Adi Vasile: „Kazahstan este o echipă care joacă mult mai aproape de stilul european, nu ne putem permite să le subestimăm”

Lead.ro 4 decembrie 2021
Fast
Împarte cu alții acest articol

După debutul bun de la Campionatul Mondial și înaintea meciului cu Kazahstan de duminică seară (ora 19.00), Adi Vasile și jucătoarele României s-au concentrat pe recuperare.

Sub soarele generos de la Castellón, selecționerul a găsit câteva minute să vorbească cu jurnaliștii români din Spania.

„Experiența unui astfel de turneu ne arată că orele de odihnă, de recuperare, sau cât de bine de vei hidrata și cât de bine vei mânca – toate vor conta foarte mult la drum lung“, a explicat Adi Vasile.

El a confirmat că accidentarea Oanei Borș pare serioasă: „Nu sunt doctor, dar radiografia făcută de Oana arată foarte clar ca o ruptură a ligamentului încrucișat anterior. Cel puțin. Suntem alături de ea, are un viitor frumos înainte, lucrurile astea fac parte din viața fiecăruia și trebuie să ne adaptăm.“

În condițiile astea, în Spania este așteptată acum Alexandra Badea (23 de ani), extrema Rapidului, liderul campionatului intern.

Întrebat și despre următoarea adversară – Kazahstan -, Adi Vasile a spus că „este o echipă care joacă mult mai aproape de stilul european, au două jucătoare cărora le place să arunce de la nouă metri, o coordonatoare arțăgoasă în relația unu contra unu, nu ne putem permite să le subestimăm. Trebuie să ne facem treaba și să ne respectăm munca foarte clar.“

România va juca duminică (ora 19.00) cu Kazahstan, pe care a întâlnit-o și acum doi ani, la Mondialul din Japonia: echipa antrenată atunci de Tomas Ryde a câștigat cu 22-20, dar finalul a fost tensionat.

Meciul cu Norvegia, favorita principală a turneului, se va juca marți seară, de la 21.30.

Nu uita că primele trei clasate merg mai departe în grupele principale (Main Round), acolo unde ne vor aștepta Olanda și Suedia. Așadar, pentru calificarea în sferturile de finală, România va trebui să termine în primele două o grupă în care Norvegia, Olanda și Suedia – trei dintre cele mai în formă echipe europene – vor porni cu șanse mai bune.

*

Așa cum știi, România a ajuns în Spania fără Cristina Neagu, care a decis să ia o pauză de la echipa națională. Ea va reveni în 2022. Lipsesc și Eliza Buceschi, accidentată, dar și Denisa Dedu, însărcinată. În condițiile astea, România nu e una dintre favoritele la fazele finale. Iar calificarea în sferturile de finală ar fi o performanță solidă pentru Adi Vasile și noua echipă națională a României.

Din nou cu o medie de vârstă sub 26 de ani, la fel ca la Mondialul din 2019, echipa României își va căuta la acest Mondial câteva repere noi: mai multe jucătoare au șansa să facă aici un (nou) pas înainte, iar suporterii handbalului românesc feminin speră ca reprezentantele generațiilor ’94-’95 și ’96-’97, care-au avut rezultate excelente la nivel de junioare și tineret, să poată forma un nucleu puternic și la naționala de senioare.

„Avem un grup nou, trebuie să evaluăm corect starea actuală a echipei noastre, pentru că nu ne putem aștepta la aceleași rezultate de înainte, când aveam un sistem care funcționa. Totuși, avem o echipă pregătită de luptă și ne vom lupta pentru fiecare punct disponibil”, a spus Adi Vasile în prefața turneului.

„Vreau să văd o echipă care promite, care se bate, o echipă în cadrul căreia fiecărei fete îi pasă de cealaltă. Este un început de drum, de ciclu olimpic, scopul fiind să ajungem la Paris 2024. Mă interesează și rezultatul, sper ca România să fie în primele zece echipe din lume”, a spus și Alexandru Dedu, președinte al Federației Române de Handbal.

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now