„Angajați-vă cei mai buni colaboratori, nu pe cei mai buni prieteni!”. Cele 10 principii ale lui Christoph Daum
Ciprian Rus 19 octombrie 2016Energic, volubil și relaxat, în ciuda costumului clasic, cu vestă pe sub sacou și cu cravată rigidă la gât, selecționer german al echipei naționale de fotbal, Christoph Daum, a ținut, marți dimineață, un veritabil “one man show” la catedra Școlii de Antrenori a Federației Române de Fotbal. Ceea ce trebuia să fie – și fusese anunțată a fi – o “prelegere” s-a transformat în adevăratul discurs de învestitură al lui Daum la cârma selecționatei noastre.
Onestă și transparentă, presărată cu glume “de vestiar”, cu intimități savuroase, dar și cu obsesii cât se poate de serioase, repetate, încă o dată și încă o dată, “ca la antrenamente”, întâlnirea cu Daum ne-a revelat, dincolo de un profesionist tipicar, care nu lasă nimic la voia întâmplării, un om preocupat de fotbalul de dincolo de minut și scor, de fotbalul ca filosofie de viață, care provoacă și care dezvoltă, care antrenează nu doar gambele și risturile, ci și mintea și caracterul și care, ca în alergările de rezistență programate de neamț la finele unor ședințe de pregătire de 2 ore și ceva, poate scoate “porcul de câine” din leneșii și suficienții care suntem, unori, fiecare dintre noi. O captivantă incursiune de aproape 4 ore în culisele uneia dintre cele mai stresante și mai frumoase meserii din lume, meseria de antrenor de fotbal.
“Ai grijă cum te prezinți prima oară în vestiarul unei echipe, pentru că niciodată nu vei mai avea a doua șansă să faci o primă impresie bună”, i-a sfătuit Daum pe învățăceii din amfiteatru. Daum nu a ratat șansa de a face o primă impresie bună la prima expunere publică a filosofiei sale de joc în România. Din păcate pentru el, detractorii săi aveau alt program în acea dimineață…
Obsesiile lui Daum
Fixarea în scris a informațiilor
Totul, de la noutățile pe care le afli de la colaboratori la discuțiile cu superiorii, cu departamentul de marketing sau cu sponsorii trebuie fixat în scris, cu marcarea și urmărirea clară a obiectivelor de etapă. “Să îți notezi ceea ce afli e cel mai sigur mod de a înțelege acele lucruri”, a explicat Daum.
Dar, dincolo de atributele fixării informațiilor, notițele au avut și o parte practică în cariera lui Daum. “Mi-au salvat viața de multe ori procesele verbale ale discuțiilor pe care le aveam cu președinții cluburilor din Turcia, pentru că nu o dată au încercat să mă convingă că lucrurile stăteau altfel de cum le discutaserăm anterior”, a dezvăluit selecționerul german.
Antrenamentele de caracter
O altă idee pe care a repetat-o Christoph Daum a fost cea a “antrenamentelor de caracter”, cum le-a numit el. “Din când în când, programam, la echipele de club, antrenamente de câte 2 ore și jumătate. Antrenamente absolut normale timp de 90 de minute, după care accent pe rezistență. Pe final de meci, când alții renunță sau nu mai pot, tu trebuie să fii și mai puternic. Trăgeam de jucători pentru ca în mintea lor să se fixeze ideea că pot mai mult, că pot să depășească <<porcul de câine>> interior”, explică Daum.
“Am făcut acest exercițiu și la naționala României, iar un jucător a venit și mi-a spus că nu mai poate, că la club el nu face așa ceva și că riscă să se accidenteze dacă mai forțează. I-am demonstrat că poate mai mult, fără să se accidenteze”, a continuat Christop Daum cu dezvăluirile din culise.
Disciplina
„Disciplina aduce succesul”, i-a învățat selecționerul pe viitori tineri antrenori români. “Puneți accentul pe precizie, nu lăsați nimic la voia întâmplării, orice detaliu vă poate costa succesul! Fiți fanatici ai detaliilor, impuneți reguli clare și țineți-vă de ele! Și, nu uitați, învățătura înseamnă repetiție!”.
Cele 10 principii ale lui Daum
Derivate din cele câteva obsesii ale sale, Daum și-a prezentat, pe final, sintetic, principiile sale ca antrenor. Pe toate acestea, alături de alte observații de ordin tehnico-tactic, obișnuia să le printeze într-o broșură, pe care o oferea, la început de mandat, echipelor pe care le pregătea.
Comunicarea
Prin comunicare, Daum înțelege ceea ce alții numesc motivare. Motivarea vine, spune el, prin comunicarea corespunzătoare a valorilor comune, a obiectivelor, a rigorilor de caracter. “Ca antrenori, trebuie să transmitem cât mai mult sens și să fim cât mai onești”.
Focalizarea
„Să fii treaz, să fii cu ochii larg deschiși. Să nu te magnetizeze mingea în timpul jocului, să ai tot timpul contextul. Să vezi peste umăr, ăsta e cel mai mare principiu tactic, să ai un ochi în ceafă, dacă s-ar putea”.
Coordonarea
„Să fii atent să delegi din sarcini, să ai grijă cui delegi, dar să menții controlul și atunci când delegi, nu pentru că nu ai încredere în celălalt, ci pentru că e atât de important ce ai delegat, încât trebuie să fii mereu la curent”, a sunat sfatul abil, rânjit pe sub mustața blondă, al lui Christoph Daum.
Analiza
E importantă în tot ce face un antrenor, de la scouting până la rezolvarea unor conflicte.
Viziunea
“Am o vorbă: cine face ceva nou, nu și mai bun, mai bine să facă altceva! Noul trebuie să aducă întotdeauna un plus. Antrenorul trebuie să rămână deschis la nou și să transmită asta și jucătorilor. <<Rămâneți flămânzi de nou!>>, cum spunea Steve Jobs”.
Excelența
Calitatea, detaliile, disciplina și perfecționarea sunt cuvintele-cheie ale lui Daum când vorbește despre excelență.
Angajarea de experți
“Angajați-vă cei mai buni colaboratori în toate domeniile, nu pe cei mai buni prieteni!”, i-a avertizat Daum pe viitorii antrenori.
Fixarea în scris
Una dintre obsesiile lui Daum, deja explicată.
Încrederea
Antrenorul trebuie să fie un exemplu, deci încrederea în persoana proprie e foarte importantă, la fel de importantă ca încrederea în ceilalți.
Echilibrul
Un antrenor trebuie să găsească mereu echilibrul: între minte și corp, între individualitate și echipă, între muncă și relaxare. “Am fost o săptămână în India și am învățat tehnici de respirație, tehnici de echilibru interior. Când erau certuri cu bașkanii din Turcia, începeam să inspir, să respir…”, a povestit, amuzat, Daum.
Cinci cuvinte-cheie la Daum: smartphone, Excel, laptop, marketing, social media
Modern prin stil și prezentare, discursul lui Daum a trădat, atât prin temele abordate, cât și prin micile detalii de parcurs faptul că e un antrenor bine conectat la realitate.
Când a vorbit despre fixarea în scris a informațiilor, le-a spus cursanților că lor le va fi mai ușor decât i-a fost lui în anii ’70, pentru că acum ei beneficiază de telefoane inteligente, de laptop-uri și de tablete, pe care își pot nota oricând, orice.
Când a vorbit despre programul de cantonament al Naționalei, a spus că-l face îl Excel și îl trimite fotbaliștilor pe smartphone, să le fie mai la îndemână.
Când s-a referit la importanța marketingului în fotbalul de azi, a dat exemplul unor mari echipe, ai căror antrenori, Camacho sau Luxemburgo la Real Madrid, trebuiau să-și adapteze planificarea pregătirii echipei în funcție de angajamentele față de sponsori. “Real e o echipă care nu poate fi antrenată”, i s-a plâns Luxemburgo, în vreme ce Camacho i-a povestit cum a fost obligat să-l folosească pe Zidane, nepregtit fizic, timp de 60 de minute într-un meci amical din China, pentru că așa era contractul semnat de președintele clubului. “Zidane i s-a accidentat la acel meci”, a povestit Daum.
Selecționerul României nu a ocolit nici tema social media în expunerea sa. “Social media va fi o temă sensibilă în următoarea perioadă. Când mă gândesc ce pot să expună jucătorii pe rețelele sociale… Am auzit despre jucători care se plângeau că le-au scăzut numărul de like-uri după un cantonament. E necesară o dezbatere serioasă despre ce se permite și ce nu se permite unui jucător de fotbal în zona social media”, a punctat Daum.
Plus: două vorbe de duh pentru Luțu și compania
“Este întotdeauna vorba despre ce este important pentru tine și ce vrei tu cu adevărat. Dacă pentru tine este suficient să ai un venit bun, atunci victoria devine un aspect secundar. Pentru victorie nu există nici un înlocuitor. Jocul de fotbal m-a învățat că atunci când nu sunt pregătit să dau 110%, un altul o va face”, le-a spus Daum celor prezenți, foști fotbaliști cu nume din prima ligă sau de la echipa națională, cursanți pentru obținerea licențelor A+B și Pro la Școala de Antrenori a FRF, printre care Bratu, Dănciulescu, Bilașco, Cătălin Munteanu, Sergiu Radu, Balauru, Bălan, Schumacher, Luțu, Oprița, Adrian Matei sau Șoavă, jucători din generația de aur, ca Belodedici și Vlădoiu, sau antrenori ca Stoichiță, Țiți Dumitriu, Costel Orac și Ion Moldovan.
Daum, care și-a încheiat prezentarea cu un slide pe care scria “Victoria nu e totul, e singurul lucru”, și-a captivat audiența cu povești despre Lothar Matthaus, Rudi Voeller, Frank Rijkaard, Pep Guardiola, Johann Cruyff, Otto Rehhagel sau Jurgen Klopp și a fost aplaudat la scenă deschisă de foștii fotbaliști de top din Liga 1.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni