România pierde cu Croația, în primul meci din Main Round, își vede blocat drumul spre fazele finale ale Campionatului European
Andrei Năstase 10 decembrie 2020Naționala României află pe pielea ei cât de greu e cu Croația, pierde contra acestei mari surprize a turneului final, în primul meci din grupele principale ale Campionatului European din Danemarca. Acest 25-20 pentru Croația – o învingătoare meritorie – ne blochează drumul (și așa complicat) spre semifinale.
România rămâne fără puncte într-o grupă în care Croația, ajunsă acum la 6 puncte, are toate șansele să avanseze în lupta pentru medalii. Și asta este o realizare excepțională pentru o echipă lipsită de multe jucătoare, dar nu și de curaj.
Pentru echipa României urmează trei zile de pauză, apoi meciul cu Ungaria de pe 14 decembrie (ora 21.30). O zi mai târziu, fără mult timp pentru odihnă și regenerare, România va juca juca cu campioana mondială Olanda (ora 17.00), în ultimul meci din Main Round.
Cristina Neagu, cu șase goluri, Eliza Buceschi, cu cinci, și Lorena Ostase, cu trei goluri, au fost cele mai bune marcatoare ale României.
Tot azi, Norvegia, cealaltă mare favorită la semifinale, a bătut Olanda, 32-25, în al doilea meci din grupa României. Norvegia și Croația au acum câte 6 puncte.
Meciul
„Le-am urmărit meciurile, sunt jucătoare din generația mea, le cunosc foarte bine, am jucat cu ele și la tineret, și la junioare. Nu au un joc foarte spectaculos sau impresionant, dar sunt foarte eficiente, bagă mingea în poartă și se apără foarte agresiv. Le știu stilul, sunt foarte luptătoare, la fel ca Serbia și Muntenegru, joacă până în ultima secundă și dau maxim la fiecare meci”, ne spunea Cristina Laslo despre adversarele de azi. Cu trei victorii în prima fază – cu Ungaria, Olanda și Serbia – , Croația a ajuns la meciul acesta ca mare surpriză a Europeanului.
România, la rândul ei, a intrat în grupa principală fără puncte și a privit meciul cu Croația ca pe unul hotărâtor: victorie aici și totul era din nou posibil; înfrângere aici și faza finală de la Herning – acolo unde se vor juca meciul de clasament pentru locurile 5 și 6, dar și semifinalele și finalele Europeanului – devenea foarte greu de atins.
Știam lucrurile astea, dar erau și lucruri care așteptau să fie descoperite.
Va reuși România să fie mai eficientă în atac? Vom vedea mai multe goluri simple contra Croației, mai multe repuneri rapide și chiar contraatacuri, așa cum își doreau Cristina Laslo, colegele ei și antrenorii lor? Sau va reuși apărarea asta agresivă (5+1) a Croației să le forțeze pe Cristina Neagu, pe Eliza Buceschi și pe Laslo să caute rezolvări complicate pe lungile atacuri poziționale pe care le-am observat în primele trei meciuri ale României la EURO?
Au fost primele întrebări înaintea meciului cu Croația, marea surpriză a Europeanului danez. Altele s-au referit la apărarea și la poarta României: se vor putea apăra jucătoarele antrenate de Bogdan Burcea (cel puțin) la fel de bine cum au făcut-o în primele trei meciuri? Vor izbuti Iulia Dumanska și Denisa Dedu să apere la fel de bine și-n fața Croației?
La Kolding, într-o arenă Sydbank Arena pustie, răspunsurile au venit pe rând.
Croația a început cu apărarea ei 5+1, așa cum ne-am așteptat, cu om avansat la linia de nouă metri, ba la Neagu, ba la Buceschi sau Laslo, o defensivă care a pus probleme în primele trei minute, pe primele trei-patru atacuri, până când Neagu, de la distanță, a deblocat lucrurile.
România a început cu Dedu în poartă, iar Denisa a intrat în meci cu trei parade în primele cinci minute, iar de intervențiile ei au profitat imediat Neagu și Seraficeanu, astfel încât România a reușit prima desprindere, 3-1 și apoi 4-1, după al treilea gol marcat de Neagu.
Pentru Croația a răspuns puternica Micijevic, una dintre cele mai bune marcatoare ale Campionatului European, care a marcat toate cele trei goluri ale Croației în primele 12-13 minute. Ar fi dat mai multe, dar Denisa Dedu n-a vrut să audă așa ceva.
Și din nou, mulțumită paradelor ei, dar și mingilor recuperate în apărare, România s-a desprins. De astă dată prin două goluri marcate de Lorena Ostase, iar al doilea, cel de 6-3, a fost cu totul special.
WATCH: A no-look hip shot by Lorena Ostase. Perfect.@HRStwitt 🇭🇷 vs #Romania 🇷🇴#ehfeuro2020 #handballispassion pic.twitter.com/0kEge8ILL9
— EHF EURO (@EHFEURO) December 10, 2020
Până aici, în ciuda unor mingi rătăcite în ofensivă, România – ajutată, e drept, de intervențiile Denisei – a arătat mult mai bine. Drept dovadă, cu doar trei goluri marcate în 15 minute, antrenorul Nenad Sostaric a fost nevoit să ceară primul time-out al meciului. Chiar și așa următorul gol l-a marcat tot România, prin curajoasa Anca Polocoșer, păstrată și pe atac, pentru ca Neagu să poată fi odihnită. Și tot Polo – cui îi spun colegele – a ținut România la patru pași înainte, 8-4, parcă pentru a confirma începutul solid al României.
Dacă cineva ne-ar fi spus aici că repriza se va întoarce atât de brusc, n-am fi crezut. Dar au crezut croatele, care au lovit de trei ori consecutiv de pe pivot, a treia oară pe un contraatac lansat de portărița Pijevic, care are obiceiul nu doar să respingă, dar să și rețină – ca într-un truc de magie – mingile aruncate spre palma ei dreaptă.
La 8-7 în minutul 19, Bogdan Burcea a cerut și el primul time-out al României: De ce vă grăbiți? Am zis să fim răbdătoare, tenace, să construim, le-a amintit Burcea. Și Neagu l-a completat: Hai să ne repliem, hai, hai!
Din păcate, tot croatele au marcat. Alte trei goluri consecutive, două dintre ele simple, pe faza a doua, și Croația s-a dus la 10-8. Cum, de unde aceste cinci minute nebune?, ne-am întrebat noi, mai ales că revenirea adversarelor a venit fără ca Micijevic să fie în teren.
Uite și cele șapte goluri consecutive ale Croației:
HALF-TIME: @HRStwitt 🇭🇷 fought back from a four-goal deficit to go into the break 14:10 ahead of #Romania 🇷🇴. Here's the seven-goal run that did it!#ehfeuro2020 #handballispassion pic.twitter.com/81Seaqd4n6
— EHF EURO (@EHFEURO) December 10, 2020
S-a făcut și 11-8, înainte ca Laslo să întrerupă seceta de șapte minute a României, dar jocul a continuat să se consume în ritmul Croației. Mai rapide și mai inventive în atac, croatele au continuat să găsească spații în apărarea centrală a României, și numai Denisa Dedu, cu alte două-trei parade, a ținut scorul strâns.
La vestiare s-a intrat cu 14-10 pentru Croația, care a câștigat ultimele 15 minute cu 10-2.
Aceste 15 minute, și mai ales cele 10 goluri primite ne-au amintit de meciul cu Spania de la Mondialul din 2019. Și croatele ne-au creat multe necazuri în duelurile unu la unu, pe depășiri și pătrunderi. Prin rezolvări individuale.
De aici și sentimentul că jocul Croației nu a fost cine știe ce, chiar dacă scorul – și nelămurirea pe care o puteam citi pe chipul colectiv din apărarea României – ne-a arătat cu totul altceva.
Impresia asta s-a păstrat și-n debutul reprizei secunde, o repriză începută ceva mai bine de Croația, cu această Jezic – foarte inventivă și mobilă – pe pivot, jucătoare care și-a ajutat echipa să fugă la 17-11, înainte ca Neagu să găsească o aruncare năprasnică de la distanță, pentru 17-12 după 10 minute.
Au urmat trei sau patru atacuri risipite la ambele porți, o perioadă în care apărarea României a devenit mai agresivă, cu mai multe faulturi reușite pe întâmpinare, spre linia de 9 metri.
Asta a tăiat ritmul advers, croatele n-au mai izbutit decât un gol în ultimele șase-șapte minute, și Cristina Neagu, cu al șaselea ei gol, apoi Lorena Ostase, cu al treilea, au redus la jumătate avansul Croației: 18-15, cu ceva mai mult de 15 minute rămase de jucat.
Elanul acesta al României a fost oprit pentru câteva minute, însă două goluri ale Elizei Buceschi, primul de la 7 metri, al doilea pe contraatac, au făcut scorul 19-17, moment în care antrenorul Croației a simțit nevoia să-și reașeze echipa. Mai ales în atac, unde România n-a primit decât cinci goluri în primele 18 minute ale reprizei a doua.
Cu greu, după un atac lung dus până în extremă, Croația l-a găsit pe al șaselea. L-ar fi marcat și pe al șaptelea, dar Iulia Dumanska, intrată în poartă prin minutul 40, s-a opus.
Și uite așa, cu trei goluri de recuperat, 20-17, am intrat în ultimele 10 minute, adică perioada în care Croația și-a câștigat precedentele trei meciuri. Și-a amintit de lucrul ăsta și Micijevic, care s-a înălțat pentru (abia) al patrulea ei gol, un 21-17 foarte, foarte greu de întors în doar opt minute.
Bătăioase cum le știa și Cristina Laslo, croatele s-au ținut și cu dinții de avansul ăsta de patru goluri și, până la final, nimic n-a mai fost de făcut.
S-a terminat 25-20 pentru Croația, care nu mai trebuie considerată o surpriză. Croația este deja o frumoasă confirmare.
GRUPA II, după acest meci:
Croația – 6 puncte
Norvegia – 6
Germania – 2
Olanda – 2
Ungaria – 0
România – 0
Primele două clasate se califică pentru semifinale, locul al treilea va merge spre meciul de clasament pentru locurile 5-6.
În cealaltă grupă, Rusia și Franța au ajuns și ele la 6 puncte, și foarte aproape de semifinale, după două victorii la un gol diferență contra Muntenegrului, respectiv Spaniei – revenită de departe, dar prea târziu, în meciul cu Franța.
Foto: © Stanko Gruden / kolektiff