Echipa feminină de baschet 3×3 s-a calificat la Jocurile Olimpice. Anca Stoenescu, cea mai titrată baschetbalistă a României, visează la o medalie olimpică
Andreea Giuclea 1 noiembrie 2019Deși în restul timpului nu e dependentă de telefon, Anca Stoenscu, cea mai titrată baschetbalistă română, l-a deschis des în octombrie, ca să verifice dacă visul de-a ajunge la Jocurile Olimpice i s-a împlinit. Clasamentul mondial de baschet 3×3 îi arăta că Rusia ocupa prima poziție, urmată de China, în vreme ce România lupta cu Franța pentru locul al treilea. Primele patru echipe urmau să câștige calificarea directă, iar alte patru să fie stabilite după disputarea unor turnee de calificare.
După 12 titluri de campioană națională strânse în 30 de ani de baschet, Anca Stoenescu s-a retras anul trecut de la echipa națională de baschet 5×5, pentru care a jucat peste 20 de ani și cu care a participat la două turnee finale ale Campionatului European, în 2001 și în 2015; ultimul jucat acasă, în sala Constantin Jude din orașul natal Timișoara.
N-a renunțat însă la baschet, ci s-a reorientat spre baschetul 3×3, știind că această disciplină tânără, inclusă pentru prima oară în programul Jocurilor Olimpice de la Tokyo, poate fi șansa ei de a participa la o ediție olimpică.
„La 5×5 este foarte greu să ajungem acolo, dar cu 3×3 avem o șansă. Așa cum este și motto-ul celor de la Sport Arena, Din stradă, la Jocurile Olimpice, exact așa suntem și noi. Am început mergând pe la turnee în țară, pe lângă țară și acum am ajuns să participăm la turnee care califică România la Olimpiadă. Este un sentiment foarte frumos. Ar fi cireașa de pe tort, să spun așa. Ar fi o încununare a carierei să ajungi la Jocurile Olimpice, având în vedere că noi, ca sporturi de echipă, prea puțin ne vedem în lume”, spune Anca.
Chiar dacă la nivel de baschet la colțul străzii se joacă de când lumea, baschetul 3 la 3 – varianta mai scurtă (un meci durează 10 minute), mai dinamică (un atac durează 12 secunde, în loc de 24) și mai urbană a baschetului – există ca disciplină oficială abia din 2010, când a fost introdus la Jocurile Olimpice de Tineret din Singapore.
România a jucat un rol important în evoluția acestui sport ca disciplină oficială, prin Sport Arena Streetball, care organizează de peste 10 ani competiții urbane de 3×3 în locuri ca Piața Revoluției, Afi Palace Cotroceni sau Palatul Parlamentului, patentând o rețetă în care spectacolul sportiv de sub panou este completat de muzică şi demonstraţii de slam-dunk. Au atras atenția Federației Internaționale de Baschet (FIBA), care a venit în vizită și a folosit formatul și sistemul de punctaj al turneelor Sport Arena ca model pentru FIBA 3×3 World Tour, circuit mondial inaugurat în 2012.
Prima ediție a Campionatului European Masculin de baschet 3×3 a fost organizată în 2014 în România, într-o arenă montată printre statuile din Piața Universității, și a fost câștigată de echipa României. Echipa feminină a câștigat și ea o medalie, argintul la Campionatul European din 2016, turneu găzduit tot de București.
În 2017, când Comitetul Olimpic Internațional a decis – parte a unui demers de face competiția olimpică mai atractivă pentru un public tânăr, urban – introducerea baschetului 3×3 în programul Jocurilor Olimpice, începând cu ediția 2020, reprezentanți internaționali au recunoscut meritul României: „Cei de la Sport Arena Streetball au fost pionieri în dezvoltarea baschetului 3×3, care acum a devenit disciplină olimpică”, a spus Patrick Baumann, secretarul general al FIBA și membru în board-ul CIO.
Pentru a aduna puncte în cursa de calificare la Tokyo, Anca Stonescu a jucat trei turnee pe săptămână, numărul maxim posibil. „Văzând această oportunitate a României și a noastră, a jucătoarelor, de a putea ajunge și de a face față la acest nivel înalt, am zis să dau o mână de ajutor colegelor care începuseră, deși înainte nu era considerat un sport olimpic. Chiar mi-a plăcut, este un pic diferit 3×3 față de 5×5, pare mai relaxant, pentru că se joacă pe muzică, în aer liber. Până la urmă, așa am început baschetul, am jucat în curtea școlii”, povestește Anca.
Pe 1 noiembrie, Anca era în mașină, alături de colegele ei de echipă, când a deschis din nou telefonul să afle clasamentul final, anunțat în cadrul unei gale transmisă live din Utsunomiya (Japonia). La feminin, ordinea finală din ierarhia mondială realizata de FIBA până 31 octombrie a fost Rusia, China, Mongolia, România. Celelalte patru echipe care vor participa la turneul olimpic feminin vor fi stabilite anul viitor, dupa disputarea a două turnee preolimpice de calificare.
Anul viitor, când va împlini 40 de ani, una dintre cele mai longevive jucătoare de baschet din România va participa pentru prima oară la Jocurile Olimpice, alături de colegele din echipa feminină de baschet 3×3. „Nu țin neapărat să bat un record, atât timp cât ești sănătos și încă faci față, e ok. Fac de 30 de ani baschet și baschetul înseamnă totul, e viața mea. O medalie olimpică ar fi de vis, tot ce ne-am putea dori. Ar fi o bază bună pentru copiii care ne urmăresc, să le demonstrăm că se poate și în baschet. Am dovedit la turneele pe care le-am jucat în această vară cu echipa națională că suntem bune și chiar avem șanse să ne batem de la egal la egal cu țările care sunt în top acum.”
❗️WE MADE IT TO THE OLYMPICS❗️#Tokyo2020
Gepostet von 3×3 Romania am Freitag, 1. November 2019
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni