CSM București revine puternic și câștigă un joc decisiv contra lui Midtjylland

Andrei Năstase 16 ianuarie 2016

Zilele însorite ale handbalului românesc continuă în Liga Campionilor, cea mai importantă competiție continentală, unde CSM București și HCM Baia Mare se (z)bat pentru un loc în sferturile de finală.

România și Ungaria sunt singurele țări cu două reprezentante în grupele principale și, oricât de des ai vedea cele două echipe românești la treabă, păstrezi involuntar un sentiment de nelămurire: cum de este posibil? Cum de excelează România și alte țări din Europa Centrală și de Est (Ungaria, Muntenegru, Macedonia ș.a.) într-o competiție directă cu țările nordice, unde handbalul deschide de multe ori lista sporturilor cele mai populare, unde copiii încep să joace chiar și de la doi ani, unde – scurtând povestea – handbalul e rutină zilnică.

Apoi, de fiecare dată când vezi că în România au venit să joace, atât la Baia Mare, cât mai ales la tânăra echipă din București, o serie de foste campionane mondiale și alte (multe) jucătoare de top din Franța, Danemarca, Suedia sau Spania, între altele, rămâi buimac. În primul rând, pentru că bugete solide trebuie că au și alte orașe europene, nu doar Podgorica, Scopje, Gyor și Budapesta, București sau Baia Mare (unde treburile sunt mai degrabă încurcate în ultimele luni). În rând secund, pentru că există o discrepanță sâcâitoare, mai ales pentru fanii handbalului, între notorietatea jucătoarelor din campionatul intern și popularitatea handbalului românesc.

Și totuși. Cu medaliile de bronz la gât, cu Cristina Neagu care va fi probabil numită (și) de Federația Internațională (IHF) cea mai bună jucătoare din lume, dar și cu frumoasele jocuri din Liga Campionilor, sportul ăsta pare să prindă aderență. E drept, Sala Polivalentă din București nu a fost plină; adevărat e și că atmosfera din Capitală nu e (încă) la fel de contagioasă cum e la Baia Mare, Vâlcea și celelalte orașe mari consumatoare de handbal, dar tendința e pozitivă: mai mulți vin decât pleacă de la handbal. Iar cei care au venit vineri să vadă cionirea dintre campioanele României și Danemarcei n-au păstrat niciun regret.

Într-un meci în care CSM București avea mare nevoie de victorie, danezele au început mai bine, au părut mai relaxate, mai atente și au intrat la pauză cu două goluri avans (12-10). Fără să arate grozav, Midtjylland reușea să dezechilibreze o echipă bucureșteană care oricum atârna, din cauza accidentărilor, mai mult spre partea stângă. Dar chiar și așa, fără un inter dreapta de mână stângă (Line Jorgensen va absenta până în martie, din pricina ligamentele de la genunchi), echipa lui Kim Rasmussen – care a încercat felurite variante pe interul lipsă – a revenit puternic de la cabine.

Mai întâi, CSM a recuperat de la 11-14 la 14 peste tot, apoi s-au ținut cu încăpățânare de adversare până spre final. Acolo, de la 20-20, fetele au trecut în față și, chiar dacă Midtjylland nu se predase, au închis toate ușile și s-au impus cu două goluri avans, 24-22.

A fost un meci care s-a ținut de toate promisiunile oferite înaite de primul fluier, un joc în care suedeza Isabelle Gullden a părut (din nou) o mașină de executat lovituri de la șapte metri (șapte din șapte), brazilianca Ana Belo Rodrigues a jucat pe toate posturile, mai puțin în poartă, iar Iulia Curea, din extrama stângă, nu a pășit greșit toată seara. Cu toate astea, CSM a câștigat mai degrabă pentru că nu a acceptat să piardă.

La conferința de presă, danezul Rasmussen, cel care a dus echipa Poloniei în meciul pentru bronz la Mondialul din decembrie, spunea tocmai asta: “Fetele au câștigat cu inima astăzi, iar acum putem merge la Gyor cu sentimentul că nu avem nimic de pierdut – vom putea juca mai liber. Sunt foarte importante cele două puncte de azi, putem respira puțin.”

Rasmussen, care a cerut câteva timeout-uri inspirate, mai ales în repriza secundă, crede că una dintre cheile revenirii a fost chiar partea dreaptă, unde atacurile din inter au funcționat mai bine. “În orice caz, a fost un meci foarte, foarte important, pe care nu ne permiteam să-l pierdem. Acum ne relaxăm puțin; putem lucra în continuare la noile concepte pe care le-am dezvoltat din cauza accidentărilor.”

CSM București a urcat provizoriu pe locul secund în grupa condusă de Buducnost, echipa Cristinei Neagu, și speră să prindă unul dintre primele patru locuri într-o luptă aprinsă cu Gyor, Vardar Scopje și FC Midtjylland.

HCM Baia Mare joacă sâmbătă, de la ora 18.00, în Germania, în compania lui Thuringer, echipă pentru care joacă Eliza Buceschi și Crina Pintea.

După ce au weekend-ul trecut obțineau primele două puncte în grupa principală, învingând acasă (31-28) campioana Franței, Fleury Loiret, fetele antrenate de Aurelian Roșca încearcă să urce pe locul patru în grupa dominată clar de rusoaicele de la Rostov.

„Este un joc foarte important pentru noi. Ne dorim să facem un meci bun și să păstrăm atitudine pe care am arătat-o în partida cu Fleury. Trebuie să alergăm foarte mult, pentru că Thuringer este o echipă mobilă. Dacă vrem să rămânem în cursa pentru calificarea în sferturile de finală ale Champions League, va trebui să jucăm la victorie”, a declarat Aurelian Roșca, antrenorul echipei HCM Baia Mare.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.