L-am pierdut pe Diego. Marea glorie argentiniană Diego Armando Maradona a decedat

Lead.ro 25 noiembrie 2020

Diego Armando Maradona, una dintre cei mai importante figuri din istoria fotbalului, a decedat astăzi, la vârsta de 60 de ani. Informația a fost prezentată de publicația argentiniană Clarin și confirmată apoi de agentul lui Maradona.

Maradona fusese recent spitalizat, suferind o intervenție chirurgicală pe creier, fiind externat pe 11 noiembrie. Azi însă, inima sa a cedat.

În egală măsură unul dintre cei mai talentați, dar și iubiți fotbaliști din toate timpurile, Maradona a avut un impact enorm în cultura fotbalistică. A fost poreclit „El Pibe de Oro” (Băiatul de Aur), pentru talentul său extraordinar. De-a lungul carierei, Maradona a evoluat pentru Argentinos Juniors, Boca Juniors, Barcelona, Napoli, Sevilla și Newell’s Old Boys, perioadele petrecute la Barcelona și Napoli fiind cele care i-au definit cariera. Transferurile la cele două grupări au însemnat, de fiecare dată, un record mondial în ce privește suma de transfer (aprox. 3,3 milioane de euro la FC Barcelona și aprox 5,6 milioane euro la Napoli). Cu gruparea italiană a câștigat de două ori titlul în Italia, la care s-a adăugat Cupa UEFA, devenind un idol pentru fanii napoletani încă înainte să atingă o minge în tricoul lui Napoli; așa cum și-a câștigat, de altfel, milioane de fani peste tot în lume.

Maradona a jucat de 91 de ori pentru Argentina, marcând 34 de goluri. A jucat în patru ediții ale Campionatului Mondial, iar momentul său de vârf a fost ediția 1986, când, în calitate de căpitan, și-a condus echipa către titlul mondial, obținut într-o finală cu Germania de Vest. Evoluția sa din sferturile de finală cu Anglia a intrat în legenda fotbalului: Argentina a câștigat cu 2-1, ambele goluri, marcate de Diego într-un interval de doar patru minute, fiind istorice, din motive cât se poate de diferite. Primul a fost un henț nevăzut și nesancționat de arbitru, intrat în istorie drept „Mâna lui Dumnezeu”. Al doilea a fost un slalom de 60 de metri, pe parcursul căruia Maradona a driblat tot ce i-a ieșit în cale în drum spre gol. Reușita a fost votată golul secolului 20 în 2002 de un sondaj efectuat de site-ul FIFA.

Patru ani mai târziu, în 1990, la Coppa del Mondo din Italia, într-un moment de vârf al carierei lui Diego, cele două țări s-au reîntâlnit în finală – înainte de asta, Argentina a eliminat țara gazdă, Italia, în semifinale, într-un meci jucat chiar la Napoli, și înaintea căruia Diego le-a cerut fanilor locali să susțină Argentina, nu Italia; meciul a ajuns la penaltiuri, Maradona a marcat, Argentina s-a calificat. Dar în finală, germanii și-au luat revanșa (1-0), anihilându-l complet pe Diego. După acest turneu final, au început și problemele extra-sportive pentru Maradona.

În 2000, el și Pele au fost desemnați, tot de către FIFA, cei mai buni fotbaliști din istoria acestui sport. Într-un scurt mesaj public, Pele a spus astăzi: „Ce veste tristă. Am pierdut un prieten drag, iar lumea a pierdut o legendă. Sunte multe încă de spus, dar pentru acum, Dumnezeu să le dea putere membrilor familiei. Într-o zi, sper să jucăm fotbal împreună în ceruri”.

Ca antrenor, Maradona nu a găsit același succes, prezențele sale pe banca tehnică a echipelor cu care a colaborat neaducând performanțe măcar comparabile cu cele reușite ca jucător. A fost, timp de doi ani, selecționerul Argentinei, inclusiv la Cupa Mondială din 2010. Era antrenorul celor de la Gimnasia de la Plata în momentul dispariției.

„O figură divină”

Partea a doua a carierei sale sportive a fost marcată de mai multe probleme cauzate de dependența de droguri a lui Maradona; el a fost suspendat în 1991 pentru 15 luni, după ce a fost testat pozitiv pentru consum de cocaină, iar la World Cup 1994, din SUA, a fost trimis acasă după ce un test pentru efedrină a ieșit, de asemenea, pozitiv. S-a retras, în contextul acestor probleme, la 37 de ani.  În ultimii ani, Maradona a avut dificultăți și cu dependența de alcool, care, adăugată la consumul de droguri, i-au deteriorat destul de rapid sănătatea, cu care a avut de tras aproape în permanență post-retragere. A suferit un atac de cord în 2004, într-un context în care luase masiv în greutate, apoi a primit tratament atât pentru droguri, cât și pentru obezitate. Într-un interviu difuzat de televiziunea argentiniană în 2014, Maradona spunea: „Știți ce jucător aș fi putut fi dacă nu luam droguri? Am 53 de ani, dar viața mea n-a fost una normală. Am trăit cât pentru 80 de ani”.

Potrivit diverselor surse, Maradona ar fi fost tată pentru opt copii, trei dintre aceștia făcuți în perioada petrecută în Cuba, pentru a-și trata dependența.

Însă toate aceste episoade, ca și restul numeroaselor controverse în care a fost implicat, nu i-au știrbit cu nimic din dragostea pe care fanii i-au oferit-o necondiționat. A fost considerat un erou național în Argentina. Una dintre cele mai limpezi explicații ale legăturii sale indestructibile cu țara natală a dat-o Jorge Valdano, fostul său coechipier de la națională:

„Când Maradona s-a retras din activitatea de fotbalist profesionist, hotărârea aceasta a lăsat Argentina traumatizată. Maradona a fost mai mult decât un simplu fotbalist extraordinar. A fost o compensație specială pentru o țară care a trecut prin câteva dictaturi militre și frustrări sociale de tot felul. Maradona le-a oferit argentinienilor o ieșire din frustrarea lor colectivă, și de aceea oamenii l-au iubit. Diego este o figură divină”.

Președintele Argentinei, Alberto Fernandez, a declarat trei zile de doliu național, adăugând: „Ne-ai dus în vârful lumii. Ne-ai făcut atât de fericiți. Ai fost cel mai mare dintre toți. Îți mulțumim că ai existat, Diego. O să ne fie dor de tine pentru tot restul vieților noastre”.

Citește și: „Si yo fuera Maradona”: două ceasuri și-o viață. Diego și golul de după gol, Diego și viața inimitabilă

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.