Analiza Cristinei Neagu: „Lumea s-a obișnuit ca eu să marchez câte 10 goluri pe meci, dar în handbal nu e vorba doar despre asta“
Andreea Giuclea 6 decembrie 2020În ziua liberă de după victoria cu Polonia, căpitanul Naționalei a vorbit cu jurnaliștii români – într-o conferință de presă virtuală – despre nivelul ei și al echipei, despre întâlnirea cu Norvegia și cu fosta ei colegă de la CSM București, Nora Mork, revenită într-o formă foarte bună, despre criticile după înfrângerea cu Germania și ce așteaptă de la următoarele meciuri.
Concluziile după primele două meciuri:
În primul rând, mă bucur foarte tare că am câștigat ieri, pentru că era un meci crucial pentru calificarea în runda principală și lucrul ăsta e cel mai important, că am reușit să ne calificăm mai departe și, pe lângă meciul împotriva Norvegiei, o să avem încă trei meciuri.
E clar că jocul nostru nu e chiar cel mai bun, dar mă bucur că ieri, în repriza a doua, am reușit să ne apărăm foarte bine și să câștigăm pe final; pentru mine ăsta e lucrul cel mai important, că am reușit să ne calificăm.
Despre forma ei:
Pentru mine a fost o perioadă foarte grea, după ce am contactat virusul am forțat cumva revenirea, am avut două-trei antrenamente, m-am accidentat, am avut niște probleme musculare, de două ori, apoi la genunchi. Practic, în aproape două luni am avut cinci-șase antrenamente de handbal și trei meciuri în Liga Campionilor, pe care le-am jucat la un potențial foarte scăzut, pentru că nu aveam pregătire. Am și zis, după ultimul meci, că nu sunt în cea mai bună formă fizică. N-aș ști să zic procentual, dar mă simt destul de rău fizic. E clar că nu sunt în cea mai bună formă a mea. Dar încerc să ajut echipa, ca de fiecare dată, atât de mult cât pot.
Nicio jucătoare nu poate să joace 60 minute în fiecare meci. Mă resimt fizic, sunt obosită, pentru că nu am avut o pregătire bună înaintea Campionatului, din cauza problemeleor pe care le-am avut. Dar lucrurile astea le discut cu antrenorii și încercăm să luăm cea mai bună decizie și pentru mine, și pentru echipă. Important e să fiu sănătoasă și să pot să fac lucruri bune când sunt pe teren.
Despre meciul cu Norvegia:
E greu de tot împotriva Norvegiei, din ce am văzut e cea mai în formă echipă de la acest campionat european, cel puțin în acest debut. Cred că va fi foarte greu împotriva Norvegiei, noi nu mai suntem echipa de acum doi ani care bătea Norvegia, ele sunt într-o formă foarte bună, cu siguranță că vor vrea să demonstreze că meciul de acum doi ani poate a fost o greșeală pentru ele și vor încerca să joace cât mai bine. Cu siguranță și-ar dori să câștige la cât mai multe goluri.
Noi ce putem face, în primul rând, e să ne repliem foarte bine. Cred că replierea și apărarea reprezintă cheia pentru noi în acest meci. Dacă vor da puține goluri pe contraatac și ne vom replia foarte bine, în atac pozițional cumva putem să ne luptăm cu ele.
Îmi doresc să facem un meci bun, însă trebuie să fim realiști și să spunem că este echipa mai în formă decât a noastră, dar asta nu înseamnă că mergem învinși dinainte. Încercăm să facem un meci bun și să scoatem tot ce putem din această perioadă.
Cum resimte contextul actual și măsurile restrictive:
E o perioadă grea, mai ales că noi am ajuns am avut acest caz pozitiv al Laurei, fapt care ne-a ținut două zile în cameră, primeam mâncarea la ușă. Pe lângă asta, nu putem să părăsim hotelul, nu ieșim din camere decât să mergem la masă și la sală. Nu e ceva foarte plăcut, însă în condițiile date mă bucur foarte tare că putem juca handbal. Putem arăta lumii că handbalul trăiește în continuare, că echipele naționale pot evolua la un turneu final și cred că asta e cel mai important. Până la urmă, nu e doar cazul nostru, nu doar noi trebuie să stăm în hotel, toate echipele fac același lucru, încercăm să rămânem sănătoși, să nu mai apară vreun caz de covid, pentru că se complică foarte mult situația, ați văzut situația Serbiei.
E o situație complicată, dar pe mine mă bucură mult că putem juca handbdal; pentru mine lucrul ăsta e mai important. Chiar și în aceste condiții grele, jucăm și trebuie să mergem mai departe. Nu mă gândesc că trebuie să stăm în hotel. Până la urmă, la alte turnee am am fi ieșit la o plimbare sau la un magazin, dar în rest am fi făcut aceleași lucruri. La un turneu final încerci să te odihnești, să te pregătești pentru meciuri, să te antrenezi și să joci. Nu e atât de diferit. Doar că atunci când ești obligat să faci un lucru ți se pare un pic mai greu din punct de vedere psihic. Dar la modul general, cred că faptul că putem juca handbal, chiar și în aceste condiții, e mai important decât faptul că trebuie să stăm izolați.
Despre rolul ei în jocul echipei:
Am spus că echipa nu trebuie să se bazeze doar pe mine, pentru că este sport de echipă. Știu că în ultimii poate 10 ani, am avut de fiecare dată evoluții foarte bune și am tras cumva echipa după mine. Dar vin după o perioadă foarte grea, nu mai am nici 20 de ani și trebuie să fiu conștientă de lucrul acesta. În plus, fiecare trebuie să-și asume responsabilitatea, echipa nu poate să stea într-o singură jucătoare, pentru că echipele care au făcut performanță și au câștigat medalii au avut în primul rând echipă, nu o jucătoare sau două. Sau sclipiri.
Legat de forma mea, înțeleg că lumea se gândește la faptul că marchez mai puțin sau că am ratat mai mult în primele meciuri, dar eu cred că oamenii care cunosc handbalul își dau seama că jocul meu nu înseamnă numai goluri și că în momentul în care sunt pe teren, adversarele îmi acordă o atenție sporită și cred că și asta face bine echipei și celorlalte colege, pentru că există mai multe spații pentru ele. Pe lângă asta, e vorba de pasele pe care le dau, de fazele care pleacă de la mine și prin care celelalte reușesc să marcheze sau să facă lucruri bune. Eu înțeleg că lumea s-a obișnuit ca eu să marchez câte 10 goluri pe meci, dar în handbal nu e vorba doar despre asta, iar în momentul de față și adversarii știu ce pot să fac în teren și mă blochează mult mai bine, de fiecare dată sunt două sau trei adversare când eu am mingea.
Eu cred că jocul meu în angrenajul echipei contează mult și dacă nu marchez. Da, mi-aș dori să am o eficacitate mai bună, clar că nu sunt mulțumită, dar dacă oamenii au început să critice lucrul ăsta după două meciuri înseamnă că nu cunosc handbalul.
¿Qué es poesía? 🤩
🔥@CrisNeagu8 #Unstoppable #EHFEURO2020
🎥TDP pic.twitter.com/7f3lnW0n6g— Playmaker | Women’s Handball (@playmakerWH) December 5, 2020
Despre blocajele adeversarelor:
Senzația (n.r. după fotografia care a circulat cu mâna adversarei în fața ei) e că adversarele mele nu glumesc niciodată și de multe ori nu primesc nici măcar un fault simplu la 9 metri, cam asta e senzația. Ați văzut fotografia, au mai fost faze de genul acesta și în primul meci, eu nu primesc fault, adversarele mele nu primesc eliminări, mergem mai departe, n-avem ce face, asta e. Mergem cu un adversar sau doi sau trei în spate. Măcar mă bucur că lucrurile astea sunt surprinse de fotografi sau de cei care filmează, poate la un moment dat cineva o să sesizeze. Nu mă sperie lucrurile astea, dar uneori ar fi bine ca arbitrii să ofere faulturile astea, pentru că loviturle astea sunt reale, despre asta e vorba. Dar nu cred că vreun adversar încearcă să mă lovească intenționat.
View this post on Instagram
Despre meciul 200 pentru echipa națională:
Nu știam că a fost meciul 200, e ceva special că am ajuns la borna asta. Sper să mai strâng câteva meciuri la echipa națională, pentru că anii trec și probabil nu vor mai fi multe meciuri, așa că mulțumesc că m-ați anunțat.
De la ce jucătoare așteaptă mai multă responsabilitate:
Nu o să pun presiune pe vreo jucătoare anume, dacă am ceva de vorbit o să vorbesc cu colegele mele în vestiar. Însă cred că fiecare atunci când intră pe teren trebuie să-și asume responsabilitatea, să dea ce are mai bun și sunt convinsă că lucrul ăsta se întâmplă.
Despre Nora Mork și armele Norvegiei:
O respect foarte mult pe Nora, știu că a trecut prin foarte multe lucruri în ultimii ani și a avut foarte multe probleme de sănătate, însă nu cred că este principalul pericol de mâine. Este într-o revenire de formă și jocul echipei o ajută mult să fie acolo sus, în topul marcatoarelor, însă cred că jocul lor la modul general – apărare, contraatac, Stine Oftedal, jucătoarele de la Gyor care sunt într-o formă foarte bună, extremele care sunt foarte rapide și dau multe goluri pe contraatac – cred că astea sunt principalele arme ale Norvegiei, apărarea și contraatacul. Au cam cel mai complet lot, văd în momentul de față Norvegia favorită la câștigarea Campionatului.
WATCH: What a game Nora Mørk is having for @NORhandball 🇳🇴. She's unstoppable.#ehfeuro2020 #handballispassion pic.twitter.com/75VDyDSMlJ
— EHF EURO (@EHFEURO) December 5, 2020
Ce așteptări are de la grupa principală:
Încercăm să luăm meci cu meci, mai avem un meci de disputat în prima rundă, cu Norvegia, și nu mergem învinse de la început, încercăm să facem lucruri bune și să obținem ceva pozitiv împotriva Norvegiei. După care vom vedea care sunt echipele calificate din cealaltă grupă, pentru că e complicat și acolo.
Nu cred că ar fi foarte complicat să intrăm cu zero puncte. Pentru noi, în primul rând, obiectivul a fost să ne calificăm în grupa principală. Vom lua meci cu meci, intrăm pe teren la fiecare meci cu gândul de a face lucruri bune și de a obține rezultate pozitive, așa că oricare vor fi adversarii încercăm să facem cât mai multe puncte. Nu e complicat că mergem cu zero puncte, important e că suntem acolo.
Despre victoria Serbiei împotriva Olandei:
Da, m-a surprins, tocmai pentru că au ieșit din izolare, n-au apucat să se antreneze. Știu că Olanda nu mai are aceeași echipă de anul trecut sau de acum doi ani, dar pentru că Serbia a ieșit din izolare, m-am gândit că Olanda va câștiga. Dar e sport și orice se poate întâmpla, și noi rămânem pozitivi și intrăm cu gânduri mari la fiecare meci.
Despre critici:
Eu sper ca fetele să nu citească presa și comentariile în această perioadă, pentru că la noi așa e de fiecare dată, atunci când jucăm prost și pierdem suntem criticate, atunci când câștigăm suntem cele mai bune și fetele noastre de aur. Așa că eu sper să nu citească ce se scrie în presă, noi să ne concentrăm la ce avem de făcut, să scoatem ce e mai bun din fiecare meci. Pentru că nimeni nu știe de fapt ce se întâmplă cu noi, ce s-a întâmplat în perioada asta, în care am pierdut anumite jucătoare, cât de greu a fost, cât de schimbată e echipa. Oamenii nu cunosc aceste lucruri, ei ne văd la televizor, nu știu dacă intrăm cu probleme de sănătate, dacă ne-am antrenat sau nu, dacă suntem apte fizic sau nu. Dar noi intrăm și ne facem treaba și nu ne plângem, pentru că așa suntem, tragem de noi până la sacrificiu și atunci când jucăm prost suntem criticate.
Dar nu contează, eu sunt obișnuită, asta se întâmplă în fiecare an și avem atâtea exemple, de exemplu în 2015, când în prima săptămână mai că nu puteam să ne mai întoarcem în țară și după a doua, toată lumea ne aștepta cu flori la aeroport. Știm despre ce e vorba, dar noi încercăm să ne concentrăm pe ce avem de făcut aici. E o situație specială și oamenii trebuie să înțeleagă lucrul ăsta, că nu e simplu, avem atât de multe debutante, am pierdut atât de multe jucătoare, încercăm să scoatem ce e mai bun din echipa pe care o avem, nu am avut meciuri oficiale de un an, în liga națională s-au jucat șase meciuri, nu e o situație simplă. Sigur, putem să găsim scuze sau nu. Dar ideea e că atâta vreme cât suntem aici încercăm să dăm ce avem mai bun în momentul de față. Că e mai mult la un meci, că e mai puțin, dar încercăm să dăm tot ce avem mai bun și cred că asta trebuie să conteze, că noi ieșim cu fruntea sus de la fiecare partidă și spunem: atât am putut azi. Uneori mai mult, alteori mai puțin. Trebuie să fim fericiți că am câștigat ieri și că ne-am calificat în grupa principală și mai avem cel puțin încă patru meciuri la acest campionat. Alții o să plece după meciul de mâine.
**
Cu două puncte după primele două meciuri, România mai are de jucat contra Norvegiei, luni seară (ora 21.30).
Norvegia i-a dat 42 de goluri Germaniei, într-o victorie (42-23) care a venit să lămurească lucrurile în Grupa D: Polonia trebuie să bată Germania la cel puțin patru goluri pentru a merge ea mai departe. Pentru România, ar fi situația ideală, căci ar merge în Main Round cu (cel puțin) două puncte – cele luate Poloniei.
Primele trei clasate se califică mai departe în grupele principale (Main Round), unde se vor alătura celor trei echipe calificate din Grupa C: Olanda, Ungaria, Serbia și Croația. În Main Round, fiecare echipă va intra cu punctele pe care le-a câștigat celorlalte două echipe calificate – rezultatul obținut cu ultima clasată nu va conta.
Foto main: Anze Malovrh / kolektiff / Fotografii de interior: Sorin Pană / Sport Pictures
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni