„Amatorii” lor și amatorismele noastre. Idei după suferința europeană a echipelor românești
Ciprian Rus 31 august 2018„Niște amatori!”, așa au fost tratați, și de presă, și de masa de suporteri și, din ce ne spun rezultatele, și de oficiali și fotbaliști de la CFR Cluj jucătorii de la Dudelange. Faptul că tocmai eliminaseră pe Legia Varșovia, cu victorie în deplasare și egal acasă, deci fără înfrângere, nu ne-a lăsat nici un semn de întrebare. Nouă nu ni se poate întâmpla ce li se întâmplă altora!
Că n-am înțeles nimic din pățaniile Legiei, care a luat patru goluri de la „amatorii” din Luxemburg e una. Dar n-am înțeles nimic nici din meciul tur, în care, cum-necum, Dudelange a câștigat cu 2-0. A trebuit să facă 3-0 în Gruia ca să vedem și noi un pic de fotbal, jucat, probabil, de rușine, de Omrani și compania. Au intrat repede două goluri, era cât pe ce să intre și al treilea, poate și pe relaxarea adversarilor, asta e mai puțin important acum.
Esențial e că, scoțând din calcul norocul, care a fost de partea luxemburghezilor în mai multe ocazii, și în tur, și în retur, CFR Cluj nu a jucat absolut nimic vreme de trei reprize și jumătate, iar când a făcut-o scorul era de 0-5 la general. În tur, gazdele au controlat categoric partida, au avut posesie mai lungă și mai consistentă, iar în retur „amatorii” au ajuns să lege atâtea pase cu sens că au început, exasperați, suporterii din Gruia să strige „Ole!”-uri, de parcă juca Barcelona, și nu Dudelange în Gruia.
Suporterii lui CFR Cluj i-au aplaudat în picioare pe cei de la F91 Dudelange! #FairPlay 👏👏👏 @EuropaLeague @F91Diddeleng @CFR_1907_Cluj pic.twitter.com/v1V2amEWFj
— Liga 1 România⚽️🇷🇴 (@Liga1_Romania) August 30, 2018
Lipsiți de mijlocul din sezonul trecut – epuizat de stilul de joc, de antrenamentele și de uzura psihică din „era Petrescu” – cei de la CFR au aruncat în zadar patru-cinci oameni ofensivi în teren. Fără Deac, Culio, Hoban și Djokovic, clujenii nu au avut ultima pasă, nu au avut nici recuperări eficiente în fața unei apărări catastrofale.
Bref, pentru orice amator de fotbal care vedea acest meci fără a cunoaște background-ul adversarelor, echipa cu adevărat profesionistă, ca atitudine și ca joc etalat a fost, în ambele manșe, Dudelange. CFR a ajuns, inevitabil, subiect de bășcălie printre suporterii din Liga 1. În loc să râdem, n-ar strica să ne gândim cine din Liga 1 ar fi scos-o pe Dudelange în ziua de azi? Sau să revenim la eticheta de „amatori” și să credem, în continuare, cum am făcut după dubla cu Legia, că nouă nu ni se poate întâmpla ce li se întâmplă altora?
CFR Cluj 2-3 (2-5) F91 Dudelange
FCSB 2-1 (3-4) Rapid VienaFluier final pentru fotbalul românesc în Europa în acest sezon!
😵😵😵😵😵😵😵😵😵😵😵😵
— Liga 1 România⚽️🇷🇴 (@Liga1_Romania) August 30, 2018
În loc să căutăm și să le numărăm „amatorii” altora prin restaurante, bănci sau agenții imobiliare, nu mai bine încercăm să vedem cum stăm noi la capitolul amatorism?
Falimentul proiectului „Dan Petrescu”
Adus cu mare tam-tam la CFR Cluj, după mulți ani de absență din fotbalul nostru și după o ultimă experiență neconcludentă pe afară, Dan Petrescu a devenit imediat principalul nume propriu din Gruia. Șeful neoficial al noii echipe manageriale, Dan Petrescu a avut nu doar un buget exorbitant pe mână, comparabil cu vremurile când echipa compensa investițiile cu venituri de peste 20 de milioane de euro din Champions League, ci și libertate deplină să își facă echipa.
Și-a făcut echipa și jocul după propriul chip, a câștigat campionatul, greu, dar l-a câștigat, după care a plecat la prima ofertă mai generoasă. „Era o ofertă de nerefuzat”, ni s-a explicat. Chiar și așa, pariul finanțatorului din Gruia s-a dovedit falimentar. A pariat totul pe un proiect tip „one man show” și s-a trezit fără om când tocmai începea cu adevărat drumul spre performanță. Cum plecarea lui Dan Petrescu nu a suprins pe nimeni dintre cei care au pretenția că se pricep un pic la fotbal în România, naivitatea – ca să nu-i spunem direct „amatorism” și nici să nu suspectăm alte interese – trebuie căutată în altă parte.
Conflicte interne
Plecarea lui Dan Petrescu a lăsat vraiște în Gruia. Stilul său abrupt a făcut destule victime în sediul CFR-ului, iar colaboratorii săi apropiați au fost primii care au decontat lupta de putere din sânul clubului, mascată, cât de cât, pe vremea lui „SuperDan”. Aduși la club nu se știe de cine – căci în jurul acționariatului CFR-ist planează încă dubii – Bogdan Mara și Marius Bilașco au plecat din Gruia la pachet cu noul antrenor, Edward Iordănescu. A venit imediat Toni Conceicao, un apropiat al fostei conduceri, revenită la „butoane”. Iar cu asta am spus destule…
Proasta gestiune sportivă
Cât timp a fost la echipă, Dan Petrescu a tăiat și a spânzurat. A dat afară, mai cu vorbă bună, mai cu scandal, tot ce nu îi servea obiectivului, apoi a adus jucători de a umplut nu doar banca tehnică, ci și un rând de la oficială. Oameni ca Balde, cu un salariu fabulos, între primii cinci jucători din Liga 1, și cu apariții meteorice pe teren. Sau jucători precum Costache și Ioniță, care au costat împreună aproape două milioane de euro, și care nu au adus nici un plus echipei. Primul nu prinde nici lotul, Ioniță, titular cu Dudelange la Cluj, a făcut fază de gol pentru adversari, în loc să facă pentru ai lui.
Un etalon cândva al selecției de jucători, CFR a transferat în ultima vreme o grămadă de jucători care nu au ajutat-o deloc în dubla cu Dudelange. Lang, Bordeianu, Males au fost mult sub nivelul pretinsului profesionalism asumat de o campioană a Ligii 1.
Ocolită, după mult timp, de conflicte interne, spre deosebire de CFR Cluj, FCSB puncteză și ea la amatorismul gestiunii sportive. Gigi Becali a dat un milioane bune de euro doar ca să-și garnisească banca de rezerve înaintea returului cu Rapid Viena. Aduși ca viitori Messi, Mbappe sau Gică Popescu, tinerii Moruțan, Man, Coman sau Nedelcu n-au prins primul 11 cu Rapid, iar unii n-au prins nici banca de rezerve.
În locul lor, Becali și aghiotantul Nicolae Dică au mizat pe veterani aduși în pripă, înaintea „play-off”-ului. Jucători buni, dar care s-au tăiat fix când aveai mai mare nevoie de presiune pe poarta adversă. Și-apoi, cum să cumperi trei jucători cu experinență chiar înaintea dublei manșe cu Rapid Viena, dar să nu îți asiguri poarta, unde titular e, oricum, un jucător mai degrabă de pluton?! Cum să stai într-un tânăr de 19 ani, care mai are la activ gafe în Europa, când miza e atât de importantă?
Și apropo de tineri și de delăsarea cu care unii dintre beneficiarii regulii „U21” tratează șansa de a juca meci de meci în Liga 1: Sinani, autor a trei goluri în dubla cu CFR, e și el jucător U21, doar că joacă pe valoarea lui, nu impus de vreo regulă!
„Amatorism” cu salarii de peste 10.000 de euro pe lună
La final ajungem, inevitabil, la „amatorii” de la Dudelange. Ni se zice că opt dintre ei au un job pe lângă fotbal. Or fi având, dar mai bine să lucrezi disciplinat într-un birou de primărie sau de agenție de turism decât să ai program part-time, schimbul 3, ca unii dintre ai noștri, prin baruri și discoteci. Râdem de alții că sunt amatori, când noi jucăm cu Julio Baptista, care abia umblă pe teren după doi ani de pauză, cu Rusescu și Ioniță, care joacă din amintiri și cu alții care înoată pe teren după minutul 60 și care fac șprinturi doar în ziua de salariu, când intră pe card încă 10-15.000 de euro. Că doar suntem profesioniști, nene, nu „amatori” de 4.000 de euro, cât o fi salariul de bugetar al lui Tom Schnell la primăria din Dudelange…
Dino Toppmoller, antrenor F91 Dudelange: “Avem 8 fotbalişti care lucrează, mai au joburi pe lângă fotbal. Trebuie să găsim o soluţie. Vom avea 3 meciuri pe săptămână acum, trebuie să îşi reducă programul pentru grupele Europa League". pic.twitter.com/APQKmiLmXc
— Liga 1 România⚽️🇷🇴 (@Liga1_Romania) August 31, 2018
Foto: Mihaela Bobar / Sport Pictures
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni