Alexandru Dedu: „E o greșeală majoră care afectează grav echipa națională a României”. Președintele FRH a vorbit despre situația de la Corona Brașov
Lead.ro 21 noiembrie 2019Joi, la o zi după ce echipa națională a plecat la Campionatul Mondial de Handbal din Japonia – fără Cristina Laslo, Bianca Bazaliu, Eliza Buceschi și Daria Bucur, cele patru jucătoare de la Corona Brașov care sunt suspectate că au făcut un tratament cu laser intravenos interzis de WADA, Alexandru Dedu, președintele Federației Române de Handbal (FRH), și Cristina Vărzaru vicepreședintele FRH, au susținut o conferință de presă în care au vorbit despre acest subiect.
Mai jos, principalele idei:
Cum a aflat Federația și ce pași au urmat
Alexandru Dedu: „Luni am primit o adresă de la ANAD, în care am fost înștiințați că trei jucătore de la Corona Brașov, dintre care două aflate în lotul național sunt suspectate de a fi practicat o procedură interzisă de WADA. Am fost informat că această investigație a fost demarată de către WADA și transmisă ANAD.
E primul caz de doping – mă exprim așa, cu toate că până la dovedirea acestui fapt, jucătoarele sunt nevinovate – din handbal și experiența noastră tinde spre zero. A trebuit să vedem despre ce e vorba, mai ales că în mai puțin de 48 ore echipa națională se urca în avion. Am demarat discuții cu ANAD, cu COSR, am apelat la doamna Narcisa Lecușanu, fiindcă este în Comitetul Executiv al IHF, și îi mulțumesc că ne-a dat o mână de ajutor substanțială.
Procedura este într-adevăr pe lista interzisă de către WADA, ca atare s-a luat decizia imediată ca cele două sportive deja convocate să nu mai facă parte din lotul României pentru Campionatul Mondial. Ulterior, a doua zi, au apărut suspiciuni suficient de întemeiate apropo de celelalte două componente de la Corona care ar fi făcut această procedură. Întrucât politica Federației, a COSR, a CIO, este foarte clară apropo de astfel de lucruri, s-a luat decizia ca și celelalte două sportive să nu facă parte din lotul României. Nu ne putem permite să se aștearnă niciun fel de umbră peste imaginea echipei naționale și peste imaginea României din punct de vedere sportiv.
Sper din tot sufletul ca acest lucru să nu fie confirmat în demersul ANAD, să fie doar o eroare. Federația va face tot ce poate și tot ce depinde de ea ca sportivele să sufere cât mai puțin din această nefericită întâmplare. Lucrurile nu sunt deloc comode. Suntem ușor bulversați, ținând cont că valoarea fetelor care au rămas acasă e una mare. Nu înseamnă că cele care le-au luat locul nu au valoare, ideea e că făceau parte dintr-o strategie, s-au pregătit împreună și e destul de greu să schimbi echipa cu șapte zile înainte de un campionat mondial.”
Cum s-au luat deciziile privind lotul care pleacă spre Japonia
Alexandru Dedu: „Toate deciziile au fost luate punându-se în balanță în permanență obiectivul României și informațiile pe care le aveam. Am cerut IHF lămuriri despre această procedură cu ajutorul Narcisei Lecușanu, IHF presupun c-a trimis o adresă către WADA și ni s-a sugerat cu tărie ca aceste jucătoare să nu ajungă la Campionatul Mondial. În afară de imaginea proastă pe care am fi avut-o dacă s-ar fi întâmplat să fim descoperiți cu jucătoare care au făcut proceduri interzise este că peste un sportiv, la al doilea se elimină din competiție echipa, și noi așa ceva nu tolerăm. Dacă vom avea cea mai mică șansă ca vreuna dintre jucătoare să poată ajunge în Japonia, va ajunge în Japonia. Mă refer la ridicarea oricărei suspiciuni de orice natură.”
Cristina Vărzaru: „Federația Română și cea din Muntegru au fost într-un dialog continuu de când a apărut această situație. Ei au știut de unde să pornească, au avut detalii de la noi, au luat decizia având de la noi detalii la cald. Nu e o competiție de cine ia decizia mai repede. Noi am vrut să fie o decizie corectă având toate detaliile.”
Obiectivul la Campionatul Mondial rămâne același
Alexandru Dedu, pornind de la declarația lui Tomas Ryde, care a spus că obiectivul imediat este supraviețuirea: „Ieri, la aeroport, ați vorbit cu un om care a primit, cu două ore în urmă, vestea că două posibile titulare nu se mai urcă în avion. Am vorbit azi cu Tomas Ryde, are lucrurile foarte clare în cap. N-avem încotro. Obiectivul nu se schimbă, ne vom bate să ne calificăm la turneele de calificare pentru Jocurile Olimpice. Premisele sunt cu totul diferite acum, o să fie mult mai greu, dar ne vom bate.”
Cristina Vărzaru: „Dacă am învățat ceva în toți anii ăștia e că ni s-a cântat de multe ori prohodul de-a lungul anilor, dar am refuzat să murim. Echipa asta națională de fete și-a găsit întotdeauna puterea să se adune și să iasă cu bine din foarte multe situații grele. Eu sunt optimistă, din punctul ăsta de vedere; noi credem în calitatea umană și sportivă a tuturor sportivelor care sunt în Japonia și își merită locul acolo, toate cele din lista de 28 își merită locul. Sigur că va fi mai greu, dar eu sunt optimistă că aceste fete pot să adune rândurile și să se înscrie în obiectiv, chiar și în aceste condiții, care sunt foarte grele.”
Despre procedura făcută de jucătoare la Brașov
Alexandru Dedu: „Vorbim despre o echipă și niște jucătoare care au cumulat foarte multă oboseală și motivarea lor a fost recuperarea, lucru care s-a și întâmplat. Nu pot să spun multe, că nu știu multe. E o controversă la nivel mondial despre această procedură, din câte știu procedura asta nu poate fi dovedită, nu există un aparat care să poată să măsoare și să cuantifice diferențele. În schimb, WADA a deschis această procedură foarte simplu – sunt niște poze pe Instagram, de aici a plecat totul.
Oficialii de la Corona au spus că au făcut această procedură știind că nu este nici pe departe doping. Asta mi-a fost transmis, nu știu mai multe detalii. Cazurile de dopaj în handbal nu există. Eu cred că aici e o greșeală majoră făcută, nu știu conjunctura, nu știu cum a fost făcută, dar afectează grav Naționala României.”
Cum au primit jucătoarele vestea
Alexandru Dedu: „Cu surprindere și cu durere. Nu și-au dat seama decât în momentul în care le-am spus că am primit acele notificări. Nu știu ce pot poți, nu știu exact regulamentul, dar vă aduc aminte de câteva exemple: naționala de tineret a Rusiei, Andreea Răducan… Mă îngrijorează foarte tare că sportivele sunt tinere și-mi pare foarte rău de echipa din Brașov, că acolo s-au adunat niște tinere de mare calitate, care jucau și joacă un handbal frumos și foarte multe dintre ele au șansa să ajungă la Paris (la Jocurile Olimpice din 2024).”
Presiunea pe Cristina Neagu și pe jucătoarele afectate direct
Alexandru Dedu: „Umerii Cristinei Neagu sunt suficient de tari să ducă și presiunea asta.”
Cristina Vărzaru: „Cunoscându-le pe fete, indiferent care va fi deznodământul acestei investigații, cred că fetele o să aibă puterea să lupte și sunt sigură, fără niciun dubiu, că vor munci să-și facă o carieră de succes în handbal, și pentru echipele de club, și pentru echipa națională.”
Despre eventuala răspundere a Federației de Handbal în acest caz
Alexandru Dedu: „Dacă s-ar fi știut de această procedură, jucătoarele nu ar fi fost chemate la lot. (…) Dar doctorul Ciocoiu (Florin Ciocoiu, medicul echipei naționale) nu a fost întrebat dacă jucătoarele au voie să facă aceste proceduri; a fost foarte surprins de acest lucru.”
Cristina Vărzaru: „Procedura este destul de clară în ceea ce privește contactul antrenorului federeal cu loturile naționale. În această situație, e vorba despre un cadru medical, domnul Ciocoiu ține legătura cu jucătoarele echipei naționale, în sensul că dacă apar accidentări, toate aceste probleme ajung la Federație. Dar situația aceasta nu aduce în discuție probleme de sănatate ale jucătoarelor; noi nu avem control asupra măsurilor de refacere a jucătoarelor la nivelul echipelor de club. Există întâlniri anuale cu ANAD, atât în cadrul cursurilor de anternori, cât și în cadrul echipei naționale, întâlniri în cadrul cărora ni se aduc la cunoștință modificările de pe lista WADA, modificări pe care nu le știe niciuna dintre jucătoare pe dinafară și pe care doctorii le aduc întotdeauna în discuție.”
Foto: Mircea Roșca / Sport Pictures