Alex Cicâldău: „E minunat să te uiți în spate, la copilul de acum 9 ani, și să vezi că ambiția lui a dat rezultate, că acum ești jucător de națională”
Ciprian Rus 11 octombrie 2018În februarie 2017 era doar un nume exotic într-o echipă de puști care visau să cucerească Occidentul. Alex Cicâldău și colegii lui de tineretul Viitorului se băteau de la egal la egal cu puternica academie de fotbal a lui Porto în Youth League, Liga Campionilor U19. Jumătate din gașca de atunci e acum la loturile naționale, Dăncuș e la echipa mare, Florinel Coman e la FCSB, iar Alex a fost trasferul anului: 1 milion de euro a primit Viitorul lui Hagi de la Craiova.
Trecut deja pe la Naționala lui Cosmin Contra, Alex vine acum să dea o mână de ajutor la tineret. Europeanul e la două meciuri distanță, iar Alex, Ianis Hagi și Florinel Coman, vedetele scoase pe bandă rulantă de Gică Hagi, abia așteaptă să se bată cu echipele mari. Ar fi ceva nemaipomenit pentru un copil care acum 1 an și jumătate abia dacă prindea 5 minute pe final de meci la Viitorul…
Alex, acum 1 an și jumătate jucai în Youth League pentru Viitorul, lumea atunci te remarca, în meciurile cu FC Porto. Acum ai debutat deja la echipa națională, ai fost subiectul unui transfer important în Liga 1. Cum ai trăit acest an?
Acum un an și ceva nici nu prea jucam în Liga 1, aveam doar câteva meciuri, mai mult jucam la liga a III-a. Pot să spun că a fost o perioadă fantastică pentru mine. Am crescut foarte mult și mă bucur enorm că am ajuns la acest nivel. Am tras tare de tot la antrenamente pentru asta! Gică Hagi m-a băgat direct în echipa mare și a depins numai de mine să-i răsplătesc încrederea: am jucat 34 de meciuri din 36 sezonul trecut.
Cum a fost relația directă cu Gică? Ce ți-a spus înainte să te arunce în teren?
Mi-a spus ce îi spune oricărui jucător care vine din academie: să aibă grijă la cerințele postului din teren. Faptul că Hagi are același sistem și aceeași concepție de joc la toate nivelurile de vârstă te ajută foarte mult. Dar nu e tocmai o trecere lină, să știți, pentru că ritmul de joc e altul, e nevoie de mai multă forță, se schimbă multe lucruri. Trebuie să muncești mult de tot în fiecare zi.
Acum joci la Craiova, la altă echipă, cum e trecerea?
Vă dați seama că am trăit atâția ani la Academie, am stat 9 ani la Viitorul. Mi s-a părut totul foarte ciudat la început. Nici nu știam cum să îmi petrec timpul liber la Craiova. Mă bucur că acum sunt bine, m-am adaptat.
Ai crescut odată cu Viitorul. Cum ai văzut tu creșterea asta din interior?
Eram mic când am ajuns acolo. Veneam de la Medgidia și nu mă gândeam eu la fotbalul de mare performanță. Au trecut anii, am muncit și am simțit la un moment dat că pot face față la nivel înalt. E un sentiment minunat să te uiți în spate, la copilul de acum 9 ani și să vezi că munca și ambiția lui au dat rezultate, că acum ești un jucător de națională. Nu cred că există loc mai bun ca să crești decât academia lui Gică Hagi. Ai acolo toate condițiile, ai la îndemână totul ca să progresezi. Depinde doar de tine ca să reușești.
Cum e campania de la U21?
E o campanie senzațională până acum. Dar mai avem două meciuri și trebuie să le câștigăm ca să fie o campanie reușită. Dacă nu câștigăm, toată lumea va uita ce am făcut până acum.
Vii după niște meciuri la Naționala mare. Cum e să revii printre colegii de generație?
Mă bucur să fiu aici și sper doar să pot să îmi ajut echipa.
Din acest an și jumătate ce ai învățat despre tine?
Dacă am învățat ceva, atunci asta e că în viață depinzi numai de tine. Nu trebuie să te uiți niciodată în curtea vecinului, iar dacă ție nu îți iese jocul e numai vina ta. Mă bucur că am făcut trecerea la Craiova, cred că e un pas înainte. Dacă îmi voi face bine treaba la Craiova, sigur voi avea ocazia să joc și afară.
Te apasă cumva suma de 1 milion de euro care a fost plătită pe tine sau faptul că porți numărul 10 la Craiova?
Pentru mine e o plăcere să joc cu numărul 10, nu mă apasă nici suma, nici numărul. Știu ce am de făcut ca să îi mulțumesc pe cei care cred în mine…
*
După un parcurs impecabil, cu 5 victorii, 3 egaluri, nici o înfrângere și doar 4 goluri încasate în opt meciuri, Naționala de tineret (U21) a României se află în fața ultimilor doi pași înainte de mult-așteptata – 20 de ani! – calificare la Europenele de Tineret de anul viitor. România mai are nevoie de 4 puncte din cele două jocuri de acasă: Țara Galilor și apoi Liechtenstein (Ploiești, 16 octombrie), ultima clasată a grupei.
România – Țara Galilor se joacă vineri seară (ora 19.00), la Cluj. Meciul e transmis de ProX.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni