România – Anglia | Analiza este simplă: inima a contat mai mult decât tactica și planul de joc. Urmează calculele
Ciprian Rus 21 iunie 2019„Pffff! Ce poți să mai spui după un astfel de final de meci? Nu mai am cuvinte!”, îmi răspunde George Ogăraru la rugămintea de a analiza meciul din punctul de vedere tehnico-tactic. Reacția lui George, vecinul meu de lângă masa presei, spune totul despre tensiunea unui final de meci în care fostul jucător al lui Ajax a sărit în sus și s-a prăbușit de mai multe ori.
„Va fi un meci echilibrat, se întâlnesc cele mai bune defensive din preliminarii”, anticipase selecționerul Mirel Rădoi la conferința de presă de dinaintea partidei. Până la urmă, într-adevăr, diferența dintre cele două echipe s-a făcut foarte greu și foarte târziu. Însă meciul nu a oferit decât în rare intervale un duel tehnico-tactic veritabil.
Mirel Rădoi a mizat pe continuitate, pornind cu aceeași echipă care îngenunchease Croația, selecționerul englez a mizat pe prospețime, schimbând jumătate de echipă. Chiar și fără vedeta Phil Foden, Anglia s-a instalat prima în jumătatea noastră și a dominat pozițional meciul. Promisiunea că va juca sus fie a ținut doar 10-15 minute, fie a fost doar o capcană a lui Mirel Rădoi, care a pregătit o partitură reactivă. Nu s-a înșelat, căci echipa noastră a ratat cele mai mari ocazii ale primei părți și putea intra lejer cu 2-0 la pauză.
Mult mai disciplinați decât în prima parte, băieții noștri s-au apărat grupat în a doua repriză: au fost momente când Man și Ivan au jucat în linie cu fundașii noștri centrali! Cu timpul, însă, prospețimea adversarilor s-a făcut simțită, iar intrarea, tardivă din fericire, a lui Foden nu a făcut decât să amplifice superioritatea englezilor, foarte periculoși în zona centrală, între linii.
„Era clar că vom suferi la capitolul intensitate. A fost foarte greu să jucăm om la om în ultimii 30 de metri, s-a văzut asta, am luat gol prima oară când i-am scăpat o secundă”, spune Mirel Rădoi, care recunoaște că a sacrificat câțiva jucători azi când i-a pus să alerge, chiar dacă nu prea mai aveau resurse.
Într-un final nerevosimil, salvat de inspirația schimbării lui Ivan cu Coman – punct mare pentru Mirel Rădoi! – selecționerul l-a scos pe Ianis și l-a aruncat în joc pe Nedelcu, pentru a-l trage în linia de fund, libero, pe Băluță. A fost mișcarea care a închis meciul, Coman a marcat de două ori, în vreme ce englezii nu s-au mai apropiat de poarta noastră. „Pffffff! Ce poți să mai spui după un astfel de final de meci?”, nu-i așa?
Uite cum s-au văzut evoluțiile individuale din tribună:
Radu
A avut mai puțin de lucru în prima parte, când șuturile cele mai bune ale englezilor au ocolit poarta, și și-a arătat nervii tari după minutul 60, când a avut de lucru cât în întreaga campanie de calificare. Nervii lui tari, dar și reflexele grozave, au susținut apărarea României când îi era mai greu.
Manea
A început excelent, cu intercepții bune și lansări ca la carte. A doua repriză a suferit foarte mult, după ce Gray, cel mai bun om al englezilor, a început să joace în banda sa.
Nedelcearu
Matur, cu atitudine, a jucat fără greșeală 60 și ceva de minute, în condițiile unei presiuni constante în preajma careului nostru. A fost înghițit de finalul nebun de meci, la fel ca toți colegii săi.
Pașcanu
Serios în joc, așa cum e și în viața de zi cu zi, a dus lupte grele cu puternicii atacanți adverși, a mai și greșit, dar atitudinea bună nu și-a pierdut-o nici un moment.
Fl. Ștefan
Asociativ, foarte bun în atac, a lăsat o impresie bună la Cesena. Vreme de o repriză, a reușit să-l țină pe Gray fără ca România să aibă de suferit pe tabelă.
Băluță
Nu a mai avut strălucirea din primul meci, dar a tras de el până la final, când, încet, încet, a fost depășit în viteză de rapizii și mai proaspeții mijlocași adverși.
Cicâldău
Extrem de muncitor, a dus greul la mijlocul terenului în acest meci. A recuperat multe mingi, a închis multe acțiuni adverse, dar finalul l-a prins și pe el sufocat.
Man
A avut o șansă rarisimă în prima parte. Dacă nu ar fi fost finalul nebun de meci, s-ar fi putut spune că ratarea lui din primele, ca și cea din partea a doua, ar fi putut schimba soarta partidei. A ieșit din joc obosit, chiar înainte ca echipa noastră să sufere în apărare.
Hagi
Iritat, incomodat de posesia inferioară a României, a încercat multe, dar cu reușite mai puține. A intrat cu chef de joc în partea a doua și și-a arătat clasa de „Protagonista” pe final de meci, când a inventat golul de 2-1. Un adevărat lider de echipă.
Ivan
A avut și el o ocazie mare, ratată în prima parte. Disciplinat tactic, generos în joc, l-a lăsat, pe final de meci, pe Florinel Coman să răzbune ghinionul avut de el în prima parte.
Pușcaș
Fantastic, la fel ca în primul meci, a avut câteva acțiuni de mare vârf de națională de senori. Din păcate, ultima minge nu l-a găsit în poziție de finalizator. A marcat din penalti primul gol, a forțat respingerea greșită a fundașilor englezi la golul doi și a dat energie colegilor săi și suporterilor prin felul în care s-a bătut pentru fiecare minge.
Coman
A intrat în locul cu Ivan și a rezolvat meciul. A scos penaltiul de la primul gol și a marcat golurile trei și patru, ultimul cu o execuție care va candida cu siguranță la reușita turneului final.
Calcule
Pentru România urmează meciul cu Franța, pe 24 iunie, tot la Cesena (ora 22.00). Francezii au câștigat cu Croația (1-0) și au făcut și ei 6 puncte, așa că primele calcule pot fi deja încercate.
Așa cum știi, din cele trei grupe se vor califica în semifinale câștigătoarele și cea mai bună ocupantă a locurilor secunde. Iar miza este dublată de faptul că semifinalistele se vor califica și pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo.
În Grupa A, Polonia are și ea 6 puncte, Italia și Spania au câte 3, Belgia, fără puncte, e deja eliminată. Polonia va juca cu Spania în ultima etapă.
În Grupa B, Germania arată tare bine, cu două victorii la scor și un golaveraj de 9-2. Danemarca și Austria au câte 3 puncte, ambele pot face 6 dacă trec de Serbia, respectiv Germania.
Altfel spus, România are nevoie de un singur punct pentru a fi sigură de calificarea în semifinale. În caz de egalitate, avem un golaveraj mai bun decât al Franței, ne-am califica de pe locul 1 și am juca în semifinale cu locul 1 din Grupa B.
În cazul în care România pierde cu Franța, există un singur caz realist în care putem rata calificarea în semifinale: Germania să piardă și ea cu Austria, fără ca Danemarca să bată Serbia, și astfel nemții să cadă pe locul 2 în grupa B (în caz de egalitate de puncte cu Austria, departajarea s-ar face mai întâi prin meciurile directe, apoi la golaveraj). În cazul acesta, pentru cel mai bun loc secund din cele trei grupe, Germania are deocamdată golaverajul superior: +7, față de +5, cât are România.
În Grupa A, e greu de crezut că echipa care va termina pe locul secund (probabil Italia va face și ea 6 puncte, căci joacă cu o Belgie demotivată) va aduna golaverajul necesar pentru calificarea în semifinale.
Foto: Uefa Euro U21 / Twitter
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni