Naționala feminină de handbal, înaintea Mondialului din Spania: „Trebuie să credem, să muncim, să facem tot ce depinde de noi să câștigăm fiecare meci”

Lead.ro 23 noiembrie 2021

Cu o săptămână înaintea startului Campionatului Mondial de handbal feminin din Spania (1-19 decembrie), echipa națională a României s-a reunit la București pentru ultimele pregătiri.

La prima și ultima conferință de presă dinaintea plecării spre Castellón, selecționerul Adrian Vasile, Crina Pintea,  Alexandru Dedu, președintele FRH, și team-managerul echipei, Nicoleta Alexandrescu, au vorbit despre obiectivele unei echipe din care lipsește Cristina Neagu, dar în care încep să-și facă loc mai multe jucătoare din generațiile 1996-1997, fete care au impresionat la nivel de junioare și tineret.

România va debuta pe 3 decembrie, contra Iranului. Pe 5 decembrie jucăm cu Kazahstan, iar două zile mai târziu, cu Norvegia.

Adi Vasile: „Datoria jucătoarelor e să aibă foame și ambiția să viseze”

Despre așteptări: „Sunt pentru prima dată alături de echipa României la un turneu final, e o mare onoare pentru mine să fiu antrenorul României la acest Mondial și îmi doresc să nu fie singurul turneu final. Îmi place foarte mult să visez, să muncesc, sunt ambițios și pentru lucrurile astea înțeleg că trebuie să muncesc zi de zi, atât eu, cât și echipa. Dorința noastră este, pe termen lung, calificarea la JO Paris 2024, Până atunci sunt, evident, niște obiective intermediare; acest Mondial e unul din ele, o bornă importantă, unde ne dorim să fim cea mai bună versiune a noastră, să intrăm în teren, să credem, să muncim, să facem tot ce depinde de noi ca să încercăm să câștigăm fiecare meci. Nu știu dacă se va putea face, dar vă promit că ne vom pregăti pentru a face asta, pentru că asta e investiția corectă pentru a avea rezultatele pe care ni le dorim.”

Despre absența Cristinei Neagu: „Ca echipa României să fie cea mai bună versiune actuală, e foarte bine că Cristina Neagu face o pauză pentru acest Mondial, pentru că noi trebuie să ne fructificăm toate șansele pe care le avem; încrederea în noi să fie la un nivel mult mai înalt, și reușitele să fie acolo astfel încât la întoarcerea Cristinei în echipă să avem un nivel ridicat. Evident că nu e cel mai ușor pentru un antrenor să nu o aibă pe Cristina într-o echipă, dar mie până acum cariera nu mi-a dat șanse foarte mari, așa că îmi plac provocările, și cred că a fost cel mai bun lucru pentru echipa României ca ea să nu fie la acest Mondial. Dar Cristina este alături de noi în continuare, se va alătura din 2022 echipei, noi ce trebuie să facem acum e să ne vedem doar de noi și de cât de bine putem să jucăm, cât de mult putem să credem și să ne exploatăm punctele forte.”

Cât va conta tinerețea și dorința de afirmare a jucătoarelor: „La nivel de echipă națională, primul lucru care contează e foamea și pasiunea cu care îți reprezinți țara, nu există nimic mai măreț decât a-ți reprezenta țara. Evident că în teren experiența pe care o ai să gestionezi un turneu final nu ți-o dă nimeni, trebuie s-o construiești pas cu pas. Avem jucătoare care sunt tinere din punct de vedere al experienței internaționale și încercăm să le creăm contextul potrivit ca să câștige, pas cu pas, lucrurile corecte pentru înalta performanță. Asta e datoria noastră, ca staff și ca Federație, să le creăm acest context, să credem în ele, iar datoria lor e să aibă foame și ambiția să viseze, să muncească.”

Despre adversare: „La acest Mondial, în dorința noastră de a juca la locul 7 – pentru că trebuie să țintim și să visăm -, avem trei echipe care sunt ușor de subestimat, și trei cu rezultate senzaționale în handbal. E această balanță. Ce va promitem noi e că nu vom subestima și nu vom supraaprecia pe nimeni. O să încercăm să fim cea mai bună versiune a noastră.”

Crina Pintea: Toate contăm, trebuie să ne susținem una pe cealaltă”

Despre atmosfera din interiorul echipei: „O să ne batem, ca de fiecare dată, și e foarte important grupul, văd niște lucruri foarte frumoase acum în echipă, ca și data trecută, de ceva timp. Cred în noi și o să ne ducem acolo să ne batem cu oricine. Nu știu dacă eu trebuie să elimin presiunea din teren a colegelor, dar e clar că am mai fost la turnee finale și am puțină experiență, cred că pot să ajut și din punctul ăsta de vedere. Dar cred că toate contăm și trebuie să ne susținem una pe cealaltă.”

Despre starea ei fizică și rolul de lider: „Mă simt foarte bine (după accidentarea recentă n.red.), atât timp cât sunt aici, înseamnă că mă simt bine. E o responsabilitate foarte mare, dar cred că împreună cu stafful și colegele putem să facem lucruri frumoase.”

Despre suporteri: „Am avut români de fiecare dată pe unde am fost, a fost foarte important să-i auzim în sală, va conta extrem de mult și de această dată, mai ales că sunt mulți români acolo. E mult mai frumos să fie sala plină, ne bucurăm că vor fi cât mai mulți.”

Alexandru Dedu: „Ar fi meritoriu să terminăm între primele 10″

Despre obiective: „Obiectivul, din punct de vedere al Federației, ținând cont de realitatea actuală, ar fi meritoriu să fim în primele 10, ne-ar asigura și niște viitoare poziții OK, apropo de tragerile la sorți.

E un început de drum care are ca scop Parisul (Jocurile Olimpice din 2024 n.a.). Sunt condiții speciale, din toate punctele de vedere: datorită pandemiei, datorită realității din România, datorită faptului că cel puțin pentru moment cea mai bună jucătoare din lume nu va face din echipa României. Personal, mă aștept să văd o echipă unită, care se bate în fiecare meci, care încearcă să fie mai bună și să se autodepășească, dar lucrul cel mai important este, din punctul meu de vedere, e să ieșim din acest Campionat Mondial cu o echipă în sensul adevărat al cuvântului, cu oameni cărora le pasă unii de alții și încearcă să fie mai buni, fiindcă asta e baza pe care trebuie să construim către Paris.”

Despre absența Cristinei: „E foarte important să înțelegem toți că handbal am mai avut și înainte de Cristina Neagu; ne-am bucurat să o avem pe cea mai bună jucătoare din lume, dar va fi handbal și după Cristina Neagu. Ce sperăm noi e ca din acest grup, care în momentul de față se pregătește pentru Campionatul Mondial, să răsară niște personalități. Toate jucătoarele care sunt aici au talent, trebuie să prindă curaj în ele și să devină jucătoare marcante, ca și Cristina. E o oportunitate, dacă avem șansa ca, visez, șapte jucătoare să prindă curaj la acest Campionat Mondial și să se bată, și vine și Cristina, s-ar putea să fie un plus pentru viitor.”


Uite cum arată lotul României

Portărițe: Dumanska, Hosu și Ciucă

Extreme stânga: Dincă, Tănasie și Dindiligan

Interi stânga: Bazaliu, Tîrcă, Harabagiu și Polocoșer

Coordonatoare: Laslo, Rotaru, A. Popa și Zamfirescu

Pivoți:  Pintea, Ostase și Subțirică

Interi dreapta: A. Ilie și Savu

Extreme dreapta: Moisă și Borș

Într-un format extins, cu 32 de echipe împărțite în opt grupe de câte patru, Mondialul din Spania va fi găzduit în patru localități: Castellón de la Plana (Castellón), Granollers, Lliria și Torrevieja.

România joacă în Grupa C (la Castellón), alături de Norvegia, Kazahztan și Iran.

Naționala antrenată de Adrian Vasile are toate șansele să se califice în grupele principale (Main Round), fază în care lucrurile se complică: Olanda și Suedia vor ajunge probabil în grupa României.

Așadar, pentru calificarea în sferturile de finală, o echipă a României fără Cristina Neagu va trebui să termine în primele două o grupă în care Norvegia, Olanda și Suedia – trei dintre cele mai în formă echipe europene – vor porni cu șanse mai bune.

Grupele Campionatului Mondial

 

Foto: Sorin Pană / Sport Pictures

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.