Cristina Neagu, numită (și) oficial cea mai bună jucătoare de handbal a lumii

Andreea Giuclea 9 iunie 2016

„Mi-aș dori din tot sufletul să ies cea mai bună jucătoare a lumii, nu pot să ascund lucrul ăsta”, spunea Cristina Neagu, acum câteva săptămâni, într-o conferință de presă. „Cred că ar fi o bucurie nu doar pentru mine, ci pentru toți românii.”

Bucuria a venit azi, când Federația Internațională de Handbal a anunțat rezultatele campaniei anuale prin care desemnează, prin vot, cei mai buni jucători din handbalul masculin și feminin din anul precedent. Aceștia sunt Cristina Neagu (cu peste jumătate din voturile experților, mai bine de 70% din cele ale fanilor) și danezul Mikkel Hansen, de la PSG.

E un anunț care s-a lăsat așteptat, fără ca fanii, jurnaliștii sau chiar jucătorii să știe de ce. În aprilie, la Final 4-ul de la Budapesta, o jurnalistă din Spania glumea spunând că nici n-ar trebui să se mai voteze, ar trebui pur și simplu ca IHF să spună: „Cristina, uite premiul!”

I se părea evident că interul României va fi câștigătoarea, așa cum li s-a părut și fanilor români care i-au susținut cauza în social media, dar și altor jurnaliști străini. Pentru că în 2015, Neagu s-a detașat de celelalte jucătoare. A început anul câștigând Liga Campionilor cu Budućnost și fiind desemnată cea mai bună marcatoare a sezonului european precedent (la egalitate cu Andrea Penezic) și l-a încheiat cu un bronz mondial cu România și fiind cea mai bună jucătoare, cea mai bună marcatoare și cel mai bun inter stânga al Campionatului Mondial.

„Am avut un an senzațional, cel mai bun al carierei mele”, spune și ea. „Nu știu dacă vreodată, până mă las de sportul ăsta, o să mai reușesc un an ca 2015. Poate doar cu o medalie olimpică.”
Neagu a mai avut un an bun în 2010, când a fost desemnată pentru prima oară cea mai bună jucătoare a lumii. Au urmat însă sezoane umbrite de accidentări și perioade lungi de recuperare și puțini credeau că va mai ajunge în vârf. Dar anul trecut, a ocupat locul doi în același top IHF, în urma câștigătoarei din Brazilia, Eduarda Amorim, un semn că își revenise și era într-o creștere de formă.

După Campionatul Mondial din decembrie 2015, un clasament făcut de portalul Handbalplanet.com a desemnat-o cea mai bună jucătoare a anului 2015, creând confuzie în lumea handbalului, în lipsa unei vești oficiale.

Abia la final de aprilie, după Final 4, a început însă procesul de votare pentru titlul oficial oferit de Federația Internațională de Handbal. Fanii și experții și-au exprimat preferințele timp de o lună, iar pe 9 iunie s-au anunțat rezultatele.

Cristina Neagu a fost urmată în clasamentul celor mai valoroase jucătoare de Heidi Løke (Norvegia), Nycke Groot (Olanda), Karolina Kudlacz-Gloc (Polonia) și Nora Mørk (Norvegia).
În clasamentul băiților, Hansen i-a devansat pe celebrul Nikola Karabatic, pe Domagoj Duvnjak, pe Thierry Omeyer și pe Rafael Capote.

*

Pe parcursul ultimelor luni, am văzut-o pe Neagu jucând în diferite colțuri ale Europei. Meciuri cu tribunele pline sau mai puțin pline, jocurile de la campionate mondiale, în Liga Campionilor sau de calificare la Jocurile Olimpice. De fiecare dată, la fel de mult ca realizările ei de pe teren, m-au impresionat reacțiile celor din tribună. De la fetițe daneze care o așteptau tremurând la marginea terenului după ce România eliminase Danemarca din cursa pentru Jocurile Olimpice la jurnaliști și fani din Muntenegru care spun despre ea: „E cea mai bună jucătoare a noastră ”. De la colegi de la masa presei care-și duc mâinile la cap când o văd zburând peste adversare, murmurând „E pur și simplu diferită de restul” sau „Mă bucur că sunt contemporană cu ea” la mesaje în social media care spun „Cristina, Denmark loves you, even when you beat us.”

În același timp, am vorbit cu mulți jurnaliști, fani, antrenori și comentatori despre cea mai bună jucătoare a României și, acum, a lumii. Am selectat câteva din lucrurile pe care mi le-au spus:

„Sunt multe feluri în care Cris e specială, unul din ele fiind că simte jocul de handbal într-un fel aparte. E ceva ce nu poți învăța la antrenamente, te naști cu asta. (Dragan Adzic, antrenorul lui Buducnost)

„E cea mai completă jucătoare în momentul de față. Poate să facă orice: să arunce, să paseze, să se apere; știe mereu unde sunt celelalte jucătoare, aruncă din săritură sau de pe picioare. Mereu a fost un talent ieșit din comun, și înainte de accidentări.” (Frode Scheie, fost jucător norvegian, acum commentator TV).

„E o atletă excepțională, dar și o jucătoare matură, care înțelege importanța echipei. Nu e doar o marcatoare prolifică, ci un adevărat lider, care își ajută echipa să devină mai bună. Dintre toți sportivii de top, îmi amintește cumva de Michael Jordan.” (Joachim Schütz, stregspiller.com)

„Pur și simplu strălucește când e pe teren, o vezi doar pe ea.” (un fan)

„Poate vedea totul pe teren, are mingea în mâini aproape tot timpul și poate s-o pună în toate colțurile terenului, acolo unde trebuie. În majoritatea atacurilor, ea alege unde merge mingea.” (Bojana Popović)

„Sunt mândru s-o antrenez pe Cristina Neagu.” (Tomas Ryde)

 

Foto: Mircea Rosca / www.ActionFoto.ro

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.