O înfrângere previzibilă: SCM Râmnicu Vâlcea pierde cu CSKA Moscova, rămâne în grafic pentru calificarea în optimile de finală ale Ligii Campionilor

Lead.ro 24 ianuarie 2021

SCM Râmnicu Vâlcea pierde din nou cu CSKA Moscova, își amintește că are multe de făcut pentru a se măsura cu cele mai în formă echipe din Europa, dar păstrează șanse bune la calificarea în optimile de finală ale Ligii Campionilor.

După acest 34-24, SCM rămâne cu 4 puncte din nouă meciuri, la egalitate cu Borussia Dortmund, care a trecut astăzi de Podravka, cealaltă adversară directă a lui Râmnicu Vâlcea în lupta pentru calificarea în optimi.

Pentru Vâlcea urmează două meciuri în Liga Florilor, cu Dunărea Brăila (28 ianuarie) și Activ Prahova Ploiești (31 ianuarie), apoi deplasarea la Odense în Liga Campionilor (pe 7 februarie).

*

După două victorii importante și primele puncte obținute în actuala ediție a Ligii Campionilor, SCM Râmnicu a putut să privească spre CSKA Moscova cu mai multă relaxare. Obiectivul inițial, locul 6 în această grupă foarte compliată, părea mai simplu de atins după victoriile cu Podravka și Buducnost, așa că întâlnirea asta cu CSKA, una dintre echipele care țintește primele două locuri în Grupa B, a venit la timp.

Înființată anul trecut și promovată direct în prima ligă din Rusia, CSKA se bazează pe mai multe jucătoare din echipa națională a Rusiei și, în general, cu un lot foarte bun și echilibrat. CSKA nu are doar cea mai bună apărare a grupei, are și un excelent joc de contraatac și faza a doua, iar aceste atacuri rapide au dat multe bătăi de cap lui SCM.

Rusoaicele au pornit mai bine, s-au distanțat la trei goluri (7-4) după ceva mai mult de 10 minute, iar când excelenta Sedoykina a început și ea să citească aruncările vâlcencelor, avansul a crescut la 9-5. Aici a cerut Florentin Pera primul său time-out, însă CSKA și-a păstrat și avântul, și rezolvările simple din atac.

Zâmbitoare și foarte creative la finalizare, rusoaicele n-au fost încurcate nici măcar de cele trei eliminări de două minute primite în prima parte a meciului, au continuat să recupereze o mulțime de mingi transformate iute, după trei-patru pase, în gol.

Dincolo, jucătoarele lui Vâlcea au ratat ba finalizarea, ba ultima pasă, astfel că CSKA a profitat și a fugit la 16-8 după 25 de minute, un avans pe cât de mare, pe atât de simplu de explicat: echipa din Rusia a jucat mult mai repede, a finalizat mai bine și s-a apărat mult mai precis. Că și poarta lor a ținut mult mai bine (44% procentajul Sedoykinei), asta n-a făcut decât să sublinieze diferența de valoare din prima repriză: 17-9 pentru CSKA.

În partea a doua, echipa lui Florentin Pera a reușit câteva replieri suficient de rapide pentru a tăia contrele adverse, Diana Ciucă, intrată în poartă în locul lui Batinovic, a scos câteva mingi frumoase, însă pentru fiecare Dmitrieva, Vedekhina, Sudakova sau puternicele Heindahl și Skorobogatchenko ne-au demonstrat că pot finaliza și din poziții mai complicate.

Lucruri similare au reușit Liscevic, Lopez, Elghaoui sau Gonzalez pentru Vâlcea, însă avansul rusoaicelor a rămas neatins la jumătatea reprizei secunde: 25-16.

De aici încolo, energia lui SCM, aflată la al cincilea meci în doar două săptămâni, a dispărut cu totul, iar avansul rusoaicelor a continuat să crească la 13 și chiar 14 goluri, 33-19, moment în care CSKA – care juca deja cu câteva rezerve în teren – a oprit motoarele.

S-a terminat 34-24 pentru echipa din Rusia, o înfrângere aspră, însă previzibilă. SCM Râmnicu Vâlcea e încă departe de nivelul celor mai bune echipe din grupa ei, dar are toate șansele să rămână în fața lui Dortmund și Podravka, pe un loc 6 respectabil. Care ar duce-o spre un duel cu echipe ca Ferencvaros, Vipers sau chiar CSM București.

*

Așa cum știi, în noul format competițional, cu două grupe de opt echipe, Râmnicu Vâlcea și CSM București trebuie să se claseze între primele șase echipe – cu cât mai sus, cu atât mai bine pentru eventualul duel din optimile competiției. Primele două clasate din fiecare grupă se califică direct în sferturile de finală, locurile 3-6 joacă în optimile de finală. În ultima perioadă, se vorbește tot mai des că Federația Europeană (EHF) s-ar putea să trimită în meciurile eliminatorii – din pricina calendarului competițional foarte aglomerat – toate cele 16 echipe.

CSM București a fost învinsă săptămâna trecută de Vipers Kristiansand și a ajuns la trei înfrângeri consecutive în Liga Campionilor, unde n-a mai câștigat din luna noiembrie. Echipa antrenată de Adi Vasile, noul selecționer al echipei naționale, are șanse mici să mai prindă primele două locuri într-o grupă în care Rostov, Metz, Vipers și chiar Ferencvaros sau Esjberg arată o formă mai bună.

Pentru CSM ar fi urmat deplasarea la Rostov din 23 ianuarie, însă meciul a fost amânat din cauza cazurilor de Covid ale echipei din Rusia.

 

Foto: Remus Badea/ Sport Pictures

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.