David Popovici e cel mai rapid din lume! David doboară recordul mondial, câștigă entuziasmant aurul european la 100 de metri liber!
Lead.ro 13 august 2022David Popovici este cel mai rapid înotător al lumii! David Popovici este noul campion european în proba regină a natației, după ce a câștigat entuziasmant finala probei de 100 de metri liber la Campionatul European de natație de la Roma, doborând un record mondial care stătea în picioare din 2009!
Aceasta este și prima medalie europeană pe care David o obține la nivel de seniori. Nu va fi ultima.
După ce ieri terminase semifinala în 46,98, doborând recordul european și devenind doar al patrulea înotător din istorie (și cel mai tânăr) care coboară sub 47 de secunde la 100 de metri liber, David Popovici și echipa lui știau că lupta din finală va fi mai degrabă contra cronometrului decât contra celorlalți concurenți.
Și așa a și fost: David a pornit bine, a întors al doilea la 50 de metri, dar a forțat fantastic pe a doua lungime și a terminat în 46,86, un nou record mondial al probei!
𝑨 𝒉𝒊𝒔𝒕𝒐𝒓𝒊𝒄 𝒎𝒐𝒎𝒆𝒏𝒕 𝒊𝒏 𝑹𝒐𝒎𝒆! 🥇
Time stood still as David Popovici 🇷🇴 broke the World Record in the Men’s 100m Freestyle with a time of 46.86.
Watch #LENRoma2022 live on https://t.co/o9O77EauXC 💻 pic.twitter.com/vakqp89slG
— European Aquatics (@EuroAquatics) August 13, 2022
Precedentul, 46.91, fusese stabilit de Cesar Cielo în 2009, tot la Roma, într-o perioadă în care se înota în acele costume întregi de poliuretan – costume care avantajau alunecarea sportivilor în apă.
La scurt timp după cursă, David ne-a spus că a crezut în posibilitatea acestui record: „E cel mai bun loc în care aș fi putut face asta; aici a fost stabilit recordul, în 2009, așa că sunt bucuros că am reușit să o fac!”.
David deține în momentul acesta și titlul mondial la 100 de metri liber, o medalie de aur pe care a câștigat-o în luna iunie, la Budapesta. Tot acolo, el a devenit campion mondial în proba de 200 de metri liber.
La Europenele de natație de la Roma, David mai are de înotat la 200 de metri și 400 de metri liber, dar și în ștafeta de 4×100 de metri liber.
Câte medalii va câștiga David la Roma, în bazinul lui favorit? După cele două titluri mondiale obținute la Budapesta, în luna iunie, David va porni cu prima șansă și la 200 de metri liber. Proba de 400 de metri, mai tactică, e o noutate pentru el în competițiile mari, deci suntem curioși să vedem cum o vor aborda David și echipa lui.
Dar cea mai importantă performanță a lui David a fost obținută astăzi, prin doborârea recordului mondial de la 100 de metri liber – proba regină a înotului mondial.
Cursele de înot ale Europenelor de la Roma se desfășoară în Stadio Olimpico del Nuoto, unul din cele mai vechi și încărcate de istorie bazine din lume și bazinul preferat al înotătorului de 17 ani. La Campionatele Mondiale din 2009, apogeul erei supercostumelor de poliuretan, interzise ulterior, s-au doborât aici 43 de recorduri.
În prima zi a competiției, David le-a spus jurnaliștilor că abia așteaptă să înoate din nou la Roma, unde anul trecut a strălucit în competiția europeană de juniori: „Mă simt bine, mă simt relaxat, cred că am avut puțin timp de la Mondiale să reintru în atmosfera unei noi competiții. Abia aștept, o să fie distractiv să înot în aer liber cu o atmosferă frumoasă. Pentru acest an, cred că ne-am cam îndeplinit ce ne doream la Mondiale. Dar de ce să ne oprim aici, nu ne forțează nimeni să ne oprim. Dar tot ce vreau să obțin, și de aici și de la Mondialele de Juniori care urmează, e să mă distrez. Medaliile, recordurile sunt doar un bonus. Dacă reușim să ne simțim bine, vom fi mulțumiți.”
Citește toate declarațiile lui David în corespondența noastră de la Roma. Competiția e transmisă de TVR. Programul și rezultatele LIVE pot fi văzute AICI.
As loud as a jet plane during take off?!
At 117.5db, the Foro Italico went 𝙄𝙉𝙎𝘼𝙉𝙀 after seeing David Popovici 🇷🇴 break the World Record in the Men’s 100m Freestyle. #LENRoma2022 pic.twitter.com/yP1EHuOBrm
— European Aquatics (@EuroAquatics) August 13, 2022
Context
David Popovici a ajuns în bazinul de înot de la Lia Manoliu la 4 ani, așa cum ajung toți copiii energici: dus de părinții care sperau să-l ia acasă obosit și să doarmă mai mult, dar și la recomandarea medicului pentru un început de scolioză. Apa a fost mediul în care corpul lui lung și subțire s-a simțit, din primul moment, în largul lui, și care i-a dat încredere. I-a plăcut și faptul că la Bucharest Sport Club, clubul privat unde a făcut inițiere, înotul era o joacă. Îi plăcea însă să înoate în ritmul lui, iar primul antrenor îl striga folosind porecla dată de colegi pentru pletele de pe umeri: „Zânule, admiri norișorii, ce faci?”.
A vrut să continue să facă performanță, așa că părinții l-au înscris la o școală cu profil sportiv, Emil Racoviță. Pentru că nu au fost mulțumiți de chimia pe care o avea cu antrenoarea, la 9 ani l-au întrebat dacă vrea să continue altundeva. A ales Aqua Team București (acum Navi), un club fondat în 2007 de Cătălin și Iulia Becheru, doi antrenori de copii cu rezultate. Era cel mai bun club de copii din țară, iar David i-a spus tatălui: „Vreau și eu să câștig medalii”.
Acolo l-a întâlnit, în 2013, pe „domnul Adi”, cum îi spune și azi antrenorului Adrian Rădulescu. Fost înotător și doctor în performanță sportivă, specializarea natație, Rădulescu a ajuns la club în timpul facultății, ca voluntar, la recomandarea lui Pierre Joseph de Hillerin, fost director al Institutului Național de Cercetare Sportivă. Acesta le-a povestit fondatorilor că are un student care vrea să antreneze la Jocurile Olimpice. A făcut întâi inițiere și pregătire fizică, apoi a preluat o grupă de performanță din care făcea parte și David.
A găsit un copil neastâmpărat și pus pe glume, care se plictisea repede, mai ales când avea de înotat distanțe lungi. Se oprea și se juca cu ochelarii, cerea la toaletă, spunea că-l doare capul, umărul sau burta. Cu toate astea, când își dorea, înota nefiresc de repede pentru cât se antrena, spune Rădulescu. „Minim de efort, maxim de impact.”
„Îți dai seama că nu e doar că e mai înalt. Ok, era înalt, dar erau și alții înalți. Nu era cel mai forțos. Nu putea să facă o flotare, alții făceau 100. Era clar că exista altceva acolo.”
Citește povestea lui David Popovici.
*