În Belgia, Club Bruges ar putea fi numită (deja) campioană. Dar nu te aștepta la propuneri similare în Germania, Spania sau Italia
Lead.ro 2 aprilie 2020Board-ul director al Ligii de fotbal din Belgia a propus încheierea imediată a sezonului actual, o decizie care – dacă se va traduce și în practică – ar oferi un precedent: campionatul belgian ar fi prima competiție relevantă care ar considera clasamentul actual și final.
Club Bruges, care a intrat în această pauză cauzată de noul coronavirus cu 75 de puncte, 15 înaintea lui Gent, ar urma să primească titlul de campioană.
The Belgian Pro League board has proposed the immediate conclusion of the country's football season, per @HLN_BE.
It would make Belgium the first European country to officially end its top-flight season, and crown Club Brugge champions. pic.twitter.com/6occYGrSYU
— B/R Football (@brfootball) April 2, 2020
Deocamdată, vorbim de o propunere. Și lipsesc detaliile care să ne spună ce ar urma să se întâmple cu locurile de calificare pentru cupele europene. Sau cu retrogradarea.
Însă Belgia ne oferă, chiar și așa, prilejul unei dezbateri: dacă va fi nevoie ca toate campionatele interne să fie încheiate, de nevoie, ținând cont de clasamentele de acum, unde ar fi posibil și just ca liderul să primească și titlul de campioană? Și unde ar fi nedreaptă și chiar imposibilă decizia asta?
În afara Angliei și Franței, unde Liverpool și PSG n-ar mai fi putut pierde trofeul – dar nici aici lucrurile nu sunt simplu de clarificat -, Bundesliga, Seria A și La Liga au mult mai multe bătăi de cap.
Și poate tocmai de-asta, nu doar din rațiuni financiare, sunt luate în calcul toate posibilele scenarii în care actualele competiții interne (și internaționale) să poată fi încheiate în iulie și chiar august. Cu sau fără spectatori în tribune.
Ultima variantă este anularea campionatelor și a cupelor europene, un lucru care ar genera nu doar pierderi foarte mari pentru cluburi și pentru forurile internaționale, dar și multe dezbateri despre justețea folosirii actualului clasament pentru a trage linia finală.
În Bundesliga, de pildă, Bayern are 4 puncte peste Dortmund, 5 mai multe decât Leipzig, care are unul în plus față de Gladbach. Mai sunt nouă etape de jucat, așă că nimeni n-ar putea declara socotelile încheiate. În Spania și în Italia, lupta e și mai echilibrată: Barcelona are două puncte în fața lui Real, Juve are doar unul în fața lui Lazio.
Așa că nimeni nu a luat în calcul o decizie finală încă de acum. Chiar și în cazurile unde s-ar părea că există un regulament care, în cazul forței majore, ar transforma clasamentele de acum în clasamente finale (Bundealiga are o asemenea clauză), există deja reacțiile unor grupuri de fani ai lui Bayern, Juve sau Barcelona. Mai toți au declarat că nu ar accepta (dacă ar depinde de ei) eventualele trofee.
Cum stau lucrurile în Big 5:
– în Germania și Anglia, fotbalul e suspendat până la 30 aprilie (cel puțin);
– în Spania, Italia și Franța, campionatele sunt suspendate pe o perioadă nedefinită;
– contractele jucătorilor, fereastra de transferuri din vară și competițiile internaționale vor fi și ele prelungite sau amânate.
În România, termenul cel mai apropiat pentru reluarea competițiilor fotbalistice din România ar putea fi 16 mai 2020, dacă situația privind coronavirusul se va îmbunătăți în jurul acestei date. Membrii grupului au luat în calcul perioada necesară reacomodării la efort a jucătorilor, ca și modificarea termenului UEFA pentru finalizarea competițiilor naționale: 28 iunie, față de 1 iunie, dar și expirarea contractelor unor jucători la data de 30 iunie sau mai devreme.
Două variante pentru Liga 1
În toate scenariile, competiția ar fi reluată de la clasamentul de acum, cu același număr de puncte.
În primul dintre ele, antrenamentele ar fi reluate pe 16 aprilie, urmând ca Liga 1 să înceapă pe 16 mai, cu ultimele opt etape din „play-off” disputate în regimul normal, iar semifinalele Cupei într-o singură manșă, nu două. Problema cu acest plan e că ar trebui disputate patru etape în luna iunie, în condițiile în care contractele celor mai mulți fotbaliști expiră la 30 iunie.
În al doilea scenariu, mai pesimist, campionatul ar urma să fie repornit pe 13 iunie. Meciurile rămase din „play-off” ar fi disputate doar într-o manșă, nu tur-retur.
Ce spun oamenii din fotbalul românesc
Până când Grupul de Lucru va lua o decizie finală, lumea pestriță a fotbalului românesc ajută, de pe margine, cu tot felul de idei. Printre ele, păstrarea clasamentului din sezonul regulat sau organizarea a două campionate în anul următor.
„FRF va decide ce se întâmplă cu campionatul. Noi deja am jucat tur-retur, fiecare cu fiecare. Nu s-ar supăra nimeni dacă se termină ca acum. Nu ar fi împotriva fotbalului. Să se ia clasamentul de la finalul sezonului regulat sau cel de acum. Oricum ar fi bine pentru noi. Știți cât de supărat sunt eu pentru că mi s-au luat punctele și golurile după sezonul regulat. Dacă jucăm din trei în trei zile terminăm campionatul la timp. Sunt de acord să jucăm așa, dar nu din două în două zile.” – Dan Petrescu, antrenorul lui CFR Cluj
„Nu cred că se va juca acest sezon. Este imposibil să se joace. Trebuie să se stabilească un criteriu de departajare. Trebuie se stabilească cine merge în Europa și dacă se ia campionatul.” – Mihai Rotaru, finanțatorul Craiovei
„Părerea mea este că sezonul acesta va fi compromis din punct de vedere sportiv, există posibilitatea ca pe viitor să jucăm două campionate într-unul singur.” – Helmut Duckadam, președinte de onoare la FCSB
„La momentul de azi, reluarea campionatului pe 15 mai pare o dată cam îndepărtată. Ultima variantă, anularea campionatului, e puțin probabilă, dar o luăm în considerare. S-ar putea să avem o modificare la 16 echipe în sezonul următor și să vedem ce facem cu echipele retrogradate, apoi să mai aduce două din Liga 2.” – Justin Ștefan, secretar general LPF
„Cred că nu se va mai relua niciodată sezonul ăsta și nu se dă titlul anul ăsta.” – Dumitru Dragomir, fost președinte LPF
„Se poate lua clasamentul final din sezonul regulat. E o idee, nu e una rea. Cei care sunt la conducere trebuie să ia decizii. Sigur că vor fi și nemulțumiri. Important e ce se decide și la UEFA, cum se vor pronunța cei de acolo.” – Sorin Cârțu, președinte Craiova
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 săptămâni