Liga Națiunilor: Naționala României primește o grupă abordabilă și o nouă șansă pentru pasul decisiv spre elită 

Ciprian Rus 17 decembrie 2021

Aflată încă în așteptarea unui nou selecționer, Naționala de fotbal a României are câteva certitudini în plus începând de joi, când s-a efectuat tragerea la sorți pentru noua ediție a Ligii Națiunilor. Un format-bliț, impus de desfășurarea Mondialului din Qatar în perioada iernii: patru meciuri în iunie, în intervalul a doar 10 zile, practic un fel de turneu final, plus alte două meciuri în septembrie 2022.

La tragerea la sorți de la Nyon, România a fost distribuită în a treia grupă din al doilea eșalon valoric la Ligii Națiunilor, alături de Muntenegru, Finlanda și Bosnia și Herțegovina. La fel ca de mai multe ori în ultima vreme, am avut parte de o tragere favorabilă: am evitat formații ca Suedia și Ucraina, Rusia, Norvegia sau Albania, echipe care ne-ar fi putut da mai mari bătăi de cap decât cele cu care am căzut.

O grupă B3, așadar, abordabilă. Dar era cumva logic să fie așa, câtă vreme filosofia competiției este tocmai aceea de a pune la un loc echipe aproapiate valoric. Adevărata provocare a Naționalei e să facă saltul spre nivelul de elită. În primul eșalon valoric, Austria are adversari ca Franța și Danemarca, Cehia are adversari ca Spania și Portugalia, iar Ungaria are o grupă teribilă, în compania Italiei, Germaniei și Anglia. Abia când vom juca în astfel de grupe vom realiza să am revenit, în fine, printre cele mai bune echipe din Europa și din lume. Până atunci, însă, trebuie să performăm la nivelul eșalonului secund.

Adversari binecunoscuți și abordabili

Toți cei trei adversari ne sunt cunoscuți, cu toți am jucat în ultimul deceniu. Cel mai demult am întâlnit Bosnia și Herțegovina, în preliminariile pentru Euro 2012. Atunci am câștigat acasă, cu 3-0, ca să pierdem, 1-2, în deplasare. Bosnia și Herțegovina tocmai a căzut din primul eșalon, confirmând scăderea de nivel și în preliminariile pentru Mondialul din 2022. Cu vedete ca Pjanic, Džeko sau Kolasinac, Bosnia și Herțegovina rămâne, totuși, echipa cea experimentată a grupei.

Finlandei i-am luat 4 puncte în campania pentru Euro 2016, ultima noastră competiție în elita fotbalistică. Naționala lui Markku Kanerva mizează pe Teemu Pukki, vârful lui Norwich, în Premier League, pe portarul Hrádecký și pe Glen Kamara, de la Rangers, unde e coleg cu Ianis Hagi. Spre deosebire de noi, Finlanda vine încărcată după experiența de la Euro 2020, unde a fost eliminată în faza grupelor.

În fine, cu Muntenegru am jucat în 2018: un 0-0 ghinionist la Cluj și o victorie la Podgorica. Selecționata lui Miodrag Radulovic se bazează în centrul defensivei pe Stefan Savic, de la Atletico Madrid, și pe Risto Radunovic, fundașul stânga de la FCSB, dar are și alte nume importante, ca Marusic și Jovetic. 

Care e miza

Introdusă într-un calendar competițional și așa sufocant pentru a înlocui meciurile amicale, Liga Națiunilor 2022 pune la bătaie trei bilete pentru Euro 2024. Sistemul îl știm deja, câtă vreme am fost și noi beneficiarii căii de acces prin meciuri de baraj, atunci când am pierdut cu Islanda. 12 formații vor ajunge în „play-off” de data aceasta, pe lângă cele 20 care se vor situa pe primele două locuri în grupele preliminariilor Europeanului.

O bună clasare în Liga Națiunilor va fi, însă, decisivă și în configurarea urnelor valorice pentru tragerea la sorți a preliminariilor. Ideal ar fi ca România să urce din urna a treia valorică, unde e acum, în urna a doua. Am evita, astfel, echipe importante, lucru care ne-ar facilita obținerea unui loc 2.

Program încărcat și încurcat pentru România

Ca de obicei, în evaluarea unei grupe precum cea din Liga Națiunilor, contează nu doar adversarii, ci și programul. Cu atât mai mult acum, cu acest format atipic, cu patru meciuri condensate în mai puțin de două săptămâni. Un format care va fi influențat de forma de moment sau de disponibilitatea unora dintre jucători, ca și de consistența unui lot, capabil de rotații la meciuri din trei în trei zile – o problemă de care mereu se plâng oficialii și jucătorii români.

Dincolo de asta, nici startul în grupă nu ne avantajează: jucăm două meciuri în deplasare, context în care suntem obligați să facem măcar un rezultat bun ca să contăm cu adevărat până la final, când, în ultimul meci al grupei, întâlnim favorita Bosnia și Herțegovina pe teren propriu. Un factor important va fi reprezentat, din nou, de situația pandemică. E mai posibil – din experiența recentă – ca meciurile de peste vară să se poată juca cu spectatori, în schimb un posibil meci „decisiv”, la final de septembrie, cum e România – Bosnia și Herțegovia, s-ar putea disputa fără spectatori, lucru care ne-ar dezavantaja foarte tare.

Marea necunoscută: noua Românie

Până una-alta, marea necunoscută a grupei B3 o reprezintă chiar România, care nu are încă selecționer. De profilului noului antrenor va depinde felul în care vom aborda Liga Națiunilor: nu e totuna dacă va fi Dan Petrescu sau Adrian Mutu. Însă, în orice variantă, în ciuda dezamăgirii ratării calificării la Mondiale, România a arătat în câteva meciuri din ultimele preliminarii – mai ales împotriva Germaniei – că are resurse să își depășească condiția de azi. Cel mai bun prilej să o dovedească e chiar Liga Națiunilor care începe vara viitoare.

*

PROGRAMUL GRUPEI B3

4 iunie 2022 – Finlanda – Bosnia și Herțegovina (19:00), Muntenegru – ROMÂNIA (21:45)

7 iunie 2022 – Bosnia și Herțegovina – ROMÂNIA (21:45), Finlanda – Muntenegru (21:45)

11 iunie 2022 – Muntenegru – Bosnia și Herțegovina (16:00), ROMÂNIA – Finlanda (21:45),

14 iunie 2022 – Bosnia și Herțegovina – Finlanda (21:45), ROMÂNIA – Muntenegru (21:45)

23 septembrie 2022 – Bosnia și Herțegovina – Muntenegru (21:45), Finlanda – ROMÂNIA (21:45)

26 septembrie 2022 – Muntenegru – Finlanda (21:45), ROMÂNIA – Bosnia și Herțegovina (21:45)

 

George Ilinca/SPORT PICTURES

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.