Victorie imensă! Cu o apărare rea, zgârcită, și cu Dedu în zi de grație, România bate Rusia, campioana olimpică de la Rio!

Andrei Năstase 7 decembrie 2016

Mai bună la toate capitolele decât în primul meci de la European, România a condus Rusia de la un capăt la altul și ne arată o imagine grozavă a viitorului acestei echipe! 22-17 pentru România, care ia cu asalt și Grupa D, și acest European din Suedia!

*

Lungită toată pe parchet după o minge blocată și apoi rătăcită, Crina Pintea zâmbește. După 58 de minute în care, alături de Gabi Szucs, a reușit să transforme apărarea centrală a României din cea mai mare problemă în cel mai bun argument, știe foarte bine că Rusia, campioana olimpică de la Rio, e învinsă.

După 20 de ani de așteptare, România a bătut, în sfârșit!, puternica echipă a mereu nervosului Trefilov.

A făcut-o cu o echipă aflată în reconstrucție, pe care mulți o priveam cu înțelegere. Înarmați cu răbdare, am fi fost probabil pregătiți să acceptăm că acest European vine prea devreme pentru ca Ambros Martin și noile lui jucătoare să lege ceva serios; că handbalistele fără experiență au șansa să o câștige acum, în Suedia, unde răspunderea de pe umerii lor ar fi mai mică. Pe scurt, ne-am fi uitat la acest turneu final ca la un antrenament de lux. De mâine va fi greu să păstrăm detașarea asta. Dacă nu pierde cu Croația, în ultimul joc din grupă, România va duce în grupa principală două puncte – cu ele poate spera de-acum la fazele finale.

*

Când Rusia a egalat pentru ultima dată, venind de la 15-17, prin minutul 53, mulți suporteri s-au temut că un meci condus încă din primul minut va scăpa printre degete. România a mai pățit asta cu Rusia și la Europeanul din Serbia, când cele cinci goluri avans de la pauză au fost pierdute în a doua repriză. Acum, însă, când s-a împărțit victoria, Buceschi și Neagu au vrut să o împartă ele, și România a încheiat socoteala cu Rusia dând cinci goluri fără să primească vreunul.

Nu a fost un final marcă proprie, așa cum au fost aruncările Cristinei și pătrunderile Elizei. Și dacă e să o spunem pe cea dreaptă, multe lucruri atipice s-au petrecut în Helsingborg Arena, și tocmai așa se explică marea victorie cu Rusia.

În primul rând, apărarea cam generoasă din primul joc (21-23 cu Norvegia) a devenit zgârcită cu Rusia. Nu puține au fost fazele când Crina Pintea, cu mânecile suflecate, a măturat semicerul cu pivotul advers. Amabilă, Gabi Szucs a ridicat-o de acolo, dar apoi a trântit-o din nou. Și n-au fost singurele fete decise în apărare. Neagu a luat două eliminări, Oana Manea una, iar Aneta Udirștioiu, pe extrema dreaptă, a alergat mai repede decât pasele rusoaicelor, pe care le-a interceptat chiar atunci când a contat.

Apoi, și la fel de important, schimbările lui Ambros Martin din prima repriză, când România alerga la două, trei și chiar patru goluri în fața Rusiei, le-au ținut pe fete proaspete pe final. Minutele prinse de Mădălina Zamfirescu, în prima parte, au ajutat-o pe Eliza Buceschi să facă ce-a făcut în a doua parte: șase goluri din șase pătrunderi pe care, chinuită de accidentări, Eliza nu le-a mai reușit de câteva luni bune. I-au ieșit cu Rusia, și asta e valabil pentru cele mai multe jucătoare.

Sigur, nu e o surpriză că Neagu, chiar fără să fie la 100%, poate arunca năprasnic și din tavan, că Oana Manea poate prinde mingea și cu lumina stinsă, sau că Melinda Geiger poate rupe bara de la 12 metri (nenorocul ei, a și țintit-o de vreo trei ori). Altele sunt surprizele: Iuganu a marcat de fiecare dată când a aruncat, Pintea și Udriștioiu la fel. Astea sunt vești bune pentru o echipă care-și propune să fie performantă în viitor, nu neapărat acum.

La final, Denisa Dedu… Spectatorii neimplicați emoțional i-au învățat numele pe de rost, pentru că alți spectatori, cei în galben, i l-au scandat la fiecare paradă (din 39 de aruncări, Denisa a scos 22. Avea 12 din 21 la pauză).

*

Aceiași suporteri români, cu tobele și fluierele și steagurile lor agitate, cântă și acum, la mai bine de-o oră după meci. Au rămas alături de echipă, privesc spre Croația, dar se gândesc mai departe de ea. Dacă defensiva rămâne în zona asta (17 goluri de la o Rusie care poate să-ți marcheze și din tribună), atunci au toate motivele să fie optimiști: Naționala e un proiect de viitor care are un prezent frumos.

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.