Adi Vasile, înaintea debutului României la Campionatul Mondial de handbal: „Visul meu este să ajungem în sferturi”

Lead.ro 2 decembrie 2021
Fast
Împarte cu alții acest articol

Prieteni, mai e foarte puțin. Naționala feminină de handbal ia startul vineri (ora 19.00) la Mondialul din Spania – turneu care a început miercuri și se va termina pe 19 decembrie. Primul adversar al României este Iran. Din grupa noastră mai fac parte Kazahstan și Norvegia, dar gândul selecționerului Adi Vasile merge departe, către faza a treia a competiției, sferturile de finală.

În prefața turneului final, Adi Vasile a atins câteva teme importante. Și a spus că la finalul turneului speră să audă oamenii spunând: „Suntem mândri de voi!”.

Despre obiectivul României la Campionatul Mondial: „Mondialul este văzut ca un prim pas în noul ciclu olimpic de trei ani, ținta principală fiind Paris 2024, iar acest turneu final este una dintre bornele construirii unei echipe puternice pentru JO. Ce putem promite este că vom fi pregătiți să ne luptăm cu fiecare adversar și vom încerca să fim cea mai bună versiune a noastră. Rezultatul este greu de prezis, clar este că ne dorim să mergem în grupa a doua, ne așteaptă șase meciuri, trei cu echipe care nu sunt de pe continentul nostru și care, poate, la prima vedere vor fi ușor de subestimat, cel puțin două dintre ele, după care trei meciuri cu echipe europene care sunt foarte sus în topul handbalului mondial. Dacă ar fi să visăm, visul nostru ne duce către jocul șapte, adică o prezență în sferturile de finală.”

Despre primul meci: „Iranul este la prima prezență la CM, ele sunt echipa cu ultima șansă din grupa noastră, nu au nici experiența unei asemenea competiții, dar astfel de echipe prezintă un real pericol. Iranul vine multe necunoscute, dar este un meci pe care, evident, trebuie să-l câștigăm.”

Despre Kazahstan și Norvegia: „Kazahstanul este o echipă care poate pune probleme dacă nu te respecți și nu ești prezent sută la sută. Au un stil total diferit față de ce suntem noi obișnuiți în Europa și au și câteva jucătoare puternice în acțiunile unu contra unu. Norvegia este Norvegia, nu are rost să mai facem comentarii.”

Trei meciuri în șase zile

Naționala României a ajuns de ieri în Spania, iar joi va face primul antrenament pe tărâm iberic. Jucătoarele antrenate de Adi Vasile vor debuta vineri la Mondial contra Iranului, de la ora 19.00. Al doilea joc din prima grupă este programat pentru 5 decembrie, contra naționalei din Kazahstan, iar ultimul joc din Grupa C al româncelor este cu Norvegia, pe 7 decembrie. Primele trei clasate din fiecare grupă merg mai departe în Grupele Principale.

Naționala antrenată de Adrian Vasile are toate șansele să se califice în grupele principale (Main Round), fază în care lucrurile se complică: Olanda și Suedia vor ajunge probabil în grupa României. Așadar, pentru calificarea în sferturile de finală, România va trebui să termine în primele două o grupă în care Norvegia, Olanda și Suedia – trei dintre cele mai în formă echipe europene – pornesc cu șanse (teoretice) mai bune.

Acest turneu final este primul cu 32 de echipe, opt în plus față de numărul formațiilor care se aliniau la start în trecut.

România e singura națională prezentă la toate cele 25 de ediții ale Campionatelor Mondiale (incluzând-o și pe actuala).

La ultima ediţie a CM, Japonia 2019, echipa României s-a clasat pe locul 12. De-a lungul istoriei, România a cucerit la CM patru medalii: una de aur (1962), două de argint (1973 şi 2005) şi una de bronz (2015).

Meciurile de la Mondialul din Spania sunt transmise live de Digi Sport, Look Sport și Telekom Sport.

Lotul României la Campionatul Mondial

Portărițe: Yuliya Dumanska (25 ani), Daciana Hosu (23 de ani) și Diana Ciucă (21 ani)

Extreme stânga: Ana Maria Tănasie (26 ani), Nicoleta Dincă (33 ani) și Alexandra Dindiligan (24 ani)

Interi stânga: Bianca Bazaliu (24 ani), Anca Polocoșer (24 ani) și Bianca Harabagiu (26 ani)

Coordonatoare: Cristina Laslo (25 ani), Andreea Rotaru (27 ani) și Mădălina Zamfirescu (27 ani)

Pivoți: Crina Pintea (31 ani), Lorena Ostase (24 ani) și Alexandra Subțirică (34 ani)

Inter dreapta: Alina Ilie (25 ani)

Extreme dreapta: Laura Moisă (32 ani) și Oana Borș (18 ani)

Grupele Campionatului Mondial din Spania

 

Foto: Sorin Pană / Sport Pictures

 

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now