David Popovici iubește momentul ăsta: „Nu știu cum voi fi privit, însă știu că eu voi fi absolut la fel, mă voi comporta la fel de normal”
Andreea Giuclea 22 iunie 2022Campionatele Mondiale de Natație de la Budapesta îți sunt oferite pe Lead de
(Budapesta)
Când a urcat pe prima treaptă a podiumului și a auzit pentru a doua oară imnul României, David Popovici s-a gândit că lumea de acasă zâmbește și că ai lui din tribună sunt bucuroși să-l vadă. A coborât apoi printre scaune și s-a întâlnit cu părinții. I-a dat florile primite la ceremonie mamei, cum făcuse și după prima finală. L-au îmbrățișat, i-au spus că-l iubesc și i-au dat unul din steagurile tricolore, pe care și l-a pus pe umeri.
Îl bucura că în tribună s-au înmulțit steagurile României în ultimele zile. „În prima zi a fost unul, pus de ai mei, a doua zi două, trei, acum cred că am numărat șapte. Dacă mai concuram probabil se ajungea pe la 20, sper.”
Au fost și mai multe urale de Hai David! înainte de finala la 100 metri liber, și spune că le-a auzit. „L-am auzit pe Valentin Grigoraș, preparatorul meu fizic (alături de Dragoș Luscan), care a venit special să mă vadă acum pentru finală. Sigur nu l-am dezamăgit. Și am auzit pe toată lumea care a țipat, și am simțit energia oricum.”
Cu tricolorul pe umeri și medalia de aur la gât a ajuns apoi în zona mixtă pentru discuția cu jurnaliștii români.
Întrebat dacă a simțit mai multă presiune, pentru că mai multă lume l-a urmărit acum, a spus că: „Mă bucur că lumea a fost mai interesată și că inevitabil s-a pus mai multă presiune pe mine, din fericire nu prea mă afectează, reușesc să mă detașez de tot ce înseamnă presiune exterioară, pentru că eu și antrenorul meu suntem conștienți 110% că doar părerile noastre contează pentru noi și criticile noastre sunt singurele importante.”
A explicat cum face să gestioneze presiunea: „Vizualizez foarte mult cursele înainte și îmi imaginez absolut orice scenariu care se poate întâmpla, stau în pat cu o noapte înainte sau cu câteva ore înainte, simt cum o să împing cu piciorul în blockstart, vizualizez tribuna plină, zgomotul, îmi imaginez tot, și cred că asta mă ajută să mă pregătesc și să fiu exact în momentul ăla și să nu mă ia absolut nimic prin surprindere. Cursa de azi a fost exact cum îmi imaginam. Nu mi-am imaginat niciun timp, însă mi-am imaginat o cursă bună, pe care o câștig, pentru că asta îmi doresc, bineînțeles.”
A avut mai puține emoții decât înaintea primei sale finale, așa că azi noapte a dormit mai bine: „Cred că atunci a fost prima cursă importantă, primul meu titlu de campion mondial, am avut un pic mai multe emoții, emoții bune, și entuziasm. Dar azi am dormit super bine.”
David e abia al doilea înotător din toate timpurile – după Jim Montgomery – care a câștigat și proba de 100 și 200 la aceleași Mondiale. Ce înseamnă asta pentru el?
„Cred că o să încercăm să mărim combo-ul ăsta și să nu facem un duo, să facem un trio sau ceva cvadruplu, să nu fie doar două probe de aur la o competiție atât de importantă, să fie mai multe. Avem niște proiecte interesante, nu vreau să divulg prea mult. Noi lucrăm fiecare stil, încă nu știu, ne lăsăm cumva duși de val.”
Populariatea lui David a crescut masiv în aceste zile, iar înotătorul, peste care plouă acum cu epitete, laude și comparații care mai de care mai măgulitoare, spune că asta nu-l va schimba:
„Vine la pachet. Nu știu cum voi fi privit, o să văd, însă știu că eu voi fi absolut la fel, mă voi comporta la fel de normal și dacă e cumva vreodată să mi se urce la cap, știu că voi primi două palme imaginare de la apropiații mei și o să-mi revin imediat. Dar nu o să se ajungă acolo, pentru că am niște oameni liniștiți în jurul meu, oameni la fel de simpli ca mine.”
Cum ar caracteriza experiența trăită la acest concurs în trei cuvinte?
„I fucking love it”.
Au fost patru cuvinte.
Și trei recorduri.
Și două medalii. Cele mai strălucitoare.
Credit foto: Gian Mattia d’Alberto | LaPresse / ARENA
Tot ce trebuie să știi despre Campionatele Mondiale de Natație de la Budapesta, aici.
*