Simona Halep își învinge demonii, rescrie scenariul pe zgură contra Sharapovei. Al doilea an la rând în finală la Roma vs Svitolina
Camelia Butuligă 19 mai 2018Simona Halep a învins-o pe Maria Sharapova pentru prima dată pe zgură și pentru a doua oară consecutiv, vindecându-și o bună bucată din demonii meciurilor precedente cu Maria. A fost 4-6, 6-1, 6-4 pentru Simona, care a întors cursul jocului în favoarea ei cu răbdare și cu luciditate.
În finală, Simona se va revedea, duminică de la ora 14:00, ora României, cu Elina Svitolina, autoarea, la rândul ei, al unui turneu excelent. Este al doilea an consecutiv când cele două se vor confrunta în finala de la Roma; anul trecut ucraineanca s-a impus cu 4-6, 7-5, 6-1, după ce Halep s-a accidentat la gleznă la jumătatea meciului. Ulterior, Simona și-a luat revanșa cu o revenire epică la Roland Garros, iar Svitolina a mai câștigat alte două meciuri, în Canada și în Singapore.
Va fi a treia finală a anului și a 30-a finală a carierei Simonei (16-13 în precedentele), care trece pe locul 1 și în Race to Singapore. Cu victoria din sferturi cu Caroline Garcia, ea își asigurase deja, pentru alte cel puțin trei săptămâni, locul 1 în clasamentul WTA.
*
Când a ajuns la scaun după terminarea meciului, cu un zâmbet mare pe față, Simona a fost abordată de obișnuitul reprezentant al turneului. Un domn italian cărunt și bonom, care i-a zâmbit și el larg și i-a zis: ”Again and again and again. Don’t stop fighting”. Din atitudinea lui, părea să fie o conversație începută înainte, iar acum mesajul era: ”eh, ai văzut?” Simona a zâmbit și a dat din cap. Văzuse. Trebuie să vezi ca să crezi în sport, dar ca să vezi trebuie să crezi. Este vechea dilemă aplicată la tenis: cine a fost prima, încrederea sau rezultatul?
Marea victorie de azi a Simonei Halep a fost nu neapărat împotriva jucătoarei Maria Sharapova, ci împotriva propriei îndoieli că o poate bate pe zgură pe jucătoarea Sharapova.
Setul unu a ilustrat tot ce reprezintă pentru Simona acest match-up: serviciu pulverizat, care se chircește până la dispariția totală, joc împins în spatele liniei de fund, selecție previzibilă a loviturilor. Sharapova a servit și ea atroce, dar în schimburi a jucat cu o ferocitate copleșitoare: retururi laser, drepte câștigătoare din alergare în cros, lunguri de linie nonșalante de pe ambele părți. În primul set singurul hold, al ei, a decis setul și a fost dictat de gameul dinainte, pierdut de Simona pe propriul serviciu de la 40-15.
Acolo, în acele două gameuri, a fost rezumată dinamica dintre ele, sau mai bine zic, fosta dinamică dintre ele două. Indiferent de scor, Sharapova avea încredere că poate ataca retururile și poate juca extrem de agresiv în schimburi. Pe propriul serviciu, contra ei Simona nu se simțea niciodată în siguranță.
În OCC-ul cu Cahill de după primul set, Simona a fost sfâșâietoare în onestitatea sa: ”Nu mă gândesc decât că mă omoară cu forehandul și returul. Încerc să-i servesc doar pe rever și e imposibil.” Era deja-vu: Simona încolțită, presată, dominată de o jucătoare cu lovituri extreme și senzația că e cu spatele la zid, nu are unde să fugă și nici cu ce să se apere. Părea cu un picior pe tărâmul renunțării, cu acea privire goală fixată pe trecut, repetând ca un disc stricat toate mingile pierdute din setul care trecuse. Cahill a făcut o treabă extraordinară nu neapărat cu ce sfaturi i-a dat – aici nu-i mare lucru nou – ci prin faptul că a readus-o în prezent, oprindu-și discursul de câteva ori și zgâlțâind-o, la figurat: ”Simona, mă asculți? Ascultă-mă!” Pământul către Simona, recepție! Spre sfârșitul OCC-ului, privirea Simonei a părut că se refocalizează în sfârșit pe momentul prezent, ascultând ce-i spunea, grăbit, Cahill: ”Joacă și pe propriul serviciu ca pe al ei, nu mai ține schimburile în cros, schimbă tu prima în lung de linie.”
Citește articolul complet pe Treizecizero.ro
***
Albumul foto „Simona de păstrat” – cele mai bune momente din cariera liderului mondial – este disponibil în ediția a doua, într-un număr limitat! ULTIMA PARTE A STOCULUI
Primul tiraj s-a epuizat, așa că am pregătit un al doilea tipar, care vine cu câteva bonusuri:
– conținut nou;
– 16 pagini în plus. Sunt 160 în total acum;
– o copertă modificată, cu imaginea care a făcut înconjurul lumii după victoria cu Kerber de la Melbourne;
– imagini de la Australian Open, cu ipostazele care definesc traseul eroic al Simonei la Melbourne: accidentarea din turul 1, meciul epic cu Lauren Davis, drama cu Kerber sau finala ireală cu Wozniacki.
– cu toate astea, prețul nu se modifică: rămâne același ca la prima ediție!
Albumul este disponibil ÎN STOC, asta înseamnă că ajunge la voi foarte repede după plasarea comenzii. Ia-ți unul de AICI.
*
În Shop ai reduceri de primăvară, de până la 40 la sută! Primește primăvara cu reducerile din Shop-ul 30-0: până la 40 la sută reducere la produsele selectate! Fără voucher, fără condiții secrete; ce vezi e ce primești. Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 pentru o perioadă însemnată; verifică-le și profită de ele acum, aici!