Franța, la alt nivel: România nu poate juca în ritmul Franței, pierde al doilea meci de la Campionatul European de handbal feminin

Andrei Năstase 7 noiembrie 2022

Dușul rece de la Skopje: Naționala României a pierdut al doilea meci de la EURO, 21-35 cu Franța, campioana olimpică de la Tokyo, una dintre marile favorite ale Campionatului European organizat de Muntenegru, Slovenia și Macedonia de Nord.

Jucătoarele României au stat aproape până la 7-7, dar n-au reușit să țină ritmul excelent al adversarelor, care au fost mai bune peste tot: mult mai iuți în atac, mai ales pe repuneri, mult mai agresive și mai mobile în defensivă.

Prin comparație cu omogena echipă a Franței, antrenată parcă din totdeauna de Olivier Krumbholz, echipa lui Florentin Pera – al cincilea nostru antrenor la ultimele cinci turnee finale -, și-a arătat toate lipsurile.

România mai are un meci de jucat în Grupa C: contra Macedoniei de Nord, pe 9 noiembrie (ora 19:00). Șanse de calificare în Main Round mai sunt, dar pentru asta nu trebuie să pierdem cu Macedonia de Nord – pe care Franța și Olanda au învins-o deja la scor.


După primele două etape, Franța și Olanda au maximum de puncte (4) în Grupa C, își vor disputa primul loc peste două zile. Primele 3 echipe din grupa României se califică în Main Round alături de primele 3 clasate dintr-o Grupă D în care joacă Muntenegru, Polonia, Germania și Spania. Muntenegrencele au deja două victorii. (Grupele)


Meciul

După înfrângerea frustrantă – dar încurajatoare – cu Olanda, campioana mondială din 2019, România a revenit în Sala Boris Trajkovski (8.000 de locuri) pentru a încerca surpriza în fața Franței neobositului Olivier Krumbholz, o echipă care a câștigat 7 medalii (3 de aur) la precedentele 8 turnee finale.

Campioane olimpice la Tokyo, vara trecută, vicecampioane mondiale în 2021 și vicecampioane europene în 2020, franțuzoaicele sunt recunoscute mai ales pentru puterea defensivei lor. Și Franța are un stil incomod mai ales pentru echipele care nu au o viteză de joc grozavă – cum e și cazul Naționalei României.

Or asta s-a văzut încă din startul meciului. Franța – care a început cu om avansat la Cristina Neagu -, s-a desprins la 3-1 după primele 5 minute, un start în care singurul gol al României a fost reușit de Neagu. Tot ea l-a izbutit și pe al doilea, în uralele inimoșilor români din tribunele sălii din Skopje.

Suporterii României au primit noi motive de bucurie la golul egalizator al Elizei Buceschi și la intervențiile reușite de Iulia Dumanska, revenită în poartă după accidentarea dinmeciul cu Olanda. A urmat un oftat colectiv la golul iute marcat de excelenta Nze Minko și la ratarea de la 7 metri a Cristinei Neagu, dar primele 13 minute au rămas echilibrate: 5-5, după primul gol reușit de Sorina Grozav (Tîrcă).

Până aici, apărarea României a fost surprinsă doar de repunerile foarte rapide ale Franței: pur și simplu n-a fost timp pentru schimbări între faza ofensivă și cea defensivă. Dincolo, echipa României a reușit să-și ducă atacurile poziționale până la finalizare, numai că unele finalizări n-au fost inspirate.

Și Franța a știut să profite de fiecare dată: cu trei goluri consecutive, jucătoarele lui Krumbholz s-au desprins la 10-7, moment în care Florentin Pera a luat primul lui time-out: a cerut curaj pentru aruncările la distanță, a subliniat că nu e timp pentru schimbări, dar atacul următor a fost ratat (în superioritate): 5 minute fără gol pentru România. Dincolo, Orlane Kanor n-a arătat prea multă generozitate, a bătut-o pe Iulia Dumanska de la 10 metri și și-a tras echipa la 11-7.

Crina Pintea, cu al treilea ei gol, și Sonia Seraficeanu, cu prima reușită din extrema dreapta, au deblocat atacul României, însă Zaadi – care ne-a arătat calitățile ei și la CSM București – n-a putut fi oprită: 4 goluri și 3 pase decisive în primele 23 de minute.

La 13-9 pentru Franța, Florentin Pera a decis să treacă la atacul în șapte, fără portar, dar nici mișcarea asta funcționat; și chiar dacă Eliza Buceschi a scos a treia eliminare de două minute a adversarelor, Franța a găsit alte două goluri frumoase și s-a dus la +5.

Mai inspirate în poartă, unde Darleux a fost greu de bătut, mai agresive și mult mai mobile în apărare, dar și cu o linie de atac foarte creativă, jucătoarele Franței s-a dus la vestiare cu un avans liniștitor: 17-11.

Și lucrurile au continuat în aceeași dinamică și după pauză, când Franța s-a dus (fără efort) la 20-12, înainte ca Florentin Pera să ceară din nou time-out. Și-a îndemnat jucătoarele să fie mai calme, să arate mai multă răspundere la finalizare. Și să joace cu atitudine.

Însă Franța, chiar și cu linia a doua în teren, n-a putut fi deranjată: cu încrucișări simple și prin succesive duse perfect până în extremă, jucătoarele antrenate de Krumbholz au dat impresia că s-ar putea găsi și pe întuneric. Zaadi a început să caute pase tot mai jucăușe, Nze Minko și Kanor și-au continuat tirul de la 10 metri, extremele au finalizat așa, iar Franța s-a dus la 26-16.

Cu 15 minute rămase de jucat, miza punctelor s-a consumat. Pera a dat și el mai multe minute unor jucătoare ca Diana Lixăndroiu, intrată în teren cu mult curaj. Cealaltă Diana – Ciucă – a reușit câteva parade spectaculoase, dar impresia generală a rămas: Franța a fost la alt nivel azi.

Și dacă-n fața Olandei România chiar a arătat bine, de data asta, în fața celei mai bune defensive din handbalul feminin, atacul n-a mers. În primul rând, s-a văzut că echipa asta nu are jocuri împreună. Or fără omogenitate, fără un stil (comun) exersat încă de la junioare, e greu să joci handbalul modern pe care Franța l-a demonstrat și azi.

Singura veste bună? Jucătoarele tinere și foarte tinere ale României au mult potențial. Mai rămâne ca ele să se dezvolte datorită sistemului, nu în ciuda lipsei unui sistem.

România n-a mai învins Franța într-un meci oficial de la EURO 2008. De fapt, asta e a 10-a victorie consecutivă (incluse aici meciurile amicale) pentru Franța în fața României.

Declarațiile

La conferința de presă de după meci, Florentin Pera a spus că „Franța a fost echipa mai bună, au jucat foarte bine, apărarea lor a fost foarte bună, a fost foarte dificil pentru noi. Am jucat bine în primele 25 de minute, dar treptat au început să se simtă efectele meciului greu cu Olanda, n-a fost ușor să jucăm imediat după Olanda contra Franței. Am încercat să schimb unele jucătoare, să mă gândesc și la următorul meci, cu Macedonia. Dar sunt fericit pentru jucătoarele tinere, în special pentru Diana Lixăndroiu, care la 17 ani e pentru prima oară la echipa de senioare și a avut un debut foarte bun, cu patru goluri. E bine pentru viitor, ne oferă perspective bune. Dar bineînțeles că nu sunt fericit, mai ales pentru cum ne-am descurcat în apărare.”

Diana Lixăndroiu, remarcata finalului de meci cu Franța, a spus: „Îmi pare rău că am pierdut la acest scor, dar am simțit oboseala după meciul cu Olanda. Am încercat cât am putut și acum privim spre meciul cu Macedonia.”

Foto: Sport Pictures

 


Contextul

Din echipa națională antrenată de Florentin Pera (și secundul Bogdan Burcea) lipsesc câteva jucătoare importante, mai ales în linia defensivă: Cristina Laslo, esențială și la coordonare, devenise importantă și-n apărarea centrală a echipei, zonă din care absentează și Anca Mițicuș (Polocoșer), Mădălina Zamfirescu sau Daria Bucur.

În plus, Crina Pintea joacă cu dureri la șold, iar Lorena Ostase, colega ei din pivot, are o fractură la deget. Eliza Buceschi a fost recuperată la timp, însă România are și alte absențe, multe în legătură cu Covid. Pentru că Federația Europeană de Handbal (EHF) s-a trezit să anunțe, abia după ce echipele și-au ales loturile lărgite de 35 de jucătoare – din care ești forțat să alegi 18 pentru turneul final -, că schema completă de vaccinare Covid este un criteriu obligatoriu pentru participare la EURO. Asta a dat calculele peste cap și pentru România, dar și pentru alte echipe participante.

Poate și de-asta, selecționarul Pera n-a trasat un obiectiv clar. Dar calificarea în Main Round e o țintă realistă. Asta ar însemna implicit și o clasare în primele 12 echipe; dar poate că locurile 8-10 ar fi un bun pas înainte, după locurile 13 și 12 la precedentele două turnee finale. 

România a participat la toate edițiile Campionatului European cu o singură excepție (2006), cel mai bun rezultat fiind medalia de bronz din 2010. La ediția precedentă, din 2020, România s-a clasat pe locul 12.

Lotul României pentru EURO 2022

Portari: Daciana Hosu (SCM Rm. Vâlcea), Iulia Dumanska (Gloria Bistrița) și Diana Ciucă (Rapid); Extreme stânga: Alexandra Dindiligan (CSM București), Ana Maria Tănasie (Minaur Baia Mare), Corina Lupei (SCM Rm. Vâlcea); Interi stânga: Cristina Neagu (CSM București), Sorina Grozav (Rapid), Bianca Bazaliu (Gloria Bistrița), Diana Lixăndroiu (CSM Slatina); Coordonatoare: Eliza Buceschi (Rapid), Laura Pristăvița (Gloria Bistrița); Pivoți:Crina Pintea (CSM București), Lorena Ostase (Rapid), Andreea Țîrle (Minaur Baia Mare); Extreme dreapta: Alexandra Badea (CS Rapid), Sonia Seraficeanu (CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud), Mihaela Mihai (CSM Bucureşti).

Avem 5 jucătoare debutante la un turneu final: Diana Lixăndroiu și Mihaela Mihai, care nu au împlinit încă 18 ani, Corina Lupei și Andreea Țîrle (ambele au 20 de ani), dar și Sorina Grozav (Tîrcă), care are șansa acum (la 23 de ani) să-și facă loc în echipa României.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.