„Acest campionat nu a fost neapărat despre a câștiga, ci despre a face ceea ce iubim.” Șase medalii câștigate de România la Campionatele Europene de Canotaj

Lead.ro 12 octombrie 2020

După un an dificil, cu cantonamente și competiții anulate, cu săptămâni în care s-au antrenat acasă, în bărci improvizate în bucătării sau curți, canotorii români au participat în weekend la prima și ultima competiție importantă din acest an, Campionatele Europene de Seniori. La Poznan, au arătat cât de dor le-a fost să concureze și cât de motivați au revenit în bărci, câștigând șase medalii.

Medalii de aur au obținut bărcile de dublu rame feminin (Adriana Ailincăi, Iuliana Buhuş), dublu rame masculin (Marius Cozmiuc, Ciprian Tudosă), dublu vâsle feminin (Ancuţa Bodnar, Simona Geanina Radiş) şi 8+1 feminin (Maria-Magdalena Rusu, Viviana-Iuliana Bejinariu, Georgiana Dedu, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Maria Tivodariu, Mădălina Bereş, Denisa Tîlvescu, Daniela Druncea).

Medalia de argint a fost cucerită de barca masculină de 8+1 (Alexandru Chioseaua, Florin-Sorin Lehaci, Constantin Radu, Sergiu-Vasile Bejan, Vlad-Dragoş Aicoboae, Constantin Adam, Florin Arteni-Fîntînariu, Ciprian Huc, Adrian Munteanu).

Bronzul a fost câștigat de Ionela Cozmiuc și Gianina Beleagă, duble campioane mondiale la dublu vâsle feminin, categorie uşoară, care au urcat pentru prima oară pe podiumul duropean, după două clasări pe 4, în 2017 și 2018.

„Această medalie înseamnă mult mai mult decât un bronz la Campionatul European. Paradoxal, distanțarea socială și antrenamentul în izolare ne-a unit mai mult decât niciodată. Ne-am bucurat de fiecare lovitură. Am concurat cu sufletul și asta datorită faptului că ne-a lipsit competiția. Ne-a fost dor să concurăm și ne-a fost dor să simțim adrenalina de la linia de start. Acest campionat nu a fost neapărat despre a câștiga, ci a fost despre a face ceea ce iubim, iar asta este canotajul”, a scris pe Facebook imediat după competiție Gianina Beleagă, a cărei poveste am spus-o aici.

View this post on Instagram

🥉 E de bronz dar valorează cât aurul pentru noi! După 12 luni de antrenament neîntrerupt nici de pandemie ,am concurat din nou! Și ce dor ne-a fost !!! Cei care ne-ați urmărit cursa ați văzut cât de strânsă și frumoasă a fost,cei care nu ați văzut-o și sunteți curioși o găsiți pe www.worldrowing.com ,un lucru e sigur,nu o recomand cardiacilor! Bravo @gianina.beleaga !!! Tu știi cel mai bine cat de "lung" a fost drumul! Ar fi multe de spus..însă ma rezum in a le mulțumi tuturor celor care au contribuit la rezultatul nostru!🇷🇴🚣🏽‍♀️🔥 📸@balintczucz

A post shared by Lehaci Ionela -Livia (@ionela_livia) on

 

Echipa României, antrenată de italianul Antonio Colamonicci, a încheiat Europenele pe locul al treilea în clasamentul pe naţiuni, după Olanda şi Italia. Anul trecut, la Europenele de la Lucerna (Elveţia), România cucerise o medalie de aur, patru de argint şi una de bronz.

România are șapte bărci calificate la Jocurile Olimpice de la Tokyo de anul viitor. Barca de 8+1 nu are încă biletul asigurat și speră să îl obțină anul viitor.

Medalii și la tineret și juniori

Succesul de la Poznan vine după alte două competiții reușite pentru sportivii români. La Campionatele Europene de Canotaj Under 23, desfășurate între 5-6 septembrie, tinerii canotori au câștigat la Duisburg (Germania) 10 medalii, dintre care cinci de aur, trei de argint și două de bronz.

Câteva săptămâni mai târziu, la Europenele de Juniori de la Belgrad (26-27 septembrie), au câștigat alte șapte medalii – cinci de aur, două de argint –, o promisiune că sportul românesc se va putea baza pe canotaj și în viitor.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.