏆 Defender of the Season
🏆 Midfielder of the Season
🏆 Forward of the Season pic.twitter.com/dRrU63atA5— Real Madrid C.F. (@realmadrid) August 30, 2018
Grupa H
Juventus, Man Utd, Valencia, Young Boys
„Derbiul Ronaldo‟ i-a spus Emlyn Begley de la BBC. United contra Juve ar fi un joc pe cinste și fără condimentul adăugat de revenirea portughezului pe Old Trafford. Ultima dată când s-a întâmplat asta, Mourinho îi aplauda golul de pe banca Realului. Au trecut peste cinci ani de atunci și multe s-au schimbat – printre altele, statutul lui Jose, despre care Gary Neville a zis că „trece prin cea mai mare provocare a carierei sale‟. Una care tocmai a devenit și mai complicată datorită Valenciei. Man Utd n-are plasa se siguranță pe care ți-o oferă o reprezentantă modestă din urna trei. Young Boys trebuie respectată și ea după ce a eliminat-o pe pe Dinamo Zagreb în play-off, așa că grupa asta ar putea concura serios cu tot ce ar mai bun de oferit Champions League, începând cu 18 septembrie.
🇵🇹 @Cristiano for @ManUtd:
🏟 292 Games
⚽️ 118 Goals
🏆 9 Trophies🇫🇷 @PaulPogba for @JuventusFC:
🏟 178 Games
⚽️ 34 Goals
🏆 8 Trophies🔙 The Return. pic.twitter.com/8AlhkEsmim
— SPORF (@Sporf) August 30, 2018
The official result of the #UCLdraw! 🤩
Toughest group? 🤔 pic.twitter.com/G6rPKtQuU8
— UEFA Champions League (@ChampionsLeague) August 30, 2018
***
Nou! Neînvinșii. Povești spuse de sportivii români
Poveștile strânse și scrise cu mult har de Andreea Giuclea sunt grupate într-un volum care nu ar trebui să-ți lipsească. E o colecție de povești în care fiecare dintre noi se poate regăsi.
Sunt lecțiile de viață ale unora dintre cei mai importanți sportivi români, scrise la persoana I, sub forma unor eseuri personale, păstrând vocea și cuvintele fiecărui personaj portretizat.
Ele vorbesc despre diversele fețe ale performanței, despre drumul lung și imprevizibil dintre înfrângeri și victorii și despre munca din spatele rezultatelor mari pe care le aplaudăm pe stadioane și le admirăm la televizor.
Comandă-ți un exemplar de aici!
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni