Aur pentru Gabriel Burtănete la Mondialele de Gimnastică de juniori. Denisa Golgotă, fără medalie la Europnele de la Baku

Lead.ro 30 iunie 2019
Fast
Împarte cu alții acest articol

A fost un weekend plin pentru gimnastica românească, cu două concursuri desfășurate în paralel: Jocurile Europene de la Minsk, unde Denisa Golgotă a concurat în finalele de individual compus, bârnă și sol, și Campionatele Mondiale de Juniori, aflate la prima ediție și găzduite de Gyor.

Medalia a venit de data asta din Gyor, unde Gabriel Burtănete a câștigat aurul la sărituri, cu un total de 14.424 de puncte, devenind primul campion mondial de juniori al României.

În finalele feminine, Ioana Stănciulescu (care anul trecut câștiga aurul la sol la Europenele de la Glasgow) s-a clasat pe cinci la bârnă și pe 8 la sol, în timp ce Silvia Sfiringu a ocupat locul șase la bronz.

Cu o zi înainte, Antonia Duţă, Silviana Sfiringu şi Ioana Stănciulescu, antrenate de Liliana Cosma și Florin Cotuțiu, s-au clasat pe patru în concursul pe echipe, același loc pe care l-au ocupat și anul trecut la Europenele de la Glasgow, la primul lor concurs important. La Mondialele de la Gyor, podiumul pe echipe a fost ocupat de puterile tradiționale ale gimnasticii: Rusia, China și SUA. În competiția masculină pe echipe, echipa României s-a clasat pe 13.

La individual compus, Ioana Stănciulescu s-a clasat pe 10, Sfiringu pe 18, iar Duţă pe 34, într-un concurs dominat de gimnaste din Rusia: Viktoriia Listunova pe locul 1, Vladislava Urazova pe 2, ambele în vârstă de 14 ani, urmate pe podium de Ou Yushandin China (15 ani).

Competiția asta e o șansă importantă pentru ele să câștige experiență înainte de-a ajunge pe scena mondială anul viitor,  a spus pentru Federația Internațională de Gimnastică  antrenoarea Statelor Unite Kelli Hill, vorbind despre importanța unei astfel de competiții. E neobișnuit pentru juniori să acumuleze o astfel de experiență, e ceva uriaș și va fi foarte util când vor face trecerea spre competițiile de seniori.

Fără medalii la Minsk

La Minsk, Denisa n-a prins podiumul: sâmbătă s-a clasat pe 11 în concursul de individual compus, unde a ratat la paralele, dar a evoluat bine la bârnă și sol și a obținut un total de 50.565 de puncte. Duminică, a fost aproape de o medalie la bârnă, dar a terminat pe 4 (12.933), la fel ca la Europenele din primăvară. La sol, deși avea cel mai dificil exercițiu dintre finaliste (5,6), a pornit prea tare în prima diagonală, s-a dezechilibrat la aterizarea după Tsukahara,  a călcat în afara covorului și a pus mâna pe saltea. A terminat pe locul 6 (12.300 puncte) și cu lacrimi în ochi, plângând în brațele antrenorului Nicolae Forminte.

Abonează-te la newsletter
Happening now