„Arsenal își va câștiga grupa și va juca cu Bayern! Ba nu. O va pierde și va juca cu Barça!” Londonezii nu-și bat capul cu tragerea la sorți. Sunt convinși că le va fi rău
Danny Coposescu 24 noiembrie 2016Indiferent dacă-ți place sau nu Arsenal, n-ai cum să nu zâmbești la poantele suporterilor londonezi. Miercuri seară, când echipa lor conducea cu 2-1 pe PSG și se afla la 15 minute de o victorie care i-ar fi asigurat primul loc în grupă, fanii lui Wenger & Co au dat năvală în rețelele sociale convinși fiind că succesul cu PSG le va aduce ghinion: „După atâția ani când ne-am mulțumit cu locul doi în grupe cu Barça și Bayern, acum vom câștiga (în sfârșit!) grupa și vom juca în sferturi cu…Bayern!”, se amuzau, autoironici, unii dintre fanii lui Arsenal.
Unii prevedeau asta cu săptămâni bune înainte:
I can just see it now, Arsenal are gonna finish top of the group, Bayern Munich are gonna finish second and we will get them in Last 16
— Yeswell (@JordanCresswel1) November 2, 2016
Numai că Arsenal și-a marcat un autogol pe finalul meciului cu PSG, jocul s-a terminat 2-2, iar londonezii vor pierde, probabil, locul unu în grupă. Vestea bună – au scăpat de Bayern! Vestea rea – vor primi, la schimb, pe Barcelona. Fanii sunt siguri de asta și, dacă ar putea să o spună, probabil că Wenger (obișnuit cu asemenea necazuri în ultimii 10-12 ani) ar recunoaște că-și caută deja zboruri către El Prat Airport.
La cum arată grupa azi – cu PSG pe primul loc în grupă, datorită golului în plus marcat în deplasare – Arsenal încă poate termina pe locul unu. Dar fanii londonezi nu-și mai bat capul cu toate calculele astea obositoare: oricum ar fi, rău va fi!
Whatever happens, it's almost guaranteed that Arsenal will get either Barca or Bayern. So who cares? ? pic.twitter.com/iBPLths7Np
— Babes weArsenal ? (@flame_gloriosa) November 23, 2016
În aceeași grupă, Ludogoreţ şi Basel rămân şi ele la egalitate de punte după un 0-0 în Bulgaria, un scor favorabil vecinilor bulgari, datorită golului marcat la Basel în acel 1-1 din prima etapă.
În alte părți, Brendan Rodgers a trebuit să răspundă la multe întrebări inconfortabile înainte de meciul decisiv de pe Celtic Park contra Barcelonei. Pe lângă una uşor supra-realistă, despre monstrul din Loch Ness (bulversat complet, nord-irlandezul a spus: „Probabil e cea mai proastă întrebare pe care am auzit-o vreodată“), cele mai multe s-au legat de meciul tur, când echipa sa a fost tăvălită cu 7-0, o înfrângere record pentru Celtic.
Rodgers a insistat asupra faptului că scoţienii au crescut mult de atunci, că pregătirea formaţiei a evoluat considerabil şi că jucătorii săi au învăţat multe din acea experienţă umilitoare. Din primele minute ale jocului de miercuri seară, când Celtic fugărea mingea cu o determinare neînduplecată, e clar că antrenorul nu oferise vorbe goale la conferinţa de presă.
Problema e că Barça are mai multe lecţii de oferit, şi exact atunci când ai impresia că ai învăţat una, catalanii schimbă materia. Victoria cu 2-0 de pe Parkhead a fost o demonstraţie de eficienţă brutală, calitatea care i-a lipsit lui Celtic pentru a pune cu adevărat probleme adversarei.
Într-o atmosferă faţă de care şi-a exprimat de mai multe ori admiraţia, Messi a făcut ce face aproape mereu contra unui club cu care s-a întâlnit de opt ori în ultimii opt ani: a marcat. După hat-trick-ul din tur, a venit dubla de ieri. O primă repriză mult mai echilibrată decât în prima etapă din grupe a fost decisă de finalizarea fulgerătoare a argentinianului, după pasa lui Neymar. Apoi, Suarez l-a atras cu şiretenie pe Izaguirre într-un fault în careu, şi penalty-ul a fost transformat calm de căpitanul Barcelonei.
Not the result we wanted but it's always a pleasure to be in paradise on champions league night under the lights of Celtic Park?? @celticfc pic.twitter.com/VgW3FOiqRA
— Kevin Fraser (@KevBhoy7) November 23, 2016
Celtic a avut cel puţin două ocazii mari, dar McGregor şi Dembele, ambii sub 24 de ani, n-au putut să profite şi au arătat exact importanţa eficienţei, un aspect care se pierde adesea în omagiile aduse jocului Barçei. La sfârşit, lui Rodgers i-a rămas doar să accentueze din nou progresul treptat pe care îl demonstrează Celtic, unde, trebuie amintit, antrenează doar din vara asta. „Experienţa asta a fost nepreţuită, sunt mulţi jucători tineri în echipă care vor progresa.“
Un alt fotbalist tânăr se zbate să progreseze când vine vorba de Champions League. John Stones, fundaşul englez de 22 de ani al lui Man City. După dezastrul de pe Camp Nou, Stones a fost din nou în centrul atenţiei în deplasarea de la Borussia Mönchengladbach. Nemţii au deschis scorul în minutul 23, după ce Stones a fost depăşit ca un copil care joacă cu băieţi mult mai mari ca el.
#ManchesterCity defender #JohnStones knocked off the ball like a child for Gladbach goal,… https://t.co/sHC9jdv36J pic.twitter.com/ODAsRcNyyf
— Zesty Man City News (@zesty_mancity) November 24, 2016
Deşi City a egalat mai târziu printr-o combinaţie excelentă, finalizată de Silva, semnele de întrebare rămân când vine vorba de defensiva lui Guardiola. Meciul s-a terminat 1-1, stricat de două eliminări împărţite între echipe, şi grupa e rezolvată: Barcelona şi City în optimi, Gladbach în Europa League.
Grupa D mai trebuie să-şi afle doar ocupanta locului trei, şi asta în principal datorită efortului eroic al jucătorilor lui Rostov. Când Douglas Costa de la Bayern deschidea scorul, părea că puternica campioană a Germaniei va avea parte de o deplasare liniştită în gerul din Rusia. Doar că ruşii aveau alte planuri, înlesnite de boacănele lui Boateng. Întâi, fundaşul a fost pus în fund de Azmoun la golul egalizator, pentru ca mai apoi să faulteze în careu. Penalty-ul a fost transformat de Poloz şi, deşi Bernat a egalat la rândul său, seara i-a aparţinut lui Rostov. Spre delirul stadionului plin, Noboa a marcat dintr-o lovitură liberă executată perfect, şi Ancelotti a pierdut al doilea meci consecutiv, după înfrângerea din campionat cu Dortmund.
De parcă prestaţia nu ar fi fost de ajuns, Boateng s-a văzut apoi în vizorul preşedintelui lui Bayern, Karl-Heinz Rummenigge: „Ar fi în interesul său şi al clubului ca Jerome să revină cu picioarele pe pământ.“
Min 35. #Rostov 0-1 #Bayern.
Min 45. Rostov 1-1 Bayern.
Min 53. Rostov 2-2 Bayern.
Min 68. Rostov 3-2 Bayern.
El golazo de #Noboa #UCL pic.twitter.com/ldVyapNv9x— Marcos (@SeasonMarcos) November 23, 2016
Rezultatul ăsta, cuplat cu victoria cu 2-0 a lui Atletico împotriva lui PSV Eindhoven (Gameiro, Griezmann), asigură locul întâi în grupă pentru spanioli.
La tragerile la sorţi, n-ai fi spus că grupa B e deosebit de interesantă. După penultima etapă, s-ar putea să merite mai mult decât grupa lui City şi Barça titlul de „grupa morţii“. Napoli, Benfica şi Beşiktaş se luptă pentru optimi şi e o bătălie tare spectaculoasă, chiar dacă Benfica se vedea probabil calificată la pauza meciului de la Istanbul, când conducea cu 3-0. Dar Beşiktaş, împinsă de la spate de fanii ei incredibili (care au folosit limbajul semnelor la un moment dat, pentru a susţine persoanele cu probleme de auz şi vorbire) a reuşit să egaleze şi să rămână la doar un punct în spatele adversarei şi liderului Napoli. Italienii n-au reuşit decât un 0-0 acasă cu Dinamo Kiev şi se pregătesc de o deplasare infernală pe Estadio da Luz, contra Benficăi, în ultima etapă.
RESULTS: @ManCity & @FCBarcelona reach the last 16… the Blaugrana will top Group C ?#UCL pic.twitter.com/WM8HL9kYLF
— Champions League (@ChampionsLeague) November 23, 2016