Învinsă la ultima aruncare: CSM București ratează o șansă bună, pierde frustrant meciul cu Brest din Liga Campionilor

Andrei Năstase 30 octombrie 2021

După trei victorii la rând, CSM București pierde un meci pe cât de frumos, pe atât de frustrant cu Brest, campioana Franței și finalista ediției precedente de Liga Campionilor. Că golul victoriei lui Brest, 30-29, a venit pe ultimul atac și la ultima aruncare, asta va fi cu atât mai dureros pentru Adi Vasile și jucătoarele lui. Mai ales că CSM a condus cu 29-27 și a avut de mai multe ori șansa să închidă cu totul meciul.

N-a fost să fie, iar CSM București rămâne cu 6 puncte în clasamentul Grupei A, tot atâtea câte a făcut și Brest. Până aici, CSM are un singur succes din primele trei meciuri jucate acasă.

 

Brest a ajuns la București fără puncte din precedentele trei deplasări. Finalistă în Champions League anul trecut, Brest a pierdut multe jucătoare în ultimele luni, dar a rămas, chiar și așa, o echipă foarte serioasă, cu multe jucătoare pe care le știm de la echipa națională a Franței. (Pe Niakate nu o voim uita prea ușor.)

CSM București a început tare, a condus încă din start și s-a distanțat devreme la +3, 7-4, cu cinci goluri pentru Cristina Neagu. Omoregie a făcut 8-4, după o pătrundere excelentă, iar până aici totul a funcționat perfect pentru echipa lui Adrian Vasile.

În primul rând, toată lumea s-a repliat suficient de repede pentru a face față repunerilor rapide ale adversarelor; în al doilea rând, mingea a circulat iute pe atac, astfel încât Neagu, Omoregie sau Lazovic au avut mereu soluții.

Însă lucrurile astea s-au risipit brusc, pe neanunțate, tocmai când CSM a atacat (în superioritate) pentru a se desprinde la cinci goluri. Au urmat alte trei-patru finalizări imprecise, câteva goluri încasate pe contraatac și, în doar câteva minute, Brest a egalat la 8. Au fost minute în care daneza Toft a închis poarta bine, dar parcă și apărarea lui Brest a urcat un pas sau doi spre linia de nouă metri; un lucru obișnuit pentru antrenorii care caută o blocheze mai bine pe Neagu.

Așa că CSM a trebuit să o ia de la început. Cu mai mare atenție la finalizare, Neagu și colegele ei s-au desprins din nou la două goluri, 11-9 și 12-10, însă Toft și-a reluat paradele, iar Brest – cu alte două contre rapide – a egalat la 12. Când Kobylinska a făcut 13-12 pentru franțuzoaice, cu cinci minute înainte de pauză, Adi Vasile a fost nevoie să ceară un time-out pentru a-și liniști jucătoarele.

Mutarea a prins. Ultimele minute au trecut în dreptul CSM-ului, Neagu a găsit al 7-lea ei gol, iar Aune a stabilit scorul primei reprize: 16-14 pentru CSM; cu mai multă inspirație la finalizare, ar fi putut fi mai bine. Or asta avea să fie tema meciului.

Repriza a doua început în coordonatele primei, într-un ritm foarte alert, un ritm pe care Brest, ca o bună reprezentantă a handbalului francez, îl stăpânește bine. Am văzut asta chiar dacă CSM și-a protejat mai mereu avansul de două goluri. Și am văzut-o mai ales la jumătatea reprizei, când excelenta Niakate a condus revenirea lui Brest: trei goluri la rând și un 24-22 îngrijorător. Mai ales că a fost pentru prima dată când Brest a reușit să se desprindă ea la două goluri.

Din fericire pentru CSM, cam pe aici și-a intrat în rol Tess Wester, tot mai inspirată în poartă, dar și Arntzen, care, cu două goluri și alte pase luminoase, a contribuit la revenirea rapidă a campioanei României: 25-25, cu șase-șapte minute înainte finalului.

Brest a mai condus de două ori, Neagu și Carmen Martin au egalat, apoi CSM a trecut din nou înainte. A făcut-o prin două goluri superbe, unul dintr-o aeriană inventată de Neagu, și a părut să o facă devisiv.

La 29-27 pentru CSM, franțuzoaicele au atacat conștiente că orice ratare ar însemna înfrângerea. Numai că au atacat bine, au egalat la 29 și s-au asigurat că ultimele 60 de secunde vor fi la fel de tensionate ca ultimele 10 minute.

CSM a avut încă o dată șansa să câștige meciul, o șansă ratată la capătul unui atac lung și greoi, în care Adi Vasile n-a mai apucat să atace cu șapte oameni, așa cum își propusese la time-out-ul cerut cu câteva secunde înainte.

Dincolo, franțuzoaicele au executat perfect ultimul atac, au dus mingea la Niakate, care a pătruns și a marcat pentru victoria lui Brest.

Neagu, cu 12 goluri, și Niakate, cu 10, au fost cele mai bune marcatoare ale meciului. Lazovic a marcat și ea de 5 ori pentru CSM, iar norveciencele Arntzen și Aune au terminat jocul cu câte 4 goluri.

*

Pentru CSM București urmează cele două meciuri cu Ferencvaros: întâi în deplasare, pe 13 noiembrie, apoi la București, pe 20 noiembrie. Echipa maghiară e neînvinsă până aici.

Nu uita că primele două clasate se califică direct în sferturile de finală, în vreme ce locurile 3-6 se califică pentru optimile de finală. Ultimele două clasate din cele două grupe sunt eliminate.

În Grupa B joacă Vipers Kristiansand, deținătoarea trofeului, Gyor (pentru care Crina Pintea va lipsi câteva săptămâni din cauza unei rupturi musculare), Metz, Krim, Odense, Savehof, Kastamonu și CSKA Moscova, ultimele două antrenate de Costică Buceschi, respectiv Florentin Pera. Kastamonu a pierdut primele cinci meciuri (a fost aproape de puncte doar în meciurile cu Krim și Savehof), în timp ce CSKA a pierdut doar cu Gyor; și va juca duminică cu Odense.

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.