Adieu, Paris: Jaqueline Cristian părăsește Jocurile Olimpice după un duel superb cu Angelique Kerber

Ciprian Rus 29 iulie 2024

Corespondență din Paris

Paris, ora 10:00. Metroul e full, e prima zi de muncă după euforia deschiderii Jocurilor. Dar, printre oamenii aflați cu treabă, sunt infiltrați mulți dintre cei din „confreria” Jocurilor. Îi recunoști ușor după badge-ul legat cu cordon roz-albastru, pe care îl poartă cu mândrie la gât: sunt organizatori, oameni de ordine, foarte mulți voluntari, jurnaliști. Se salută între ei, zâmbitori, și sunt mereu gata să-și ofere ghidaj unii celorlalți. Din loc în loc, puhoi de oameni coboară. Realizezi după însemnele de la metrou că sunt locurile apropiate de arenele care găzduiesc competițiile Olimpiadei.

Porte d’Auteuil e unul dintre aceste locuri, cea mai apropiată stație de Roland-Garros. Vagoanele de metrou se golesc, dar, chiar și așa, te-ai aștepta ca în jurul arenei de tenis să nu mai fie nebunia din weekend. Nimic mai fals! Mii de oameni fac coada, puțin înainte de 12, pe culoarul se securitate ce duce de la stația Anteuil spre Roland-Garros. Programul Jocurilor ne propune un nou hit – un Rafael Nadal – Novak Djokovic aproape neașteptat în 2024 – , dar multă lume e venită să-și încurajeze conaționalii aflați pe tablou. Dacă te iei după tricourile inscripționate cu Germania, n-ai cum să dai greș: ajungi direct la Terenul 14, la meciul dintre nemțoaica Angelique Kerber și românca Jaqueline Cristian. Un duel cu parfum franțuzesc.

*

După ce în turul precedent a jucat cu o jucătoare a țării-gazdă, luni, Jaq a avut din nou de jucat contra unei asistențe adverse. Jaqueline începe mai greu, are de apărat trei mingi de break încă din primul game, dar reușește să se impună până la urmă. Joacă mai agresiv, lovește în forță, iar când găsește unghiurile sau lungimea potrivite o pune  de fiecare dată în dificultate pe Angelique. Face punctele cele mai spectaculoase și primește aplauzele unei tribune preponderent germane.

Își pierde însă serviciul după un stop neinspirat la fileu și, deși se apropie în două rânduri de șansa unei mingi de break, pierde setul la 4, frustrată de ghinionul vizibil la mingile la limită, care ies toate în favoarea lui Kerber.

Pe o căldură tot mai apăsătoare, Jaq începe foarte bine setul 2 și are mingi de break, nefructificate. Jocul se încinge, punctele sunt tot mai spectaculoase, iar tribuna o împinge tot mai mult pe jucătoarea noastră. Jaq face break la 0, spectaculos, pentru 3-1 și, cu fiecare minut, dă și mai mult senzația că e în controlul meciului. Nu trebuie să știi multe expresii în germană ca să înțelegi că fanii lui Angi s-au prins că meciul s-a complicat rău de tot. Au dreptate: Jaqueline face 6-3 fără mari emoții.

Jaqueline profită de momentum, face break chiar în debutul decisivului, dar nu reușește să îl confirme. Irosește apoi două mingi de meci și, deși răsuflă tot mai greu, Angi Kerber revine la conducere. Pierde apoi un punct-cheie, cel mai lung din meci, la 1-2, 0-15, care energizează publicul german și pierde game-ul pe mici greșeli personale, fără ca Kerber să fie mai bună pe această tramă a meciului. Face rebreak la 2-3 și merge la 3-3 cu puncte bune, de moral. La 4-5, mingea nu o mai ascultă și, chiar dacă apără extraordinar două mingi de meci, pierde în cele din urmă în fața unei Angelique Kerber care s-a agățat de fiecare minge ca și cum ar fi fost – și putea fi – ultimul meci al carierei sale.

Jaqueline Cristian va reveni pe teren în seara aceasta, alături de Ana Bogdan, în proba de dublu a turneului de tenis de la Roland Garros.

„Vreau ca publicul să știe că sunt o luptătoare”

Jaq a analizat meciul, punând în context și factorul emoțional special, dat de contextul în care se află Angelique, dar și competiția la care s-a jucat:

„Au fost foarte multe momente importante în care poate am greșit un pic prea mult. Per total, a fost mai mult o luptă cu sufletul. Știam că Angelique nu o să cedeze deloc, că e ultimul ei turneu și va da tot ce are mai bun. Am încercat să trag de fiecare punct, să stau în meci, să rămân pozitivă, dar astăzi mi-a lipsit un dram de noroc la câteva mingi mai disputate. Așa a fost să fie azi.

Am văzut cum ea se hrănea din energia publicului. Sincer, mă așteptam să fie mai mulți români în tribună. A fost un meci care s-a jucat la limită și totul a intrat pentru ea. Clar, pentru ea a fost mult mai bună vremea asta, a sărit mingea mai bine, e o jucătoare care nu lovește tare, doar îți mută mingea și joacă foarte inteligent pe teren. A ajutat-o și asta azi.”

Jaq, care a făcut sferturi de finală consecutive în circuitul WTA la Palermo și la Iași înainte de a veni direct la Paris, a spus că a simțit un pic efortul adunat:

„Din păcate, nici eu nu am fost 100% fizic azi, se resimt toate meciurile și deplasările din ultima vreme. Dar am încercat să nu mă gândesc la asta și am dat tot ce am putut eu.

Deși am pierdut azi, pentru mentalul meu meciul de azi e o victorie, este un câștig, pentru că am reușit să fiu la înălțime cu o jucătoare foarte bună, am jucat de la punct la punct cu ea. Victoria din primul tur înseamnă și ea foarte mult. Sunt foarte emoții aici, simți lucrurile altfel pe teren și poate și din dorința de a câștiga te pierzi un pic. Inclusiv asta am simțit asta. Per total, e o experiență unică, un vis devenit realitate.”

„Vreau ca publicul să știe că sunt o luptătoare, că am dat tot ce am avut din mine. Tot timpul o să dau tot ce am mai bun pentru România. Mi-ar plăcea să ajung la Olimpiada următoare.”

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lead.ro (@leadpunctro)

 

Foto: COSR

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.