Adrian Vasile, concluzii după turneul preolimpic: „România are azi un mix de jucătoare cu experiență și jucătoare tinere care vor fi importante pentru viitor”

Andrei Năstase 21 martie 2021

La câteva minute după ce echipa României a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, deși a câștigat meciul cu Muntenegru, selecționerul Adrian Vasile s-a așezat în fața jurnaliștilor români pentru a trage primele concluzii.

Cea mai importantă întrebare – ce urmează acum?

„Mi-ar fi foarte greu să spun răspund în momentul acesta”, a început Adi Vasile. „Trebuie să ne cultivăm foarte bine valorile, pentru că avem foarte mult talent, foarte multă valoare. Trebuie să muncim și mai mult, și mai bine, să credem în șansa noastră și să privim lucruile în perspectivă – acum mai sunt trei ani de zile până la Paris. Cred că România are azi un mix de jucătoare cu experiență și jucătoare tinere care vor fi importante pentru viitor. Pentru mine, sunt multe lucruri bune pe care le luăm, chiar dacă suferim acum. Dar trebuie să muncim mult și să avem foarte multă foame de rezultat.”

Până acolo, Adrian Vasile a rămas cu un gust amar și cu dezamăgirea pe care a văzut-o la jucătoarele sale. „Îmi pare rău că n-am putut să le ajut mai mult”, a spus el. „E genul de meci și competiție la care simți că unele lucruri îți scapă printre degete. Avem și sentimentul acela de 10% că puteam face lucrurile mai bune. Dar asta vine și cu multă experiență la nivelul ăsta. Pentru mine, tot ce-am trăit anul acesta cu fetele, toate acțiunile de pregătire – am toată aprecierea pentru ele, sunt excepționale. Din păcate, trebuie să recunoaștem că, într-o grupă cu două echipe foarte puternice, am fost puțin în spate. Dar suntem foarte aproape, asta e important de știut”, a declarat Vasile, care n-a vrut să vorbească prea mult despre fricile Norvegiei că Muntenegru și România ar fi putut să se înțeleagă azi în defavoarea lor: „Stau să speculez declarațiile norvegienilor care au spus că o să câștigăm noi 30-25? Fetele acestea sunt profesioniste. Au arătat că România tratează sportul cu seriozitate.”

Dacă același respect a fost arătat României la acest turneu? „Și respectul se câștigă în timp. Așa cum maturitatea și valoarea unei echipe se construiește în timp, așa se creează imaginea întregii țări. Arbitrajul de ieri nu aș vrea să mai îl comentez, greșelile au fost evidente; astăzi nu am putut să îmi dau seama dacă a fost roșu sau nu la Crina Pintea”, a răspuns Vasile, care s-a uitat și către propriile greșeli: „Ce îmi reproșez, apropo de apărarea noastră, e că ar fi trebuit să schimb sistemul defensiv mult mai repede într-un 5-1, sau poate într-un 5+1 la un moment dat, depinde, așa că ăsta e unul dintre lucrurile pe care mi le reproșez.”

Întrebat și dacă Neagu (care va face 33 de ani în curând) va mai continua până la Paris, la ediția din 2024 a JO, Adi Vasile a fost luat prin surprindere.

„De ce nu ar continua Cristina Neagu până la Paris? Este foarte posibil ca șansa calificării la Jocurile Olimpice să le vină unor oameni o singură dată în viață. Nu știi niciodată, important e să rămână sănătoasă, cred că peste trei ani de zile Cristina va fi în continuare o jucătoare foarte bună, iar în spatele ei vor fi și alte jucătoare importante. Ea a demonstrat de foarte multe ori cât de mult ține la această echipă, este un adevărat căpitan”, a spus Vasile, care se uită destul de liniștit spre subiectul dependenței echipei României de Cristina Neagu.

„Da, Cristina marchează foarte multe goluri; da, Cristina dă foarte multe pase de gol și creează multe spații pentru colegele ei. Dar în aceeași măsură, sunt foarte multe colegele care muncesc pentru Cristina ca să ajungă în anumite situații. Nouă ne place câteodată să ridicăm pe cineva pe un piedestal, de multe ori chiar îl răstignim din această poziție. Cred că ne plac foarte mult eroii, ne place cultul eroului, dar nu trebuie să ne concentrăm tocmai pe asta. În aceste două meciuri am văzut o reprezentație a României cu multe puncte foarte bune, dar cu necalificarea la Jocurile Olimpice. Acum trebuie să muncim foarte bine în sistemul românesc de handbal, astfel încât să ne antrenăm și să câștigăm experiență la nivelul anului 2021. Așa va crește nucleul de jucătoare care își pot aduce aportul. Mai ales că azi, dacă anumite lucruri ar fi fost în favoarea noastră, am fi avut o altă discuție. Dar concluzia mea pentru prezent și viitor este că în România e foarte multă nevoie de muncă făcută corect și cinstit.”

Dacă trebuie cumva limitat numărul jucătorilor străini din campionatul românesc?

„Nu. Poate sunt subiectiv, pentru că sunt și antrenorul lui CSM București, dar cred că ceea ce trebuie să facem în a cultiva jucătorul român de handbal este ca de la 15 la 19 ani să lucrăm atât de bine, încât să își facă loc natural în echipa de seniori. Cred că avem multe străine de la care chiar putem învăța lucruri, care aduc multă valoare și de la care și jucătoarele, dar și antrenorii români pot învăța multe. Poate că dacă mergem într-o direcție corectă și creăm un sistem românesc – știu că e greu, știu că e pe termen lung -, poate peste câțiva ani de zile, când vom avea un nucleu de jucătoare românce bune și tinere, atunci da, putem să ne gândim la asta, pentru că vom avea deja multă valoare. Ce am putea să facem, deși ne va fi extrem de greu, e să ne canalizăm pe o idee foarte clară, să ne antrenăm fizic într-un stil care are legătură cu anul  2021, tactic să dezvoltăm jucătorii de la vârste fragede și, în timp, fără să ignorăm momentul prezent, să construim un sistem românesc. Așa încât să nu mai irosim atât de mult talent, să avem un sistem pentru acest talent.”

Foto: Sorin Pană / FRH și Sport Pictures

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.