EURO 2022 | România ratează startul de meci, pierde în Suedia, dar revenirea din final ne dă speranțe pentru preliminariile Campionatului European

Lead.ro 5 noiembrie 2020

O primă repriză foarte slabă, o a doua mult mai bună. Ăsta va fi rezumatul primului meci al României în campania de calificare la EURO 2022. Înfrângerea din Suedia, 30-33, chiar dacă a fost previzibilă și destul de limpede, ne oferă motive de optimism înaintea unui joc mult mai important peste doar trei zile: la Baia Mare, contra Muntenegrului, România va spera să câștige primele puncte într-o grupă din care mai fac parte Muntenegru și Kosovo. Primele două clasate se califică pentru turneul organizat de Ungaria și Slovacia.

Meciul

„În condițiile actuale, de când competițiile interne s-au reluat, am văzut multe surprize, meciurile sunt echilibrate și sper să fie și acum cazul, la meciurile internaționale. Îmi doresc să avem războinici pe teren, jucători determinați, concentrați, disciplinați tactic și cu atitudine”, spunea Rareș Fortuneanu zilele trecute, înaintea acestui meci de debut cu Suedia.

Din păcate, echilibrul la care spera antrenorul României a rezistat doar trei minute, iar de surprize n-a putut fi vorba în fața unei echipe a Suediei care, în ziua ei bună, se poate măsura – măcar la ritmul de joc – cu cele mai bune echipe europene.

Asta s-a văzut încă din startul meciului, când Suedia, în stilul ei nordic, cu repuneri și atacuri iuți, a reușit să ajungă la finalizare mult mai rapid, s-a desprins imediat la 4-2 și apoi la 7-3, șapte goluri din șapte atacuri, patru dintre ele rezolvate pe contraatac.

Atacurile României au fost mult mai lungi, iar primele două goluri au venit greu, de la șapte metri, reușite de Nicușor Negru. Asta a subliniat și Rareș Fortuneanu, la primul lui time-out, în minutul șapte: „Am luat golurile numai din extremă, nu din afară. Și pe contre. (…) Repliere, da? Ne trebuie repliere, pentru că am luat patru pe contraatac”.

Totuși, următorul gol al Suediei a venit tot pe contră, după o minge recuperată în centru. Și apoi s-a făcut 9-3, pe un alt atac dus în faza a doua, mai repede decât s-a putut replia linia României. Când Nicușor Negru a fost citit și el de la linia de șapte metri, lucrurile erau deja foarte, foarte complicate.

La 11-3 în minutul 12, când Suedia – cu antrenorul norvegian Glenn Solberg la primul lui meci oficial – încă nu ratese vreun atac, Rareș Fortuneanu a cerut al doilea time-out: „Nu putem juca așa. Totul pe contraatac, exact cum am discutat, exact! Hai, ne trebuie mobilitate la nouă metri. Și alergați înapoi!”, și-au strigat românii înainte să reintre în teren.

Și au intrat ceva mai bine. Bujor a găsit golul patru – al treilea de la șapte metri -, iar Dumitriu a reușit al doilea gol din acțiune al României după 16 minute de joc. Același Bujor, apoi Negru și Csepreghi au marcat pe trei atacuri consecutive, și România a început să pună primele probleme.

Numai că Suedia a marcat de două ori la rând din dublă inferioritate, pentru un 18-9 pe cât de sever, pe atât de simplu de înțeles: cu doar două mingi recuperate pe atacul advers și cu aproape 20 de goluri primite în primele 20 de minute, e greu să faci mare lucru în fața unei echipe care se apără la fel de bine cum atacă.

Suedezii au început să fie și ei mai generoși în ultimele cinci minute ale reprizei, când ajunseseră deja la 20-11, însă ratările din atac – la primele intervenții reușite de Ionuț Iancu și Mihai Popescu în poarta României – nu i-au costat mai nimic.

La vestiare s-a intrat cu 20-12 pentru Suedia, opt goluri de recuperat, tot atâtea câte a reușit Hampus Wanne, extrema lui Flensburg, în primele 30 de minute.

Că România s-a întors pe teren cu altă atitudine, asta e vestea foarte bună.

Mult mai determinați, jucătorii lui Fortuneanu au profitat de schimbările de linie ale Suediei, au început să se replieze mult mai repede și să ajungă la finalizare din toate pozițiile, dar mai ales din pivot, unde Dumitriu s-a eliberat bine și a fost angajat la fel de bine pentru cele șase goluri ale lui – patru în partea a doua.

Căbuț și Ghiță s-au remarcat și ei la finalizare (urmau să termine meciul cu câte 4 goluri), iar atacul României a arătat mult mai bine decât în prima parte. La fel și apărarea din zonele laterale, acolo unde extremele Suediei n-au mai fgăsit spațiile pe care le-au primit în prima parte.

Asta s-a văzut și pe tabelă, unde după + 10 pentru Suedia (24-14), România a reușit șase goluri consecutive, serie la care intervențiile portarului Iancu au contribuit din plin (el avea să fie numit și cel mai bun jucător al României).

Pusă sub presiune de revenirea României, Suedia a cerut time-out la 24-20, s-a distanțat imediat la +6, înainte ca România să revină din nou și să se apropie chiar la trei pași, 24-27.

Mai mult nu s-a putut, deși nimeni n-a făcut economie de efort.

S-a terminat 33-30 pentru Suedia, un meci din care România are ce culege – mai ales din lucrurile arătate în a doua repriză – înaintea duelului cu Muntenegru de la Baia Mare (8 noiembrie, ora 18.25).

Muntenegru și-a câștigat deja meciul de acasă cu Kosovo, 32-25.

Și România a învins Kosovo recent, 32-21 la turneul preliminar pentru accederea în faza a doua a drumului de calificare la Campionatul Mondial din 2021, organizat de Egipt – fără prezența României.

***

România a ratat prezența la ultimele 12 competiții europene: în 1996 (Spania) a fost ultima apariție a Naționalei la EURO. Atunci, România a fost în grupă cu Spania, Suedia, Cehia, Danemarca, Franța, a terminat grupa pe locul cinci, iar competiția pe poziția a noua.

Rareș Fortuneanu a fost numit pe banca României în octombrie 2019, înlocuindu-l atunci pe spaniolul Manuel Montoya Fernández, care preluase echipa de la conaționalul său Xavi Pascual.

Grupele de calificare la EURO 2022

Jucătorii convocați pentru meciurile cu Suedia și Muntenegru:

Popescu Mihai – Saint Raphael (FRA)

Vasile Dani – Dobrogea Sud Constanța

Iancu Ionut – Dobrogea Sud Constanța

Negru Nicușor – Dinamo București

Csog Vencel – CSM Făgăraș

Racotea Dan – Bidasoa Irun (SPA)

Botea Tudor – Dinamo București

Buzle Andrei – Minaur Baia Mare

Fenici Cristian – Politehnica Timisoara

Cabut Calin – Minaur Baia Mare

Csepreghi Alexandru – Minaur Baia Mare

Sadoveac Marius – Politehnica Timișoara

Cristi Ghiță – Potaissa Turda

Iordachi Eduard – CSM Bacău

Bujor Gabriel – Dunărea Călărași

Thalmaier Roland – Potaissa Turda

Szasz Andras – Dinamo București

Cristescu Albert – Minaur Baia Mare

Dumitriu Gabriel – Dunărea Călărași

Dedu Călin – Politehnica Timișoara

Fotache Viorel – CSM București

 

Foto: Mircea Rosca / www.SportPictures.ro

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.