Arsenal și Liverpool ne dau o bucurie de meci, dar învingătoarea etapei e Leicester: echipa asta păstrează spiritul care a inspirat miracolul din 2016

Danny Coposescu 3 noiembrie 2018

„Dacă toată starea noastră depinde de o victorie la Arsenal, atunci nu ne merge prea bine.‟ Nu-s neapărat cuvinte compatibile cu un derbi, dar Jürbgen Klopp are preocupări mai serioase. În loc de reclame pentru deplasarea de la Londra, sarcina antrenorului de la Liverpool e să emane calmul suveran al unei favorite la titlu. Dar ceva din ediția 2.0 a lui Arsenal nu-ți mai permite o atitudine ca asta. E limpede că Unai Emery a adus o flacără latină într-un loc rece și tăcut până de curând. Asta și orgoliul necesar pentru a rămâne neînvins 13 meciuri la rând.

În ciuda energiei debordante cu care au abordat nord-londonezii meciul ăsta, ar fi trebuit să intre la pauză în dezavantaj. Sadio Mane a avut un gol anulat pe nedrept – deși a fost nevoie de o adevărată prelegere din partea expertului BT Sport pentru a explica fanionul ridicat greșit de tușier. În cazul lui Virgil Van Dijk, e simplu: fundașul trebuia să finalizeze cel puțin una dintre oportunitățile clare din prima repriză, dar Bernt Leno și apoi bara au venit ajutorul lui.

Faza din urmă a fost practic un „preview‟ pentru ceea ce avea să se întâmple în minutul 61. Și cum-necum, portarul ajunge mereu în centrul atenției pe Emirates. Leno ieșise deja anapoda la o centrare, dar când a respins mingea lui Mane direct în calea căpitanului lui Liverpool, rezultatul n-avea cum să fie decât golul descătușării pentru oaspeți – James Milner a pleznit un șut imposibil de salvat.

Tot băieții lui Klopp au avut șanse mai multe și mai semnificative până la sfârșit. În afară de șutul puternic al lui Torreira, Van Dijk a continuat să bată la ușa lui Leno, iar lui Mane i-a lipsit un singur centimetru pentru a mai lustrui scorul. Sunt superficialități care se cer pedepsite. Și exact asta a făcut Alexandre Lacazette în minutul 82. Toată lumea din stadion, inclusiv Unai Emery, a înghețat timp de o clipă, urmărind traseul unui șut maiestuos care a scuturat într-un final plasa unui Alisson neputincios – apoi a urmat explozia de sunet și brațe ridicate în aer. Klopp voia calm, dar adevăratele derbiuri nu-și permit luxul ăsta.

Epicentrul emoțional al etapei îl găsești la Cardiff. Acolo a jucat Leicester primul ei joc de la dispariția tragică a patronului Vichai Srivaddhanaprabha. Oricâte s-ar spune despre fotbaliștii de azi și privilegiile lor, e inimaginabil să fii pus în poziția unora ca portarul Kasper Schmeichel. La doar șapte zile după ce ai pierdut pe cineva drag, trebuie să-l jelești în fața camerelor video. Apoi urmează o oră și jumătate în care orice pas greșit va fi luat la puricat, în contextul în care vrei cu disperare să onorezi amintirea thailandezului cu o victorie.

E aiurea să vorbim de finaluri fericite, dar reușita lui Demarai Gray care i-a adus punctele lui Leicester reprezintă cea mai bună reprezentare a doliului fotbalistic: extatic, contradictoriu și frumos. Imediat după final, am văzut o bucățică din spiritul care a inspirat miracolul din 2016. Dincolo de clișee, clubul ăsta e o adevărată familie, iar suferința ei trebuie recunoscută ca atare. Kasper Schmeichel a exprimat-o în cuvinte: „Felul în care ne-am comportat e o dovadă a familiei construite de Vichai. Am făcut-o pentru el și ai săi.‟

Pe Dean Court, n-ar fi exagerat să zici că Bournemouth a primit-o din postură de favorită pe Man Utd. Dacă propoziția asta arată încă absurdă, e numai pentru că din cea mai de succes echipă engleză n-a mai rămas decât reputația. Ca dovadă, între cele două adversare erau șase puncte și patru poziții – în favoarea celui mai mic club din Premier League. Așa că, deși victoria dramatică a oaspeților cu 2-1 nu e o surpriză, nu trebuie nici subestimată.

Mai ales dacă ții cont de o primă repriză pe care Bournemouth a dominat-o aproape cap-coadă. Singura excepție a venit în minutul 35, când golul egalizator al lui Anthony Martial a lovit ca un ciocan în încrederea gazdelor. Ăsta e prețul scump pe care-l plătești când nu fructifici decât o singură șansă – prin Callum Wilson – împotriva unui adversar care are totuși jucători de mare calitate. A doua parte s-a desfășurat mai degrabă într-o singură direcție: poarta lui Asmir Begovic. Luke Shaw, Paul Pogba, Jesse Lingaard și rezerva Marcus Rashford au ratat ocazii uriașe și așteptarea lungă după două victorii la rând în campionat părea că va continua pentru Man Utd. Asta până în al doilea minut de prelungiri, când Rashford a rămas calm înconjurat în tot haosul din careu și a pus latul decisiv.

Mourinho a dat un interviu hiperactiv: „La pauză, mi-am spus că sunt cel mai norocos antrenor din Premier League. Trebuia să fie 5 sau 6 – 2 pentru Bournemouth. Am fost groaznici în defensivă și prima repriză a fost un dezastru. Nu-mi vine să cred ce șansă au avut Young și Rashford și nu pricep mentalitatea asta care-mi scoate peri albi!‟.

Între timp, Everton rămâne în formă bună, cu un 3-1 acasă contra lui Brighton. Richarlison se dovedește încet-încet a fi unul dintre cele mai inspirate transferuri ale verii în Premier League. Dubla de azi l-a adus pe brazilian la cota șase, cu un gol în plus față de întreg sezonul trecut. Sunt numere comparabile cu cele ale lui Marco Arnautovic la West Ham. Atacantul a deschis balul pentru West Ham în partida cu Burnley. S-a încheiat 4-2 în favoarea albaștrilor, mulțumită lui Felipe Anderson și Chicharito Hernandez.

Formația lui Sean Dyche plutește aproape de locurile retrogradabile, alături de Newcastle, care a scăpat măcar pentru 24 de ore din groapă. Fanii de pe St James Park așteaptă momentul ăsta de doi ani-jumate: trei puncte în prima divizie. Lovitura de cap a lu Ayoze Perez a stabilit scorul final împotriva lui Watford și Rafa Benitez va spera ca Fulham să nu câștige duminică la Huddersfield. Așa ar putea avea și el parte de o săptămână bună în mijlocul disfuncției de la clubul din nordul Angliei.

Momentul zilei

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.