„Ibrox, baby!” | Ianis Hagi își câștigă un loc la Rangers. Un succes personal pe care trebuie să-l folosească ca o nouă rampă de lansare

Ciprian Rus 28 mai 2020

Doar 12 meciuri, dintre care doar șapte în campionat, i-au fost suficiente lui Ianis Hagi pentru a-i convinge pe mandatarii lui Glasgow Rangers să negocieze cu Genk clauza de transfer definitiv în Scottish Premiership a tânărului internațional român.

„Ianis e recunoscut în Europa ca un tânăr jucător talentat. Să îl avem la Rangers e o veste grozavă. Am reușit să dezvolt rapid o relație bună cu el. Este o plăcere să îl antrenez, e dornic să învețe și să devină mai bun cu fiecare ședință de antrenament care trece. A experimentat deja presiunea de pe Ibrox, știu că e gata pentru sezonul următor”, s-a grăbit să salute mutarea Steven Gerrard, antrenorul care i-a dat încredere încă de la început jucătorului nostru.

După experiența frustrantă de la Genk, unde vedeta Europeanului de tineret din 2019 a fost tras pe linie moartă după schimbarea băncii tehnice, Ianis a pornit în forță la Rangers, deși venea după mai multe meciuri petrecute pe bancă, în Belgia. Știa că formula împrumutului cu opțiune de cumpărare nu-i lăsa decât șansa de a impresiona de la bun început, și a făcut-o, fără a se prevala de mult-discutata „perioadă de acomodare”. Finalmente, în contextul pandemiei și al opririi bruște a competiției interne din Scoția, prima impresie făcută de Ianis avea să fie decisivă. Dacă nu ar fi excelat la debut, puțin probabil ca scoțienii să scoată banii pentru un jucător asupra căruia nu erau pe deplin edificați.

„Uneori e greu să îi înțelegi”, spunea, amuzat, Ianis, cu referire la accentul scoțian imposibil. Ianis, care vorbește o engleză impecabilă, are, la fel ca și ceilalți străini din lot, probleme în a prinde accentul scoțian. „Dacă e doar unul dintre magazioneri, nu ne prea descurcăm, trebuie să vină și celălalt, care vorbește pe limba noastră”. Dincolo de anecdotă, e un indiciu că Ianis a ars repede etapele pentru a se simți confortabil în Scoția.

Că nu e deloc simplu să te impui atât de repede în Premiership a putut vedea cu ochiul liber oricine și-a luat răgazul de a arunca un ochi la meciurile lui Hagi Jr. Jocul din Scoția nu e tocmai pe gustul său, după cum nici terenurile din deplasare nu excelează. Prin contrast, jocul agil și inteligent, cu sclipiri tehnice, al lui Ianis nu avea cum să treacă neobservat. Dar dacă aceste calități erau, în principiu, știute, disciplina tactică și combativitatea arătate pe teren au fost semnele că băiatul marelui Gică Hagi e dornic să crească, are foame de rezultate, e obsedat – la modul pozitiv – să se impună și să câștige. Un tânăr pe care poți miza, ceea ce, finalmente, scoțienii au și făcut.

După etapele complicate de la Fiorentina și Genk, compensate de perioadele de la Viitorul și de la Națională, confirmarea transferului la Glasgow Rangers e un succes personal pentru Ianis. E un transfer pe care singur și l-a câștigat, departe de influența tatălui său, căruia, cu bonusul de circa 700.000 de euro pe care-l va vărsa mai departe Genk, i-a ridicat și mai mult profitabilitatea sa ca „produs” al Viitorului. E mai mult decât „chit” cu tatăl, acum se poate concentra la cariera lui.

„E limpede că Steven Gerrard nu va rămâne o viață la Glasgow, așa că încerc să învăț cât mai mult și cât mai repede de la el”, recunoștea Ianis într-un alt interviu.

Când vorbește despre Gerrard, Ianis vorbește, de fapt, despre el însuși. Căci pasul acesta al transferului definitiv la Rangers – esențial, azi – nu are sens decât ca o trambulină nu atât spre un club mai presigios – căci Rangers este un club cât se poate de respectabil – cât, mai degrabă, spre un un campionat din Top 5 și spre un fotbal mai potrivit stilului său.

Dar pentru asta, la fel ca Steve G și împreună cu el, Ianis Hagi trebuie să treacă examenul dur al fotbalului scoțian. „Ibrox, baby!”, zicea Ianis după cel mai bun meci al său în tricoul albastru al lui Glasgow. „Ibrox, baby!”, dar, pe lângă „Ibrox”, pe Ianis îl așteaptă deplasările infernale de pe „Rugby Park” din Kilmarnock, „Pittodrie” din Aberdeen ori „McDiarmid” din St Johnstone.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.