Reîncepe handbalul: Supercupa României ne readuce derbiul CSM București – SCM Râmnicu Vâlcea și deschide un sezon de urmărit
Lead.ro 20 august 2019Acum un an, în Sala Polivalentă din București, SCM Râmnicu Vâlcea câștiga Supercupa României în fața lui CSM București (după două reprize de prelungiri) și anunța începutul unui sezon care urma să schimbe dinamica campionatului intern. După patru ani în care CSM a dominat destul de lejer liga națională, echipa Primăriei Capitalei a pierdut anul trecut – într-un sezon marcat și de accidentările jucătoarelor sale de bază, și de freamătul intern al conducerii, și de ratarea obiectivului principal, calificarea în FINAL4-ul Ligii Campionilor – titlul în fața unei adversare care a arătat în primul rând un spirit de echipă mai puternic. SCM Vâlcea, pregătită de un inspirat și energic Florentin Pera, a readus astfel trofeul de campioană într-un oraș care iubește și trăiește handbalul cu o pasiune rară, pe care o vom vedea și la revenirea echipei în Liga Campionilor, după șase ani de la dispariția Oltchimului.
Un an mai târziu, suntem din nou la startul unui sezon care începe cu același derbi, devenit clasic, tot în Supercupa României, de data asta găzduită de Sala Sporturilor Dumitru Popescu Colibași din Brașov.
Ca și vara trecută, CSM București a trecut prin noi schimbări de staff (are un nou antrenor, un nou coordonator al secției de handbal, un nou preparator fizic și un nou antrenor cu portarii) și de jucătoare, în timp ce SCM Râmnicu Vâlcea, deși s-a întărit și ea cu câteva jucătoare valoroase, a păstrat nucleul și banca tehnică.
Ambele echipe vin după câteva săptămâni de pregătire (Vâlcea s-a reunit cu 10 zile mai devreme) și după turnee amicale în străinătate în care au întâlnit echipe puternice din Europa – CSM a jucat cu Metz, Buducnost și Brest, în timp ce Vâlcea cu Buducnost, FTC Rail Cargo și Brest. CSM are în continuare câteva absențe importante din cauza accidentărilor, printre care Cristina Neagu (noul căpitan al echipei), Dragana Cvijic, Elizabeth Omoregie sau Carmen Martin, dar are în lot mai multe jucătoare românce care joacă și la națională.
Tocmai pentru că sezonul trecut a fost sub așteptările clubului finanțat de Primăria București (cu un buget mai mic anul ăsta, care afectează mai ales celelalte secții), echipa antrenată acum de Tomas Ryde va aborda competițiile din acest an cu hotărârea – și foarte probabil, nevoia – de a câștiga trofee. „Cu echipa pe care o avem, cu atitudinea și obiectivele noastre, suntem setați pe a câștiga trofee. Vrem să jucăm handbal de calitate”, anunța antrenorul suedez într-o discuție purtată săptămâna trecută online cu fanii, mesaj subliniat și de președintele Gabriela Szabo la evenimentul de prezentare a echipei, care a avut loc miercuri seară într-un mall din capitală: „O nouă echipă, o nouă față și noi obiective. Mult succes fetelor, să fim alături de ele și, cel mai important lucru, să fim sănătoși, că ați văzut anul trecut, au fost opt accidentări importante și echipa nu și-a putut îndeplini obiectivul de a merge în Final4. Să sperăm că în acest an vor fi într-o formă de invidiat și vor aduce din nou cele mai importante trofee la București.”
Provocarea va fi, ca în fiecare an, să găsească mai multă coeziune în joc, lucru dificil când în lot au loc schimbări atât de dese și când managementul nu găsește răbdarea pentru a implementa o strategie pe termen lung și pentru a construi o echipă pe măsura investițiilor și a jucătoarelor aduse la București. „Nu trebuie să vorbim mult despre obiective, vrem să creăm o echipă. Este o formație nouă, dar este important să reușim să creăm legături de joc împreună”, spunea Ryde și la reunirea echipei de la mijlocul lunii iulie.
De partea cealaltă, Vâlcea va vrea să-și păstreze trofeul și să continue parcursul bun, mai ales că anul acesta va reveni și în grupele Ligii Campionilor, competiție pe care Oltchim a fost aproape s-o câștige în 2010, când a jucat finala cu Viborg. „Pentru Râmnicu Vâlcea, Supercupa este cu siguranță importantă, pentru că suntem câștigătorii acestui trofeu și vom face tot ce este posibil pentru a-l păstra. Desigur că nu va fi deloc ușor, CSM București beneficiază de un lot extrem de valoros, au investit mult. Anul trecut nu cred că le-a picat prea bine înfrângerea cu noi și cu siguranță vor face tot ce este posibil pentru a-și lua revanșa. Pleacă cu prima șansă datorită faptului că au investit foarte mult, însă nici sezonul trecut nimeni nu ne dădea vreo șansă”, spune Florentin Pera, antrenorul care a ghidat drumul impresionant al clubului din Vâlcea.
„Toată lumea așteaptă acest meci”, spune și centrul Mădălina Zamfirescu, transferată vara aceasta la Vâlcea. „Nu știu dacă e vorba de revanșă, cât de faptul că fiecare își dorește să arate că e mai bun. Inclusiv în oraș, toată lumea vorbește despre asta. Am ajuns să cred că majoritatea oamenilor sunt de părere că poți să pierzi cu oricine, dar nu cu CSM. De la CSM nu ne e teamă de nimeni, ne e teamă de noi. Suntem bătăioase, eu cred că atmosfera își va spune cuvântul, pentru că avem o atmosferă placută și cred că lucrul ăsta ne va ajuta foarte mult.”
Meciul de la Brașov deschide, astfel, un sezon pe care fanii ambelor echipe, dar și ai handbalului românesc, au motive să-l aștepte cu interes.
Supercupa României – atât cea masculină, cât și cea feminină – are loc duminică, 25 august, la Brașov. Meciul feminin începe la ora 17:30, în vreme ce finala masculină dintre CS Dinamo București și SCM Poli Timișoara e programată la ora 14:30.