Primele „lecții de română” pentru Christoph Daum. Cu Dorinel, despre startul de sezon și cele dintâi impresii ale noului selecționer

Ciprian Rus 18 iulie 2016

Nu au trecut nici două săptămâni de la anunțarea lui Christoph Daum ca selecționer al echipei Naționalei de fotbal, iar agenda antrenorului german este deja plină de notițe.

După ore întregi de video scouting, Daum a profitat de începutul de sezon pentru a-i urmări pe viu pe jucătorii români din țară și din străinătate, ca și pe străinii eligibili pentru naturalizarea în tricoul galben al României. A început în Bulgaria, cu Moți și Keșeru, apoi a venit în România, unde a asistat la finalele Supercupei României (Astra – CFR 1-0, la Cluj) și Cupei Ligii (Steaua – Chiajna 2-1, în prelungiri, 1-1 după 90 de minute de joc, la București).

Fidel stilului său deschis și comunicativ, Christoph Daum a coborât la vestiare să discute cu internaționalii români din Bulgaria, dar și cu antrenorii echipelor noastre. Refuzat duminică de Laurențiu Reghecampf, Daum s-a putut baza pe ajutorul lui Marius Șumudică și Vasile Miriuță, ca și pe discuțiile cu recordmanul selecțiilor la Națională, Dorinel Munteanu.

După ce s-au văzut în prealabil la București, Munti și Daum au urmărit împreună, pe “Cluj Arena”, Supercupa României, semn că discuțiile privind cooptarea “Neamțului” în echipa noului antrenor sunt pe ultima sută de metri. Am profitat de prezența lui Dorinel în preajma noului selecționer pentru a afla detalii de culise despre primele zile ale acestuia la Națională, despre stadiul negocierilor lui Munti cu FRF, dar și despre începutul de sezon din fotbalul românesc.

Dorinel, ai fost invitatul special al federației la Supercupa României de la Cluj. Cum ți s-a părut meciul dintre Astra și CFR?

A fost un meci foarte greu la Cluj. E de apreciat efortul făcut de cele două echipe în condițiile în care arăta terenul de joc. Era clar că cine greșea prima oară urma să piardă. Iar CFR-ul a făcut o greșeală foarte copilărească pentru situația în care se afla terenul, iar genul ăsta de greșeli se taxează imediat. Putem spune că Astra a câștigat pe merit, pentru că jocul așteaptă tocmai astfel de greșeli. Meciurile de felul acesta le câștigă cine e mai concentrat, iar Astra a demonstrat asta la Cluj.

A doua zi după Astra, și Steaua și-a trecut în cont un prim trofeu, Cupa Ligii. Consideri convingătoare evoluția Stelei?

La meciul Stelei cu Chiajna s-a văzut că ambele echipe veneau după o perioadă grea de pregătire, iar asta și-a pus amprenta pe felul în care se mișcau jucătorii. Și în cazul acesta, pot să spun că Steaua a câștigat pe merit.

Ai stat lângă noul selecționer la Supercupă. Ce părere și-a făcut Christoph Daum despre ce a văzut?

Nu și-a putut face o părere prea bună, pentru că din punct de vedere tehnico-tactic erau prea puține de văzut. A apreciat însă determinarea celor două echipe. Mi-a spus că a fost dezamăgit despre starea terenului…

Cum decurg discuțiile tale cu FRF? Te gândești la varianta de a te alătura proiectului lui Christoph Daum?

Mingea este la ei, la președintele Burleanu și la domnul Daum. Am discutat la concret cu domnul președinte, iar acum aștept un telefon, să vedem dacă se concretizează sau nu ce am discutat.

Tu ai fi dispus să vii?

Orice discuție este deschisă, însă nu o să merg eu să mă autopropun sau să pun presiune pe deciziile celor de la FRF. Bineînțeles că mă gândesc, iar dacă voi primi o propunere voi răspunde imediat.

“Nu i-am dat eu nici un sfat, dar l-am pregătit în legătură cu ce să se aștepte pe aici. E mare diferență între ce e în Germania și ce e în România. I-am făcut o scurtă introducere în fotbalul românesc și i-am spus la ce să se aștepte” – Dorinel Munteanu

Discuțiile pe care le-ai avut cu Christoph Daum acum câteva zile cum au mers? Cum l-ai simțit pe noul selecționer?

Este foarte motivat, este foarte preocupat de ceea ce face, este 100% dedicat noului proiect al Naționalei României. Încearcă să afle cât mai multe despre fotbalul românesc, care este ceva nou pentru dânsul. Bineînțeles că urmează să se lovească de tot felul de lucruri noi, unele mai bune, altele mai puțin bune. Am vorbit despre toate astea cu dânsul, i-am spus cum văd eu lucrurile. Nu i-am dat eu nici un sfat, dar l-am pregătit în legătură cu ce să se aștepte pe aici. E mare diferență între ce e în Germania și ce e în România. I-am făcut o scurtă introducere în fotbalul românesc și i-am spus la ce să se aștepte.

Ești optimist în legătură cu viitoarea campanie de calificare a echipei Naționale?

Sunt optimist. Dacă jucătorii vor înțelege repede ce vrea Christoph Daum de la ei, mai ales din punctul de vedere al mentalității și al disciplinei, atunci va fi bine. Jucătorii noștri vor trebui să înțeleagă că nu contează să joci numai din gleznă, trebuie să fii și puternic mental ca jucător. Avem șanse, pentru că și Danemarca este în reconstrucție, Muntenegru, fără falsă modestie, nu e chiar de speriat, e un adversar care trebuie luat însă foarte-foarte în serios. Polonia vine după un European foarte bun, dar și ea are slăbiciunile ei, a pierdut și ea în preliminariile trecute, nu e invincibilă, ca alte echipe. Grupa este echilibrată, și așa cum gândim noi despre adversarii noștri, așa gândesc și ei despre noi. Cu o atitudine foarte bună, putem face niște preliminarii reușite.

Cum vezi noul sezon de Liga 1, care începe vineri?

Va fi un campionat nu foarte spectaculos, la fel ca anul trecut. Vedem că multe echipe au probleme financiare, unele dintre ele sunt în insolvență, deci vor porni cu depunctări la început de sezon.

La titlu se vor bate tot cele două echipe de anul trecut, Astra și Steaua, plus, poate, Dinamo și Pandurii, dacă nu vor avea probleme cu banii. La fel ca anul trecut, sunt convins că vom avea în “play-off” echipe care nu au dreptul să joace în cupele europene. Ai văzut și dumneavoastră echipa CFR-ului, care, deși joacă un fotbal bun și a câștigat Cupa României anul trecut, nu are voie în Europa, pentru că e în insolvență.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.