Emoții mari, finaluri fantastice, finale multe: Simona Radiș, Ancuța Bodnar și colegii lor de la canotaj ne arată cum e să tragi cu inima
Ciprian Rus 30 iulie 2024Corespondență Lead.ro de la Paris
Lotul de canotaj al României are, în acest moment, cinci echipaje calificate în finalele de ziele următoare: barca de 8+1 feminin, cea de patru rame feminin, dublu vâsle feminin, dublu vâsle masculin și patru rame masculin.
De la Paris Bercy, sala luxoasă care găzduiește competițiile de gimnastică, până la Vaire-sur-Marne, e drum de mai bine de o oră. De la Bussy Saint Georges, ieși, cu autobuzul special Paris 2024, gratuit pentru amatorii de competiții olimpice, în periferiile înghițite de verdeață ale capitalei Franței. La 10 și ceva dimineața, atmosfera de pe lacul Vaire-sur-Marne e sufocantă. Pe o căldură teribilă, departe de facilitățile strălucitoare și pline de culoare ale altor întreceri, canotorii sunt exact în mediul lor. O lume dură și frustă în care, cum aveau să dovedească echipajele Team România, de multe ori inima bate mușchiul.
Până să prinzi finișul, în dreptul zonei mixte, dedicată discuțiilor dintre sportivi și jurnaliști, vezi cursa mai atent pe ecranele, mai mici sau mai mari, amplasate peste tot. Dar cursele sunt atât de strânse că nici televizorul nu le percepe, uneori. Mori și învii, sub soarele infernal, de patru ori până se termină cursele românilor. Însă finalul e mereu același: după un forcing teribil – antrenat teribil, cum aveau să mărturisească canotorii noștri – echipajele României își depășesc adversarii direcți și prind mult-doritele finale. Trei în mai puțin de o oră! O oră care, pe Vaire-sur-Marne, pare cât o zi lungă. Noroc cu declarațiile de la zona mixtă, toate fresh, pline de speranță. Canotorii noștri promit câteva rezultate de top la Paris, dar nu pot promite că nu ne vor ține cu sufletul la gură până la final. C-așa-i în canotaj…
*
Echipajul de dublu vâsle feminin al României, format din Simona Radiș și Ancuța Bodnar – campioanele olimpice de la Tokyo -, s-a calificat în finala competiției de la Vaire-sur-Marne, după un final epic de cursa. Pe locul 2 înaintea ultimului kilometru, în spatele Marii Britanii, fetele noastre s-au văzut foarte repede pe locul 4, când mai erau puțin sub 400 de metri din cursă.
Avertizate de comentatorul evenimentului asupra faptului că privesc cu ochii lor ceea ce ar putea fi o mare surpriză a concursului de canotaj, tribunele au asistat mute la revenirea fantastică, pe ultimii 250 de metri, a Simonei și Ancuței, care nu doar că și-au croit, impresionant, un loc în ultimul act al competiției, dar au făcut-o chiar de pe prima poziție în semifinala lor.
Cu 6:51.41, Româncele intră cu al patrulea timp în finala de joi, 1 august (ora 11:18). România va evolua împotriva echipajelor Noii Zeelande, Țărilor de Jos, Franței, Marii Britanii și Norvegiei.
La scurt timp după cursa lor, fetele au venit în zona mixtă pentru declarații.
Simona Radiș a recunoscut că „a fost o cursă grea, nu una dintre cele mai reușite ale noastre. Am făcut mici greșeli, ca dovadă că nu ne-am putut impune un ritm mai bun, astfel încât să nu le dăm emoții fanilor. Important e că am terminat bine și că finala va fi perfectă”.
Întrebată cum au reușit să revină atât de puternic pe final, Ancuța Bodnar a spus: „Am luptat până la ultima lovitură, de accea am și revenit de pe locul 4 până pe 1″.
„Nu a fost niciun moment în care să mă gândesc că e pierdută cursa. Cursele țin 2.000 de metri, nu mai mult, nu mai puțin, și tot ce contează e unde te afli la 2.000 de metri„, a adăugat Simona.
**
Și echipajul de patru rame masculin (M4-), format din Ștefan Berariu, Sergiu Bejan, Andrei Mândrilă și Ciprian Tudosă, s-a calificat în finala probei, la foto-finish, după o cursă nebună, în care au recuperat enorm pe ultimii 150 de metri și au trecut cu un vârf de barcă, la 7 sutimi de secundă, înaintea Franței, în recalificări.
După frumoasa lor cursă, Ciprian Tudosă ne-a spus:
„Cursa de astăzi demonstrează perfect ce înseamnă Jocurile Olimpice, pentru că fiecare își joacă șansa până la final, până la ultima lovitură. Astăzi, ultima lovitură a fost a noastră. Contează că am închegat această echipă și mai contează că am avut încredere. Exact ce ați văzut azi la final antrenăm în fiecare zi la Snagov. Știm că, odată ce ne apropiem de ultimii 500 de metri, zburăm, viteza e în mâinile noastre. Mă uitam pe timpii intermediari, iar ultimul 500 e mai tare cu 1,5 secunde decât primul 500, ceea ce nu e puțin lucru. Am ajuns la un stroc de 50, dar puteam ajunge și la 60, dacă asta ne cerea cursa. Asta antrenăm. Antrenorul Antonio Colamonici ne spune mereu să tragem cu inima, că inima nu se oprește niciodată. Mușchiul se mai blochează, inima niciodată. Contează să fii mereu într-un tandem cu barca, de aici și cadențele acestea mari la noi, pentru că ne bazăm tare mult pe inimă, pe cardiovascular, nu pe forță brută, de aceea suntem slăbuți, dar eficienți. Finala va fi o cursă spectaculoasă, abia o aștept!”
**
Andrei Sebastian Cornea și Marian Florian Enache s-au calificat și ei în finala probei de dublu vâsle masculin (M2x) din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris. Cei doi au terminat pe 3 semifinala, în urma Țărilor de Jos și Spaniei.
„A fost o calificare de finiș. Diferența a fost făcută de experiență, de antrenamente și de mentalitatea noastră. Nu îmi doresc curse ușoare, nu mă interesează un loc 1, dacă nu am cu cine să îl confirm. Obiectivul nostru a fost să prindem finala, pentru că doar finala te poate duce la medalii. E prima finală a României în această probă și mă bucur că suntem noi aici la Paris în această finală. Finala este tot timpul un mister, rezultatele diferă de la o zi la alta. Nu vom avea cel mai bun culoar, dar azi l-am avut și nu ne-a fost ușor. Orice se poate întâmpla în finală. Ne vom revedea la zona mixtă, și, poate, în loc de acreditarea asta va fi o medalie„, ne-a spus Marian, la scurt timp după cursă.
„Nu ne-am gândit că va fi o cursă așa de grea, dar singurele planuri pe care ți le poți face înainte de curse sunt legate de abordarea ta. Finalul rămâne o surpriză, cum a fost și azi”, ne-a explicat Andrei.
**
Mihai Chiruță a făcut și el un pas în plus spre finală, calificând barca de simplu masculin a României în semifinalele competiției. Mihai a terminat pe 3 seria sa de sferturi. „Sunt bine, mă bucur de fiecare cursă. Azi am fost în control și am avut resurse pe ultimii 500 m. Mă voi lupta din toate puterile și cu mintea liniștită pentru un loc în finală. La simplu, ar fi mare performanță și cred că o pot atinge!”, a declarat Mihai Chiruță.